Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
13 april 2016

Lunchanalys: Fondhandeln är riktigt omodern

 

Det många inte tänker på när det kommer till handel med fonder är att hela systemet och hur affärerna överlag går till är väldigt omodernt. Med tanke på hur våra samhällen har utvecklats under den senaste tiden och inte minst på den digitala nivån så är det faktiskt ganska konstigt att fondhandeln ligger så pass mycket efter som den faktiskt gör.

Till att börja med så är det inte möjligt med realtidspriser, dagens pris är inte ens möjligt att se samma dag utan man måste vänta tills nästkommande dag. Sedan så måste alla affärer genomföras innan klockan 13 varje dag annars måste man vänta tills nästa dag igen. Dessutom är till och med vissa fonder ännu segare med att meddela det aktuella priset och det kan ta längre tid än en dag.

Själva köpet av fonden kan sedan ta ännu längre tid och många gånger kan det dröja innan du ser innehavet på ditt konto. En försäljning tar sedan ännu längre tid, vanligtvis tre dagar.   

Det känns rent spontant som att hela det här systemet och tillvägagångssättet gällande hanteringen av fondaffärer kan förbättras och snabbas upp. Säg att du t.ex. vill utnyttja ett köpläge på marknaden men du måste vänta minst tre dagar innan du har likvida medel på ditt konto för att din fondförsäljning drar ut på tiden. Då efter dessa tre dagar eller mer kommer köpläget med största sannolikhet inte att finnas kvar och du har då gått miste om en eventuellt bra och lönsam affär.

Det här är bara en av anledningarna till att jag väljer att avstå från fonder till så stor del som möjligt. Jag kan tyvärr inte avstå helt då en del av pensionssparandet bara kan ske i fonder men utöver det så håller jag med borta.

Här finns det enorma möjligheter för finans-entreprenörer att utveckla hela systemet för det är som sagt högt tid för det, i alla fall enligt mig. Ni här kanske redan har några intressanta idéer för hur man kan utveckla det här? Eller tycker ni att det fungerar bra som det är idag?   

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
27 januari 2016

Långsiktiga investeringar – inte kortsiktig spekulation

Korta ledtider och nära samarbeten är två nyckelord hos Tellus Fonder.

 

För någon vecka sedan introducerade jag er till Fonden som investerar i utländska investmentbolag, fonden Tellus Investmentbolag. Det är enligt mig en väldigt intressant fond med en bra global inriktning och det stora hela så tycker jag att man kommer väldigt långt med sin portfölj via att ha den fonden som innehav samt t.ex. en med svenska investmentbolag. Om ni vill läsa mer om just Tellus internationella Investmentbolags-fond så kan ni göra det i mitt tidigare inlägg som ni hittar här.

Nu tänkte jag istället prata lite mer om Tellus Fonder som fondbolag. En av de stora anledningarna till att jag gillar Tellus Fonder är för att det är ett relativt litet och entreprenörsdrivet företag. Sådana här fondbolag erbjuder inte bara en bättre service och en närmare kontakt med investerarna utan de kan också garantera att förvaltningen sköts på ett bättre sätt, med smidigare metoder och utan massa konstiga krav och villkor. Sådana här mindre fondbolag har oftast även kortare ledtider och besluten kan tas mycket snabbare då de är en lite smidigare aktör en de stora fondjättarna och till skillnad  från dem så kan de även vara mer flexibla när det kommer till fondens innehav. Sedan låter även deras motto, ”Långsiktiga investeringar – inte kortsiktig spekulation” också väldigt bra, eller hur?

Även om det är just det här entreprenörstänket med arbete som sker tätt mellan både medarbetarna och investera som jag gillar mest hos Tellus så blir det hela ännu bättre att de gör hela arbetet till väldigt rimliga förvaltningsavgifter. Dessa ligger på 1 % och nedåt beroende på vilken fond man väljer och med tanke på att det faktiskt är nischfonder som Tellus förvaltar så är det enligt mig en väldigt bra nivå. De flesta nischfonder brukar ta ut betydligt högre avgifter för att man just kommer åt lite mer annorlunda marknader och innehav och det handlar många gånger om dubbelt så höga eller till och med ännu högre avgifter än de som Tellus tar.

Jag anser alltid att själva fondbolaget är minst lika viktigt som fonden man investerar i. Jag vill gilla och godkänna hela företaget, dess kultur och tillvägagångssätt med mera, tänker och agerar ni också så? Idag har Tellus två olika fonder som går under namnen ”Midas” och ”Investmentbolag”. Fonden Tellus Investmentbolag har jag tidigare skrivit om och som jag nämnde förut så hittar ni det via länken som finns högst upp i det här inlägget. Fonden Tellus Midas däremot fokuserar på lite mindre bolag, framförallt på Mid- och Small Cap-listorna och på bilden här nedanför får ni lite mer information om fondens innehav och fördelning med mera, samt att ni kan läsa mer om den fonden här.

 

 

Avslutningsvis vill jag bara slå ett slag för att man som investerare i olika fonder verkligen ska bry sig om vad det är man väljer. Ta inte bara någon fond för att namnet låter bra utan kolla verkligen upp strategin, personerna bakom fonden, fondbolaget och fondens innehav och så vidare, det kommer helt klart medföra att man göra bättre affärer i längden. Jag hoppas att jag i och med det här inlägget verkligen har fått igång ert tänkande och visat er hur viktig helheten är och att fondbolag som då t.ex. Tellus Fonder kan ge oss investerare mycket mer i längden än vad många andra kan.

 

I samarbete med Tellus Fonder. 

Taggar (blogg): 
13 januari 2016

En fond med investmentbolag

Att investera i investmentbolag tycker jag är väldigt fördelaktigt och medför överlag att man får en väldigt bra spridning i sin portfölj då investmentbolagens verksamhet helt enkelt går ut på att äga andra eller i alla fall delar av andra företag. En investering i ett eller flera investmentbolag är en investering direkt i aktier på börsen och den faktorn får många potentiella investerare/sparare att avstå då hen helt enkelt föredrar fonder. Det gjorde tidigare att man då var tvungen att avstå från att investera i investmentbolag men nu i dagens läge finns det ett riktigt intressant alternativ även på fondmarknaden.

Det alternativet består av en fond som heter Tellus Investmentbolag som tillskillnad från andra svenska fondalternativ inte fokuserar på svenska investmentbolag utan den här fonden fokuserar på internationella investmentbolag. Sverige har flera fina och intressanta investmentbolag men det som jag tycker är unikt och det bästa med Tellus Investmentbolags-fond är att den låter investerarna på ett väldigt enkelt och smidigt sätt  exponera sig mot just utländska investmentbolag.

På bilden här nedanför ser ni lite hur fonden är fördelad och vad den investerar i. Den slutsats man kan dra här är att en stabil och säker avkastning i längden prioriteras och Tellus själva säger att de agerar på ett liknande sätt som t.ex. Warren Buffett och Investor och det låter ju riktigt intressant, eller hur? 

En investering i den här fonden medför även att man får en väldigt bra spridning båden rent geografiskt och branschmässigt vilket man klart och tydligt kan se på bilden här ovanför. Risknivån är ligger ungefär i linje med världsindex men om man kollar på den goda historiken så kan man se att den tidigare avkastningen har slagit index. Sammanfattningsvis kan man säga att Tellus Investmentbolags-fond är en fond med en väldigt bra spridning som innehar en god potential för att löpande slå index och tack vare att fonden även är exponerad mot olika tillväxtmarknader så är den här fonden det enda man behöver i sin portfölj om man vill exponera sig mot den internationella marknaden. Det är dessutom enkelt att handla fonden hos de största aktörerna som t.ex. hos Avanza vilket också är en viktig detalj. Kort och gott så har Tellus Investmentbolag alltså allt som man söker hos en fond, eller vad tycker ni?       

Jag personligen tycker att det är sådana här fonder som just Tellus Investmentbolags-fond som bör bli så kallade ”folk-fonder” eller vad man nu vill kalla det, alltså fonder som blir otroligt populära och nästan vardagliga hos det svenska folket. För överlag så placerar en alldeles för stor del av befolkningen sina pengar i fonder som inte ger en speciellt bra avkastning i längden och det tycker jag är otroligt tråkigt. Så om ni verkligen vill ha en riktigt intressant fond ur det långsiktiga perspektivet där förutsättningarna faktiskt ser väldigt bra ut så tycker jag att ni i alla fall ska ta er en titt på den här investmentbolags-fonden.

 

Några av er kanske redan har den här fonden i er portfölj? Det vore i så fall väldigt intressant att höra era tankar och idéer om fondens innehav och upplägg med mera!

 

I samarbete med Tellus Fonder.    

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar