Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Analyser

Analys: Qliro

I dagens lunchanalys ska jag kolla på bolaget Qliro Group som är en e-handelskoncern med verksamhet i Norden. I koncernen ingår CDON.com, Lekmer, Nelly.com, NLYman.com, Members.com, Gymgrossisten.com, Gymsector.com, Bodystore.com, Milebreaker.com och Tretti.se. Sedan en tid tillbaka ingår även betaltjänsten Qliro i koncernen och den verksamheten går ut på att erbjuda olika betalösningar på internet.

Qliro Group som tidigare hette CDON Group har under en relativt lång tid genomgått flera stora omstruktureringar men än så länge har bolaget inte fått iordning på speciellt mycket och röran kanske nu är större en någonsin. Problemen ligger i att få sina verksamheter att behålla lönsamheten i längden och att få iordning på kostnaderna med mera. Nu för tiden har Qliro även en till huvudvärk och det är den nylanserade betal-verksamheten. Problemet ligger inte i att koncernen inte kan lansera populära tjänster och e-handelssajter för det är de väldigt bra på. Problemet ligger som sagt i lönsamheten och kanske i att Qliro har tagit sig vatten över huvudet och att de rent ut sagt inte klarar av att styra den här skutan i rätt riktning. Den stora frågan framöver är om de någon gång kommer kunna ta till vara på de fina verksamheterna som de faktiskt sitter på?

Jag är faktiskt en av de få som både tidigare har trott och även nu tror på Qliro Group i längden. Som sagt så sitter de på flera jättebra verksamheter och bra varumärken men även jag har självklart mina tvivel. Dessa omstruktureringar har kostat en hel del pengar som aktieägarna till stor del har fått betala, både via nyemissioner och via en fallande aktiekurs. Gällande den nya betal-verksamheten så är det återigen en bra idé på pappret men när det kommer från Qliro så känns det som ett desperat försök som går ut på att få bort uppmärksamheten från bolagets alla andra problem. En sådan satsning ligger egentligen helt rätt i tiden men frågan är om det verkligen sådana saker som Qliro ska fokusera på just nu?

Jag personligen skulle fortsätta att vara väldigt avvaktande när det kommer till investeringar i Qliro Gorup i dagens läge för innan man kan börja se en så kallad turnaround så måste bolaget börja visa upp lite mer positiva resultat, både ekonomiskt och verksamhetsmässigt. En bra verksamhet på papperet är inte alltid en bra verksamhet i praktiken, det har vi sett många gånger förut. Jag har dock ännu inte gett upp hoppet om Qliro Gorup men som sagt så har de mycket att bevisa.

I dagens läge blir Aktieinkomsters rekommendation gällande Qliro Gorup behåll och att man ska fortsätta vara väldigt avvaktande. Saker och ting kan förändras snabbt eller så tar det en evighet och det kan vara åt båda hållen. Men överlag så anser jag inte att risken är för stor för att man inte ska vilja behålla sina aktier men samtidigt så är den heller inte så pass liten att dagens nivåer känns attraktiva, i alla fall inte med dagens ovisa framtid. Behåll och fortsätt hålla koll på bolaget är alltså Aktieinkomsters väg att gå.

 

Analys: Precise Biometrics 

I dagens lunchanalys kommer jag att kolla på företaget Precise Biometrics vilket jag tycker är väldigt passande med tanke på att de idag släppte sin rapport och att aktien har kastats uppåt och nedåt på börsen den senaste tiden.

Till att börja med så är Precise Biometrics ett företag som säljer säkerhetslösningar för fingeravtrycksigenkänning. Tjänsterna och produkterna omfattar både hårdvara och mjukvara och riktar sig bland annat till mobiltelefoner, surfplattor, datorer, id-kort samt in- och utpasseringssystem i olika fastigheter med mera. Precise Biometrics riktar sig först och främst till företag och myndigheter runt om i hela världen.

Om vi börjar med uppståndelsen kring Precise Biometrics och deras aktie den senaste tiden så började det hela mer eller mindre med en positiv omvänd vinstvarning för någon vecka sedan. Bolaget flaggade för att efter över 10 år av förluster nu kommer att omvandlas till en vinst och så blev också fallet men mer om det senare. Sedan kom det en analys från Dagens Industri igår och för att sammanfatta den kort så anser de att bolagets senaste framsteg gällande resultatet med mera inte är tillräckligt för den höga värderingen samt att de ser en ökad konkurrens på marknaden. Dagens Industris rekommendation blev sälj och de pekade då även ut att aktien skulle ner mot 1 krona jämfört med dagens 5 kronor (cirka) och en ännu högre värdering innan analysen publicerades.

Kollar vi på dagens rapport så visade Precise Biometrics som lovat att de har vänt förlusten till vinst efter alla dessa år. Vinsten landade på ungefär 3 miljoner kronor före skatt och omsättningen landade på 18 miljoner kronor och dessa siffror är för det tredje kvartalet. Även marginalerna såg bra ut i rapporten vilket vi även fått se hos andra företag inom branschen så på det planet hänger Precise Biometrics med i utvecklingen.

Den stora frågan nu är hur man ska bedöma den här rapporten i förhållande till framtiden och bland annat till de riskfaktorer som Dagens Industri pekade ut igår och som faktiskt finns. Till att börja med så tycker jag att den framtida tillväxten den närmsta tiden ser väldigt bra ut. Det beror på att många av intäkterna från Precise Biometrics senaste affärer och samarbeten ännu inte har börjat komma in vilket de gör nu i slutet av året och i början av nästa år. Gällande en ökad konkurrens samt att andra aktörer som Precise Biometrics samarbetar med just nu kommer att börja göra allt på egen hand är såklart en riskfaktor men om så blir fallet så behöver det inte betyda att Precise Biometrics går under. Bolaget är redan känt över större delar av världen och att de redan idag jobbat med några av jättarna inom den här branschen och inom det här området kan lika väl leda till att kunderna börjar vända sig direkt till Precise Biometrics i framtiden. Jag tycker överlag att marknaden och många investerare underskattar potentialen rent verksamhetsmässigt i Precise Biometrics och i hela hysterin på börsen kring Fingerprint så har Precise Biometrics mer eller mindre glömts bort, i alla fall som företag för även deras aktie har visserligen stigit på bra på börsen den senaste tiden.

Allt det här som jag nämnt ska även sättas i förhållande till värderingen på bolaget och det är här det blir otroligt svårt. Till att börja med så anser jag att det idag i princip inte går att bedöma värderingen ur ett långsiktigt perspektiv. Jag vill i alla fall ha in siffrorna från rapporten för kvartal 4 senare i år samt även de från kvartal 1 under nästa år. Förstå då när man på allvar kan börja bedöma om Precise Biometrics verkligen har vänt uppåt och om de på allvar är på väg in i en intensiv tillväxtfas.  

Sammanfattningsvis så tycker jag fortfarande att det finns gott om potential i Precise Biometrics ur det långsiktiga perspektivet och att allt deras slit under föregående år underskattas av marknaden. Precise Biometrics kommer med största sannolikhet inte att bli en av de allra största aktörerna på marknaden men de kan fortfarande bli en stor och lönsam världsomfattande aktör. När man ser det på det sättet så kan det även mycket väl bli så att andra större aktörer börjar kolla på att förvärva Precise Biometrics framöver så möjligheterna är enligt mig många för bolaget. Riskerna finns såklart men gällande konkurrensen så anser jag att det är för tidigt att på allvar bedöma den risken och så är det i nästan alla bolag i branschen. Det som är det största problemet just nu ur ett investeringsmässigt perspektiv är värderingen på bolaget och även om jag anser att felaktig är fel ord i det här fallet så kan jag inget annat än att säga att värderingen är hög. Men hög behöver inte alltid vara fel för det är som sagt marknaden som styr den här saken. Värderingen i dagens läge är alltså hög och kanske felaktig eller kanske korrekt men det är enligt mig helt ointressant då det är värderingen i förhållande till de långsiktiga förutsättningarna som är intressant. Den saken är som sagt svår att bedöma med tanke på att Precise Biometrics precis har lyckats vända sitt resultat uppåt men man kommer kunna göra en korrekt bedömning om cirka 6 månader när vi fått in fler besked och siffror.

På grund av det väldigt svårtolkade läget i Precise Biometrics just nu så blir Aktieinkomsters rekommendation behåll och det på lång sikt framöver. Potentialen finns men för att kunna bedöma framtiden på ett korrekt sätt så måste vi avvakta och under tiden behåller i alla fall jag mina aktier i Precise Biometrics.

 

David

Analys: Nobia

I dagens lunchanalys här på Aktieinkomster.se kommer jag kolla på det relativt okända bolaget Nobia men som är väldigt känt om man gräver lite djupare i deras verksamheter. Deras verksamhet går ut på att utveckla, tillverka och sälja kök och de äger bland annat varumärkena Marbodal och HTH som är några välkända märken när det kommer till kök. På bilden här ovanför ser ni alla Nobias varumärken samt att de bedriver sin verksamhet i framförallt Norden och Storbritannien och övriga Centraleuropa.

Igår genomförde jag en analys av Qliro Group och då sa jag att bara för att ett bolag sitter på en på pappret bra verksamhet så betyder det inte att verksamheten går bra eller fungerar i praktiken. Det stämmer även överens med Nobia då även de sitter på jättebra och fina varumärken men de har haft problem att få verksamheten lönsam. Skillnaden här är dock att Nobia har lyckats väldigt bra med sina omstruktureringar under de senaste åren. Man börjar nu på allvar se att de börjar få iordning på hela bolaget och det börjar nu även sakta men säkert att spegla resultatet.

Utöver att Nobia nu på allvar börjar växa organiskt, att marginalerna börjar leta sig uppåt igen och att omstruktureringskostnaderna nu börjar försvinna mer och mer så kan man även se att Nobia utvecklas rent verksamhetsmässigt. De har nu t.ex. även börjat satsa på lite billigare kök för att nå en ännu bredare kundkrets och det tror jag i längden kommer medföra mycket gott för Nobia. Istället för problem, förluster och stora kostnader börjar Nobia nu alltså att utstråla tillväxt, utveckling och lönsamhet och det i kombination med att köksbranschen aldrig har varit hetare tycker jag gör bolaget riktigt intressant. Man måste dock känna till att även om bolaget nu är inne på rätt bana så kommer tillväxten inte sker över en natt. Nobia har nyligen tagit sig in på en ny väg och den vägen är väldigt lång och den bästa strategin där är att ta sig fram sakta men säkert så att man ser till att allt nu blir rätt en gång för alla och det verkar som att det är exakt så Nobias strategi ser ut just nu.

Det är alltså inte tillväxt och utveckling i raketfart som man bör förvänta sig av Nobia men däremot kan man med stor sannolikhet förvänta sig en stabil tillväxt och en stabil utveckling för Nobia håller på att blir ett stabilt bolag med en bra potential och en bra direktavkastning som just nu ligger på nästan 2 %.   

Ett av de få hinder som idag enligt mig finns hos Nobia är att deras aktie har stigit väldigt mycket under den senaste tiden. Bara i år har aktien stigit med över 50 % och även om den uppgången helt klart är befogad och korrekt så måste man ändå vara lite försiktig med vilka nivåer man köper aktien på. Aktien handlas just nu på cirka 105 kronor men med lite tålamod och bra tajming tror jag att man kan komma in på under 100 kronor framöver, efter vissa vinsthemtagningar från andra på marknaden och så vidare. Långsiktighet är som vanligt gällande mina analyser ett nyckelord och det är extra viktigt här i Nobias fall. Aktieinkomsters rekommendation för Nobia ur det långsiktiga perspektivet blir tillslut köp men se till att tajma marknaden rätt nu i dagens läge.

David 

Analys: Minesto

Idag tänkte jag göra en lite annorlunda lunchanalys här på Aktieinkomster.se då jag tänkte kolla på ett bolag som ännu inte är börsnoterat men som är på väg till börsen. Bolaget heter Minesto och de utvecklar tekniker för att ta till vara på energin ur tidvatten- och havsströmmar. Nu ska alltså Minesto till börsen och i samma veva ska de ta in nytt kapital för att kunna finansiera sin övergångsfas från utveckling till kommersiell användning.

Om vi börjar med att kolla på Minestos teknik så går den ut på att en typ av ”vattendrake” rör sig under vattenytan via att utnyttja vattnets ständiga rörelse och på så sätt få draken att röra sig. Vattnet rinner sedan igenom en turbin som är fäst på draken och på så sätt produceras elektricitet som sedan skickas vidare via en kabel som finns på havsbotten och som sedan leds in till land och till elnätet. På bilden här nedanför får ni en mer verklig bild av hur hela processen ser ut.

Hela det här systemet från Minesto kallas för Deep Green och tanken är att flera enheter ska kopplas samman med varandra och ungefär 100 enheter ska kunna producera el till över 30 000 hushåll. En av de stora fördelarna är att tillskillnad från sol- och vindkraft där hela energiproduktionen är ganska så svårberäknelig så är hela produktionen i Deep Greens enheter väldigt lätt att beräkna och kalkylera. Det beror på att enheterna styrs av bland annat tidvattnet och den faktorn har vi länge kunnat förutspå och just att den faktorn är väldigt säker är en stor fördel för Minesto och deras Deep Green.

Kollar vi på framtiden för Minesto så tar de nu alltså in pengar inför börsnoteringen och pengarna ska som sagt användas till att få ut bolagets teknik i drift och ut på marknaden. Inom mindre än 2 år räknar bolaget med att deras enheter kommer producera 1.5 MW vilket kommer kunna förse över 300 hushåll med elektricitet under ett helt år. Nästa mål ska vara att uppnå 10 MW men där har bolaget än så länge ingen konkret tidsplan. Sedan år 2009 har bolagets enheter kunnat producera el och under år 2013 inleddes ett långsiktigt test. Minesto har alltså en spännande framtid framför sig under de kommande åren och enligt dem själv är deras teknik den enda som fungerar i stor skala inom det här området i dagens läge. De är dock även tydliga med att tekniken inte är helt färdigutvecklad och det finns saker som de måste fortsätta att arbeta med och lösa för att Deep Green ska kunna tas i bruk på allvar.

Rent finansiellt så har Minesto idag ett tjugotal anställda och de omsätter idag cirka 12 miljoner kronor. Resultatet ligger just nu på minus 10 miljoner kronor på årsbasis. Bolaget kommer att värderas till ungefär 200 miljoner kronor efter nyemissionen och när de har börsnoterats. Även om t.ex. omsättningen har ökat från 7 miljoner kronor till 12 miljoner kronor under de senaste 3 åren så är det mer eller mindre ganska så ointressant. Man kan inte vänta sig speciellt mycket rent ekonomiskt av Minesto i dagens läge och under den kommande tiden då de fortfarande är inne i en utvecklingsfas samt för att de ännu inte fått ut sina produkter på marknaden ännu. Men om bolagets plan håller så bör även den ekonomiska biten börja röra på sig inom några år och jag själv anser att bolaget nu tar sig till börsen i helt rätt skede.

Även om hela Minesto är ett väldigt intressant bolag med intressanta produkter så går det inte komma ifrån den höga risken. Potentialen är på pappret väldigt bra men om man ska vara lite realistisk så tycker jag att den ligger i linje med riskerna just nu i dagens läge. Den Risk/Rewarden tycker dock jag är helt okej i dagens läge och om jag hade haft möjlighet så skulle jag ha tecknat några aktier i den pågående nyemissionen som för övrig löper ut imorgon den 21:e oktober. Jag skulle dock sett till att den här investeringen hölls på en väldigt låg nivå jämfört med min övriga portfölj men det här kan helt klart bli ett riktigt intressant tillväxtcase att inneha.   

David 

 

Analys: Mavshack

Fredagens lunchanalys här på Aktieinkomster.se är av bolaget Mavshack som erbjuder TV-tjänster på internet. Företaget har specialiserat sig på Asiatiskt innehåll och att då göra det möjligt för användare utanför Asien att ta del av olika TV-program med mera från Asien. Mavshacks affärsidé är alltså lite annorlunda men på lång sikt om bolaget lyckas överleva så finns det enligt mig en hel del potential och det kommer jag prata om nu.  

Till att börja med så har Mavshack faktiskt växt på bra under de senaste åren, både rent ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Bolagets tjänster finns idag i över 80 länder och mellan år 2012-2014 ökade de sin omsättning från cirka 3 miljoner kronor till över 54 miljoner kronor. Vinsten i Mavshack har varit obefintlig under en längre tid vilket dock är förståeligt då bolaget har fokuserat på tillväxt, utveckling och förvärv under den senaste tiden. Men nu börjar saker och ting på allvar komma på plats och som jag nämnde tidigare så tycker jag faktiskt att det finns en hel del potential inför framtiden. 

Den största potentialen tycker jag personligen finns i att Mavshack erbjuder TV-tjänster på internet med asiatiskt innehåll. Mer än hälften av världens befolkning finns i Asien och precis som i övriga världen så vill dem kunna streama olika TV-program med mera enkelt och smidigt via internet. Eftersom att mycket händer dagligen i Asien så vill många i övriga världen även ta del av det och det är här Mavshack kommer in i bilden. Jag tycker att Mavshacks senaste utveckling inom appar för mobiltelefoner och TV-apparater med mera, via deras senaste förvärv samt via deras senaste satsning på egenproduktion bådar väldigt gott inför framtiden. Deras abonnemangstjänster som är väldigt bra prissatta och en bra utformad plattform medför att många relevanta personer lockas till Mavshack.

En sak som jag dock är lite kluven med gällande Mavshack är risken och tillväxttakten. Självklart är risken relativt stor i ett sådant här lite bolag som satsar på en hög tillväxt och konkurrensen är även väldigt hög. Men jag tycker ändå att den tidigare utveckling, hur långt de har kommit i dagens läge och framtidspotentialen på den nischade marknaden som Mavshack riktar sig mot faktiskt ser betydligt större ut än risken. Man måste dock ge bolaget tid och vara beredd på ytterligare nyemissioner i längden än den som pågår just nu men samtidigt så tror jag att vi framöver kan förvänta oss en hög tillväxttakt hos Mavshack för en sådan trend har vi tydligt sett hos andra liknanden bolag och på den marknaden som Mavshack verkar på.     

Mavshack är helt klart ett intressant bolag med en intressant verksamhet och jag här på Aktieinkomster.se har faktiskt fastnat för bolaget. Därför får faktiskt Mavshack en långsiktig köprekommendation av Aktieinkomster.se. Framtidsmöjligheterna ser bra ut och bolagets verksamhet är nischad inom ett intressant område med en hög potential. Däremot så kommer den här rekommendationen med en tillhörande rekommendation som går ut på att man måste vara väldigt försiktig. Det här är absolut inget bolag som man ska lägga större delen av sina besparingar i då risken som sagt fortfarande är relativt hög. Men en chansposition kan med tiden bli väldigt lönsam och så länge man håller koll på att Mavshacks kostnader inte drar iväg och att de bränner sin kassa på utveckling för snabbt så kan man luta sig tillbaka och låta företaget fortsätta som de gjort tidigare.

David     

Analys: Hybricon Bus Systems

I dagens lunchanalys tänkte jag blicka in lite i framtiden och kolla på det svenska företaget Hybricon Bus Systems som bland annat tillverkar el-bussar. Enligt boalget själva så tillverkar de världens mest energieffektiva bussburen kollektivtrafik för att rena och tysta miljön. I det stora hela erbjuder Hybricon Bus Systems heltäckande lösningar inom det här segmentet gällande t.ex. själva el-bussarna, laddningsstationer, service och även de nödvändiga IT-lösningarna. Kort och gott så satsar bolaget fullt på att vara en heltäckande leverantör av el-bussar till bland annat kollektivtrafiken och det låter väldigt intressant.

Hybricon Bus Systems är fortfarande inne i en väldig tidig fas och en stor del av bolagets fokus ligger fortfarande på utveckling. Bolaget har ännu inte på allvar kommit igång med sin försäljning men har nu den senaste tiden på allvar börjat visa upp sina produkter för framtida kunder och samarbetspartners. Bolaget har även den senaste tiden genomfört flera nyemissioner för att säkra finansieringen för den kommande tiden och dessa nyemissioner har varit ganska populära.     

Men trots att bolaget är inne i en tidig fas så har de redan nu i dagens läge åstadkommit en del. Under år 2014 levererade bolaget sin första buss och den går som flygbuss mellan Umeå centrum och Umeå flygplats. Efter det fick de in ytterligare en beställning från Umeå Kommun gällande åtta bussar till och den serieleveransen ska inledas nu under hösten år 2015. Den ordern är värd 66 miljoner kronor samt ytterligare 2 miljoner kronor årligen i 10 år framöver via ett tillhörande serviceavtal. 

Enligt mig köper man i Hybricon Bus Systems på grund av framtidsutsikterna för även om bolaget sakta men säkert redan nu har börjat komma igång så har de en lång väg kvar att gå och de har mycket att bevisa framöver. Deras mål är att förändra hela standarden inom kollektivtrafiken och om det är den resan som man som investerare vill vara med på så gäller det att ge bolaget tid. Den här ordern från Umeå Kommun medför dock att en viss stabilitet införs till bolaget och dessa leveranser kommer få igång flödet av kapital in till bolaget, både via grundbetalningarna men också via det löpande årliga serviceavtalet.

Hybricon Bus Systems har alltså en intressant vision och en intressant affärsidé som de nu eventuellt börjar få igång på allvar. Det går inte komma bort ifrån att bolaget med stor sannolikhet har en hel del utveckling kvar att genomföra då många saker fortfarande befinner sig på prototypnivå. Det är svårt att se exakt hur kostnadsbiten kommer se ut i förhållande till intäktsbiten framöver men en sak som är säker är att man i alla fall inte bör förvänta sig jättemycket gällande den finansiella biten hos Hybricon Bus Systems under den kommande tiden. Så ser det dock ut hos det flesta tillväxtbolag men det viktiga är att man håller koll på att bolaget faktiskt tar sig framåt mot en finansiell självständighet. Det här är enligt mig alltså inte en investering som man bara ska placera i sin portfölj och sen låta den ligga. Här måste man vara aktiv och delaktig och det även om man har tänkt vara en långsiktig ägare i bolaget.

Sammanfattningsvis så tycker jag att Hybricon Bus Systems tanke och vision innehåller en stor potential. Hur stor potentialen är för just Hybricon Bus Systems är jag lite mer kluven om men den finns helt klart där. Framtiden kommer dock inte vara någon enkel resa för bolaget men vem vill ha enkelt i sitt liv? Intresset för bolagets produkter och tjänster har redan visat sig vara väldigt stort och desto längre fram de kommer desto större tror jag intresset för själva bolaget kommer bli. Med det menar jag att uppköpsmöjligheterna i längden redan nu ser relativt stora ut för det finns nog många större aktörer på marknaden som vill åt Hybricon Bus Systems verksamhet. Aktieinkomsters rekommendation blir dock köp och behåll på lång sikt framöver för det här är ändå en del av framtiden och om Hybricon Bus Systems på allvar kan bli en del av den framtiden så kommer det här kunna bli ett väldigt lönsamt och framgångsrikt företag. De ligger redan i dagens läge i framkant inom det här segmentet så förutsättningarna ser ändå bra ut även om risk/rewarden är ganska så svårbedömd just nu. Slutligen så skulle jag även hålla en eventuell investering i bolaget på en låg nivå jämfört med andra investeringar som man har i sin portfölj och det på grund av just det svårbedömliga läget.

 

David      

Analys: Cloetta

Verksamhet:

Cloetta är ett svenskt konfektyrföretag som erbjuder ett väldigt stort sortiment av t.ex. godis, choklad, nötter tuggummin och halstabletter med mera. De starkaste varumärkena som Cloetta kontrollerar är Malaco, Läkerol, Ahlgrens bilar, Kexchoklad, Polly och Juleskum med mera.

Cloetta är ett av de ledande konfektyrföretagen i Europa och den positionen stärktes ytterligare under år 2011 när de gick ihop med företaget Leaf som då kontrollerade varumärken som Läkerol, Malaco och Ahlgrens bilar med mera.

En väldigt positiv sak med Cloetta är hur deras fabriker är lokaliserade. De har totalt 11 fabriker runt om i Europa och spridningen ser ut som på bilden här nedanför. Det medför att distributionen kan skötas väldigt smidigt runt om i hela Europa och man kan spara in stora transportkostnader.   

Det som är positivt med marknaden som Cloetta verkar på är att den i princip är okänslig för konjunkturer. Oavsett om det råder låg- eller högkonjunktur så köper vi godis och det medför att det finns en stabilitet inom Cloetta. Marknaden växer också sakta men säkert i och med att befolkningen hela tiden ökar och priserna stiger.

En annan positiv sak med konfektyrmarkanden i Europa är att det inte finns någon aktör som dominerar. Så trots att de är hård konkurrens och många aktörer som verkar på samma marknad så finns det ur konsumenternas synvinkel plats för många under ett och samma tak.

Sammanfattningsvis då så tycker jag att Cloetta är ett intressant företag som har kunnat ta en ganska så unik plats på sin marknad i Europa. Marknaden som i princip inte är känslig för konjunkturer och som växer sakta men säkert är två väldigt positiva faktorer för företaget. Att de vill växa är också tydligt i och med sammanslagningen med Leaf och sådana affärer kommer säkert att genomföras fler gånger på lång sikt framöver.    

 

Geografiskt:

Huvudmarknaden för Cloetta är Sverige, Finland, Nederländerna, Norge, Italien och Danmark. I dessa länder är konfektyrbranschen värd ungefär 85 miljarder kronor per år och den marknaden svara för nästan 70 % av Västeuropas konsumtion av konfektyr.

Det största området inom konfektyr på dessa marknader är utan tvekan choklad vilket passar Cloetta bra då det är ett av deras största verksamhetsområden.

Den bästa marknaden för konfektyrprodukter är i länder som är välutvecklade och där välståndet är högt och där konfektyr inte ses som lyx. I just de länderna som Cloetta är störst i hör sådana produkter mer eller mindre till vardagen vilket är väldigt viktigt för företag som Cloetta. Det är väldigt svårt för konfektyrföretag att ta sig in på tillväxtmarknader i ett tidigt skede då befolkningen där helt en enkelt inte har råd att handla konfektyr dagligen. Men i längden kommer dessa marknader också vara intressanta för företag som Cloetta men det gäller att inte gå in för tidigt, hellre vänta några år extra för att vara säker på att det är dags.

Att utöka sin verksamhet utanför Europa är inget som Cloetta planerar att göra i dagens läge men i längden kommer det med största sannolikhet att bli ett alternativ. När Europa har utvecklat sig till en stabil kassako vilket kanske är om ungefär tio år då kan det vara intressant för Cloetta att börja blicka utanför Europa men fram till dess så känns det som att Europa räcker gott och väl för Cloetta.  

 

Cloetta ute i samhället:

Grunden för Cloetta lades redan under år 1836 i Italien men det var inte för ens år 1872 som företaget började etablera sig i Sverige. Under år 1901 öppnade portarna för Cloettas fabrik i Ljungsbro utanför Linköping och den anläggningen är fortfarande den viktigaste i Cloettas produktion. Det var sedan inte för ens år 1917 som Cloetta på riktigt blev svenskt då Svenska Chokladfabriks AB köpte aktiemajoriteten i Cloetta. Under alla år som gått har Cloetta köpt och slagits samman flera olika företag inom samma bransch och under år 1994 noterades Cloettas aktie på Stockholmsbörsen.

Konfektyrföretagen Cloetta och Fazer var under några år på 2000-talet en och samma koncern men under år 2008 går de båda företagen skilda vägar. Tre år senare under år 2011 ska Cloetta dock göra ett nytt försök, fast den här gången gick de samman med Leaf och det har fungerat väldigt bra så här långt.

Familjen Svenfelt som i början av 1900-talet köpte Cloetta är idag via stiftelser fortfarande den största ägaren. De kontrollerar över 23 % av aktierna och över 39 % av rösterna. 

 

Framtidsutsikter:

Cloetta har idag en stabil grund att stå på och de verkar på en väldigt stabil marknad som sakta men säkert växer. De visar att de hela tiden vill växa och utvecklas och det framförallt via förvärv, det senaste var köpet av The Jelly Bean Factory och Nutisal som genomfördes under år 2014. 

De visar också att kan och vill anpassa sig till marknaden och ett exempel på det är att de nu även är verksamma på marknaden för olika typer av nötter och det är en marknad som hela tiden växer och nötter blir hela tiden mer populärt hos konsumenterna.

De kan alltså växa och utvecklas, vad kan då gå fel? En risk är att priserna på råvaror som Cloetta är väldigt beroende av drar iväg ordentligt uppåt vilket skulle försämra företagets marginaler markant. Men om priserna bara stiger lite varje år i längden så kommer det inte vara ett problem för Cloetta då de korrigeras med kontinuerliga prishöjningar på lång sikt framöver.

En annan risk som jag tyckte uppenbarade sig för några år sedan är att företaget drar på sig alldeles för stora skulder när de ska göra förvärv. Jag tyckte att varningslamporna började lysa en aning vid Leaf-affären men det va tillslut ingen fara men det är ändå något man måste ha koll på när det gäller Cloetta.

Annars så tycker jag att framtidsutsikterna för Cloetta ser väldigt bra ut. Det är långsiktighet som gäller i Cloetta och om man ger dem tid så tror jag att Europa kan utveckla sig till en riktigt stabil grund för Cloetta och efter det så kan man förhoppningsvis få vara med om expansion utanför Europa. Under tiden kan man njuta av att ha ett fantastiskt företag i sin portfölj som i längden hela tiden växer och utvecklas. Sammanfattningsvis så skulle jag beskriva Cloetta idag och framöver som ett företag som har en väldigt bra balans mellan stabilitet och potential vilket i alla fall jag anser är väldigt intressant.

 

Finansiellt:

Cloetta har idag ett börsvärde på lite över 7 miljarder kronor. P/E-talet ligger på ungefär 26 och P/S-talet på 1,3. Jag tycker att det här ser ganska så attraktivt ut, visserligen så har företaget värderats upp en hel del under de senaste åren men det är välförtjänt. Med tanke på vilja att hela tiden växa och utvecklas som finns inom Cloetta så tycker jag att dagens värdering i stora drag är rimlig.

Sedan år 2009 till år 2013 har Cloetta ökat sin omsättning med över 400 % vilket visserligen till stor del beror på affären med Leaf då de två företaget blev ett. Resultatet har också ökat rejält under samma tidsperiod då det gått från 6 miljoner kronor till över 260 miljoner kronor. Jag tycker att det var väldigt starkt av Cloetta att bara redovisa ett förlustår efter den stora affären med Leaf, visserligen så var det aktieägarna och lån som till stor del betalde affären men det är enligt mig ändå starkt att kunna gå med vinst bara två år efter affären.

Det som också har ökat hos Cloetta är skulderna, de har gått från ungefär 400 miljoner kronor till över 5 miljarder kronor. Det kan förklaras av de förvärv som Cloetta gjort vilket bara under de senaste åren uppgår till fyra stycken. Men om det är något som man ska hålla koll på inom Cloetta så är det just skulderna och då framförallt i framtiden om de genomför fler förvärv.

För övrigt så tror jag att vi kommer få se en stabil omsättningstillväxt för Cloetta, vinsterna kan komma att bli lite sisådär då företaget är inne i en expansionsfas men om man är en långsiktig ägare så kommer man med tiden även få se att vinsterna drar iväg uppåt.             

 

Aktien:

Sedan år 2008 har Cloettas aktie stigit med över 270 % vilket ni också kan se på grafen här nedanför. På lite kortare sikt om vi t.ex. kollar ett år tillbaka så har aktien stigit ungefär 14 % vilket är i linje med den svenska börsen. Många hävdar att aktien dragit iväg ordentligt uppåt och nu är för dyr men det håller inte jag med om. Jag skulle vilja påstå att Cloetta är rimligt värderad för stunden och aktien ser absolut köpvärd ut för stunden.

I och med Leaf-affären som blev klar i början av år 2012 så meddelade Cloetta att de kommer att dra in utdelningen under några år framöver. Samtidigt som det är väldigt synd så är det också försåtligt då bolaget som sagt är inne i en expansionsfas. Vi vet dock ännu inte hur det blir med utdelningen nu i år, om de skulle återuppta den så skulle läget enligt mig bli väldigt intressant. 

Köp, Sälj eller Behåll?

Sammanfattningsvis då så är Cloetta ett väldigt intressant företag som verkar på en väldigt stabil marknad som sakta men säkert hela tiden växer. Företaget har vi flera förvärv lyckats öka i storlek markant under de senaste åren och på så sätt plockat åt sig marknadsandel efter marknadsandel och i dessa banor fortsätter de att jobba.

Via långsiktigt ägande i Cloetta kommer man få ta del av konfektyrmarkanden i Europa och i längden med största sannolikhet även andra marknader. Cloetta är också ett sådant företag som är utmärkt att äga oavsett om det råder hög- eller lågkonjunktur och sådan företag behöver alla portföljer. Det man dock måste räkna med är att råvarupriserna som påverkar Cloetta ganska så mycket kan röra sig hur som helst men om det skulle gå åt fel håll så är det viktigt att inte få panik. Man måste låta Cloetta handskas med de problemen för om man ger dem tid så kommer de att kunna lösa även sådant via prisjusteringar med mera.

Dagens kurs för aktien är ungefär 25 kronor och det tycker jag känns som ett helt okej pris för en första investering i företaget. Men nyckelordet är som vanligt långsiktighet för på kort sikt skulle jag absolut inte köpa Cloetta. Som en sista input så kan jag säga att om Cloetta inför utdelningen snart så är företaget en het kandidat till min utdelningsportfölj.

Analys: Betsson

I dagens lunchanalys tar jag och kollar på Betsson som jag själv även har i min utdelningsportfölj. Betsson kom idag även med sin rapport och det är den och framtiden som jag tänkte fokusera på.

Betsson är ett spelbolag som bedriver sin verksamhet över internet. Spelutbudet består av Sportsbetting, Casinospel, lotter, bingo och poker. Bolagets marknad är till största del Europa men under den senaste tiden har vi fått se tendenser till att Betsson är på väg att börja utvidga sina vyer ännu mer.

Spelmarknaden har överlag vuxit och växer fortfarande väldigt snabbt runt om i världen och samtidigt så är det även en marknad som ständigt förändras och utvecklas i ett lika högt tempo. Om vi kollar tillbaka i tiden så var det ändå inte jättelänge sedan som det här med spel på internet slog igenom men trots det så håller även den saken nu på att förändras då spelandet mer och mer flyttas över till mobila enheter. Just den här ständigt förändrade marknaden tycker jag att Betsson hanterar väldigt bra och anpassar sig efter. Det fick vi klart och tydligt se i dagens rapport då just t.ex. intäkterna från mobila enheter hade ökat med 85 %. I rapporten kan man även se att dessa intäkter tar över mer och mer men Betsson har helt klart koll på det och så länge de fortsätter att öka intäkterna inom det segmentet så är det inga problem att den delen tar över mer och mer. 

Om vi kollar på tillväxten så ville jag se en bra organisk tillväxt hos Betsson i dagens rapport och det fick jag också. Den organiska tillväxten, det vill säga hur bra bolaget växer på egen hand utan förvärv och så vidare ligger just nu på 15 % och det tycker jag är väldigt bra. Betsson har enligt mig en bra kombination av organisk tillväxt och annan tillväxt via då t.ex. förvärv med mera och den balansen är viktig att hålla koll på för det blir i längden väldigt dyrt att enbart växa via förvärv. Marknadsutsikterna ser också väldigt bra ut och framförallt på grund av att bolaget är väldigt duktiga på att etablera sig på nya marknader. Den riktiga och den långsiktiga utvecklingen och tillväxten för spelmarknaden har i princip bara börjat och det finns mycket kvar att hämta där. Marknaden håller även på att förändras via t.ex. reglingar med mera. Många ser sådana regleringar som ett hot mot spelbolagens vinster då högre skatter och så vidare kommer äta upp vinsterna men jag ser saker och ting ur ett annat perspektiv. Skatterna kommer via sådana regleringar visserligen öka och då minska vinsten men samtidigt så kommer det öppna upp många nya marknader och göra det betydligt lättare för spelbolagen att bedriva sin verksamhet på ett lagligt sätt. Därför tror jag att sådana förändringar i längden enbart kommer vara positivt för bolag som Betsson då det då uppstår nya etableringsmöjligheter och även nya möjligheter gällande marknadsföring med mera.  

Jag tycker att man kan sammanfatta läget i Betsson som väldigt stabilit, tillväxttakten är hög på alla håll och de fortsätter att visa att de kan och vill anpassa sig efter marknaden och det är en ordentlig styrka. Framtidsmöjligheterna ser bra ut ur det långsiktiga perspektivet även om det kanske finns en del risker gällande vinsterna på kort sikt framöver. Men Betsson är enligt mig ett bolag som man ska äga på väldigt lång sikt och bara låta dem jobba vidare som de alltid har gjort. Varje år får man även ta del av en bra utdelning och direktavkastningen ligger just nu på ungefär 3 % per år vilket också är väldigt bra och stabilt.

Den goda Risk/Rewarden där den långsiktiga risken just nu känns väldigt låg jämfört med potentialen gör att Aktieinkomsters rekommendation blir köp för Betsson. Dagens nivåer på 135-136 kronor kännas också väldigt attraktiva och det framförallt för att aktien har tappat lite under de senaste månaderna. Eventuellt kan den nu vara på väg att vända upp igen i och med dagens starka rapport och på grund av att många vill positionera sig inför nästa års utdelning/utdelningar. Anledningen till att jag även säger utdelningar är för att Betsson har varit väldigt generösa gentemot sin aktieägare under en lång tid och både levererat en bra utdelning men även olika extrautdelningar i form av aktier i olika bolag med mera. Att då och då få ta del av det ser jag som en stor bonus gällande Betsson och det är ett fenomen som jag tror att de kommer fortsätta med i längden.

 

David           

 

Analys: Bank of America 

Idag är det alltså dags för Bank of America som rankas som det tredje största företaget i USA och den näst största banken i landet att analyseras. Hela grejen med den här ”Lunchanalyserna” är att komma fram till sak och poängen snabbt men ändå vara genomgående och det hoppas jag att ni kommer uppleva här och nu i Aktieinkomsters första analys av den här typen.

Bank of America känns som en ganska så attraktivt investering just nu. Bolaget har fått sitt kreditbetyg höjt av alla de största kreditvärderingsinstituten i USA och mycket tyder på att företaget i dagens läge är i den bästa positionen sedan finanskrisen år 2008/2009. När vi ändå pratar om den tidigare finanskrisen så har det relativt nyligen även blivit klart att Bank of America slipper betala skulder från tidigare rättsprocesser och det kommer bli en lättnad på mellan 7-8 miljarder dollar för Bank of America.

Även om många är tveksamma så tycker jag att Bank of America på allvar är på väg att vända uppåt och ur ett långsiktigt perspektiv kommer det med stor sannolikhet blir väldigt lönsamt för aktieägarna, både kursmässigt och utdelningsmässigt. Bolagens framtida vinster som ser ut att kunna stiga rejält under den kommande tiden kombinerat med enorma tillgångar bådar väldigt gott för Bank of Americas utdelningar framöver.

Bank of Americas största utmaning framöver är att komma ifrån tänket att de är en ”gammal vanlig hederlig bank”. Bankmarknaden har förändrats markant under de senaste åren och Bank of Americas tidigare strategi med många fysiska kontor som är utspridda över ett stort geografiskt område är inte längre rätt tillvägagångssätt. En banks kunder gör inte längre sina affärer och ärenden på de fysiska kontoren i samma utsträckning och det måste Bank of America ta till sig. Det verkar dock som att Bank of America på allvar har börjat ta till sig det här och att de nu börjat arbeta med att få in mer balans i hur verksamheten dagligen sköts. Vissa vill fortfarande kunna gå till bankkontoren men andra vill sköta allt via t.ex. mobilen och då gäller det att tillfredsställa alla så bra som möjligt. Som sagt så hanterar Bank of America de kunder som vill besöka de fysiska kontoren väldigt bra och nu bara för någon dag sedan fick vi se en rejäl satsning på företagets mobilapp så just den balansen i verksamheten som jag nämnde verkar vara på gång att förbättras.    

Som investerare i Bank of America måste man dock acceptera och ha tålamod med en sak gällande företagets aktie. Det är att aktien är väldigt volatil, i snitt är den över 70 % mer volatil än andra banker och storbolag på börsen i USA. Man måste alltså vara bekväm med ganska så stora och frekventa kursrörelser både uppåt och nedåt om man ska klara av att vara en långsiktig ägare i Bank of America. Med rätt metoder går dessutom den här volatiliteten att utnyttja så någonting ont och jobbigt medför många gånger och då även i det här fallet någonting positivt.

Slutligen så tycker jag att man kan dra slutsatsen att Bank of America känns köpvärd ur det lite längre perspektivet. Aktien handlas idag på ungefär 16 dollar vilket och känns attraktivt. Just nu ligger direktavkastningen på mellan 1-2 % men som jag nämnde förut så är förutsättningarna för löpande höjningar här väldigt bra. Aktieinkomsters rekommendation för Bank of America blir alltså köp och behåll på lång sikt framöver.

David   

Analys av Alm Equity

Nu är det dags att dra igång mitt analysarbete igen här på Aktieinkomster.se igen och idag är det fastighetsbolaget Alm Equitys tur att analyseras. Ni hittar alla kommande analyser på analyssidan här.

Verksamhet:

Alm Equity är ett fastighetsbolag som ägnar sig åt olika projekt inom fastighetsbranschen och framförallt på bostadsmarknaden men även inom t.ex. stadsutveckling med mera. I de flesta fall är Alm Equity med från starten till slutet av ett projekt. Med det så menar man att de är med och planerar, utvecklar, bygger och säljer fastighetsprojekten och i dagens läge har bolaget utvecklat 16 projekt och nästan 900 bostäder. Dessutom så har de över 700 bostäder som är under uppbyggnad och över 4 000 bostäder som är i planeringsstadiet på ritbordet.   

Alm Equity har bedrivit sin verksamhet sedan år 2006 och under dessa år har just bostadsmarknaden varit väldigt het vilket bidragit till bolagets framgång. Bostadsmarknaden fortsätter idag att vara väldigt het och attraktiv att verka på och så kan man även sammanfatta den långsiktiga trenden. Vårt samhälle växer hela tiden och på grund av det behöver vi hela tiden nya och fler bostäder vilket då talar väldigt positivt för Alm Equitys framtid.

En av de få risker som finns hos Alm Equity är att om trenden vänder på bostadsmarknaden så kommer företaget med stor sannolikhet att få ta en ganska så stor smäll. När bostäder och fastigheter inte är attraktiva så är det i princip bara de största bolagen som kan fortsätta att bedriva sin verksamhet som vanligt då det är dem som har pengar till att fortsätta med sina projekt. Alm Equity kan inte finansiera hela sin verksamhet på egen hand och den typen av finansiering kan bli svår att hitta om vinden vänder. Sådana här nedgångar inom fastighetsbranschen brukar dock inte hålla i sig speciellt länge och en sådan trend känns det även som att vi är ganska långt ifrån i dagens läge och under den närmsta framtiden.   

En sak som dock är väldigt positivt med Alm Equitys verksamhet är att de har framtiden planerad för sig då det som sagt har en rad projekt som idag är under uppbyggnad. Det medför att det inte kommer att uppstå något glapp när ett projekt avslutas och att de då står utan jobb. De tidigare projekten har avlöst varandra väldigt bra och när man kolla på bolagets framtidsplan så ser det ut som att det kommer att fortsätta vara så även framöver.

Geografiskt:

Alm Equitys geografiska område är Stockholm, Mälardalen, Uppsala och även olika semesterorter runt om i Sverige. Den spridningen kan tyckas vara ganska så liten men i verkligheten så är dessa områden några av de mest snabbväxande när det kommer till bostäder och fastigheter i Sverige. Enligt mig är det dessutom betydligt bättre att fokusera fullt på några områden istället för att försöka sprida sin varsamhet över t.ex. hela Sverige.

Alm Equitys har även ett intressant trumfkort när det kommer till den geografiska delen och det är deras verksamhet på olika populära semesterorter i Sverige. Om den största verksamheten är fokuserad på storstäder så ger den här delen hela bolaget en extra touch där bolaget kan vara lite mer fria och sådant ser jag alltid som positivt.    

Alm Equity ute i samhället:

Som jag nämnde tidigare så grundades Alm Equity under år 2006 och börsnoterades sedan under år 2012.

Om man kollar på företagets avslutade projekt så består ungefär 65 % av bostäder och de resterade 35 % av t.ex. kontor, hotell och andra samhällsprojekt.

Företagets VD är Joakim Alm som också är grundare till bolaget och han är fortfarande den största ägaren med kontroll över 51 %. Att ett sådant här bolag har en stark och inflytelserik huvudägare som dessutom är grundaren själv är enligt mig väldigt positivt. Det här är antagligen Joakim Alms livsverk som han kommer vårda så bra som möjligt till varje pris och det är väldigt positivt ur ett aktieägarmässigt perspektiv.  

Framtidsutsikter:

Som jag nämnde förut så kommer Alm Equity med stor sannolikhet att kunna fortsätta att rida på fastighets- och bostadsmarknadens framgång och utveckling för just nu ser det inte ut som att vi kommer få en svacka inom det området under den kommande tiden. Alm Equity har dessutom en bred portfölj med bra spridning och en bra plan för framtida projekt och ännu viktigare, de har starka partners och bra kontakter i ryggen.

Företaget satsar även på lite mer exklusiva projekt och just det ligger helt rätt i tiden. Vi människor i Sverige blir hela tiden mer och mer kräsna och krävande när det kommer till t.ex. våra bostäder och det har Alm Equity sett till att anpassa sig efter.

Det finns såklart risker med Alm Equity som jag pratade om tidigare och den största är om det skulle komma en svacka inom branschen men den risken finns hos alla likande fastighetsbolag.

Ur ett långsiktigt perspektiv så är det bästa med Alm Equity att de har en klar och tydlig framtidsplan som i rätt tempo sätts i rullning. Det medför att företaget i princip aldrig kommer stå tomhänta och behöva jaga och ta på sig projekt som de egentligen inte vill ha. En bra kombination av pågående projekt och kommande projekt är alltså en av de viktigaste detaljerna för Alm Equitys framtid och just nu ser det väldigt bra ut.    

Finansiellt:

Alm Equity har idag ett börsvärde på ungefär 2 miljarder kronor och aktien handlas till ett P/E-värde på ungefär 15.

Under de senaste 5 åren har bolaget ökat sin omsättning från ungefär 150 miljoner kronor till 900 miljoner kronor. Vinsten har också hängt med i den utvecklingen och den har gått ifrån ungefär 10 miljoner kronor till nästan 200 miljoner kronor. Under samma tidsperiod har antalet kvadratmeter i Alm Equitys produktportfölj ökat från 50 000 till 200 000.

Man kan alltså klart och tydligt se att Alm Equity har kunnat dra stor nytta av den växande fastighetsmarknaden och även om läget under de senaste åren har varit ganska så unikt så ser den trenden ut att kunna hålla i sig. Det finns idag inget som hotar fastighetsmarknaden eller Alm Equity ur det långsiktiga perspektivet så även om risken för en svacka finns så har Alm Equity kunnat bygga upp en stark finansiell ställning som kommer hjälpa dem i både bra och tuffa tider. 

Aktien:

Alm Equitys aktie handlas på First North-listan i Stockholm och sedan börsnoteringen år 2012 så har aktien dragit iväg en hel del uppåt och sedan stabiliserat sig lite vilket vi också kan se på grafen här nedanför. Bara i år har aktien stigit med över 30 %.

Alm Equity har både så kallade stamaktier och preferensaktier noterade på börsen. Tillskillnad från många andra fastighetsbolag så äger grundaren och storägaren både ett stort antal stamaktier och preferensaktier och det är positivt för de som är intresserade av preferensaktien.  

Köp, Sälj eller Behåll?

När det kommer till huruvida Alm Equity är ett köpvärt företag på lång sikt framöver så tycker jag inte att man ska stirra sig blint på och skrämmas av den tidigare positiva utvecklingen. Den uppgången är enligt mig korrekt och välförtjänad så det är framtidsutsikterna som är mest intressant i det här fallet.

Då när det kommer till framtidsutsikterna så tycker jag faktiskt att de fortfarande ser väldigt bra ut för Alm Equity. Jag skulle inte förvåna mig om Alm Equity kan visa upp en liknande tillväxt under t.ex. de kommande 10 åren som de visat upp under de senaste 5 åren. Bolaget har en väletablerad verksamhet och en tydlig plan för framtiden och så länge det inte kommer en svacka på fastighetsmarknaden så kommer det kunna fortsätta att arbeta som de gjort så här långt.   

Det man dock mer eller mindre måste räkna med i längden är att just en svacka någon gång kommer att komma men då är det enligt mig bara att sitta stilla i båten med sitt innehav. Därför får Alm Equity rekommendationen köp och behåll på lång sikt framöver av Aktieinkomster.se.   

David 

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar