PerPenning
Likes
252
Antal inlägg
588
Följare
53
Medaljer
0
Stad
Lund
Om användaren
Tid är pengar, pengar är makt, makt över din tid! För vad är pengar om du saknar tid att använda dem? Får du verkligen ut tillräckligt per penning spenderad? Jag är en knappt femtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Per vill att de ska ge god utväxling - han vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fokus på jobbet

 

Det är kanske inte rätt tid på året, med sommarsol och lata dagar i skuggan, att tala om effektivitet. Bara ordet kan kännas stressande. Att göra inget alls är också att göra något enligt min mening - vila, kontemplation, funderingar och vilande hjärna är viktigt att ha med i sitt liv. Det är inget svårt alls att få en dag att passera utan att ha gjort något av det som kallas vettigt. Men samtidigt så är det bara du som kan avgöra vad det är. Mina tankar kring effektivitet handlar mer om att fokusera.

 

Fokus är viktigt. I det finns produktivitet och passion och glädje. Då går tiden också snabbt, märkligt nog. Vår hjärna får arbeta på det sätt den är ämnad. Att inte förmå sig att fokusera gör däremot att tiden förslösas och blir syfteslös.

 

Ett utmärkt exempel är arbetslivet. En arbetsdag är för enkelhetens skull 8 timmar med lunchpaus och kanske en eller två kafferaster. Utan fokus, och därmed effektivitet, kan det dessvärre bli så att vi får svårt att hinna med allt som behöver göras. Kanske någon timme på kvällen behövs och kanske även ett par eller fler på helgen? Ekorrhjulet blir än mer stressande att löpa i. Frihet kommer inte med flexibel arbetstid utan med hjälp av fokus, effektivitet och maximalt 40 timmars arbetsvecka - oavsett om du har övertidsersättning eller ej.

 

Det är kanske till och med så att du kan arbeta mindre än så. Det handlar ju numera mer om att leverera resultat än att sitta av timmar på en kontorstol. Det är modernt att i arbetslivet se flexibilitet som något positivt - att medarbetare jobbar när de vill och har möjlighet under dygnet för att få ihop livspusslet. Jag håller med - men det kräver mer av den enskilde i form av struktur och planering. Annars tenderar arbetstiden att bli längre och längre. Detta säger dessvärre verkligheten alltför ofta.

 

Det kan bli som så att du arbetar jämnt och att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut. Eftersom det alltid finns något att göra i sin yrkesroll så kan en press skapas att du borde göra det - ständigt och jämnt. Avkoppling försvinner, stressnivåer höjs och livet blir belastande.

 

Bättre är att jobba när man jobbar. Inga distraktioner så som sociala medier eller bloggar. Strävan är att nå sina mål under arbetstid - eller på kortare tid. Åtminstone fungerar jag så. Om jag vet att jag har ett begränsat antal timmar för att slutföra arbetet är det lättare att fokusera. Struktur, förutsägbarhet och gränser. Klart!

 

Mitt schema ser ut som så att jag arbetar fyra timmar på morgonen och fyra timmar på eftermiddagen - oavsett vad. Om jag väljer att ta en längre eller kortare lunchrast så kan jag lämna arbetet tidigare eller senare. Om jag väljer att ta en promenad på eftermiddagen så justerar jag tiden därefter.

 

Jag håller mig strikt till antalet arbetade timmar vilket hjälper mig att inte stressa eller bli överansträngd. En liten inbyggd flexibilitet hjälper mig att inte tappa mitt fokus. Att vara lite förlåtande mot mig själv gör stor skillnad för magen.

 

Naturligtvis - det finns dagar när jag måste arbeta mer än åtta timmar. Om jag tar en fredag ​​ledig för en långhelg eller försöker få in lite slack på grund av semester - då arbetar jag mer än åtta timmar.

Tanken är att skapa ett strukturerat schema där jag inte arbetar för mycket och heller inte producerar för litet.

 

Jag använder mig av pomodorotekniken - arbetar ungefär 50 minuter med 10 minuters paus. Fokusera är litet personligt och vissa människor kan göra det lite längre tid medan andra kortare. Denna teknik är oerhört effektiv och bra för hjärnan. Vetenskapen visar att kortare pauser skapar energi, återställer möjligheten till att fokusera och därmed fortsätta att arbeta effektivt.

 

Du får betalt mot tid och inte mer. Bli fokuserad. Bli effektiv. Ta ledigt.

 

Läs även andra bloggares åsikter om intressant?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar