Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Bokslutsrapport 2016 Yara

Yaras bokslutsraport kom för ett tag sedan och för den som vill kan man fördjupa sig i näst intill all oändlighet i hur priserna på NPK, Urea, Henry Hub, TTF m.m. varierar över tid.

Yara har i princip ingen prissättningsmakt vilket medför att vinsten kommer variera utefter förutsättningar man inte helt styr över så som priset på konstgödsel (output) och priset på energi (input).

Även om vissa faktorer gynnade Yara förra året då man gjorde en vinst på nästan 30 nok/aktie så har marginalerna i år istället pressats för att i år hamna på 23,25 nok/aktie. 10-års snittet är 27,30 nok/aktie men det säger igentligen mindre än att vinsten har varierat mellan 10 och 40 nok/aktie över samma period.

Mr Market förväntade sig sjunkande vinster redan i somras - Låga nyckeltal i Yara.

"Min hypotes är att Mr Market förväntar sig fallande vinster. Yara har gynnats av svag norsk valuta samt låga energipriser. Priset på vad man kan få ut för kvävebaserade konstgödsel (globalt sett) har sjunkit över årens lopp. Inte enbart beroende på att priset på jordbruksprodukter hittills varit sjunkande utan också p.g.a. produktionskapiciteten ökat."

Nu annonserades också en utdelningssänkning från 15 nok/aktie till 10 nok/aktie. Vilket ligger lite i linje med hur Yara brukar anpassa utdelningar efter vinstnivå och andra investeringsbehov från år till år. Just nu slår man sig lite för bröstet för att man investerar friskt och utifrån nuvarande prisnivåer kommer kunna höja vinten med ca 6 nok/aktie fram till 2020. Detta är dock någonting de  inte kan veta med någon direkt säkerhet av ovanstående beskrivna orsaker. Vem vet hur energipriser och väder kommer vara 2020? De kan komma tjäna 10 nok/aktie, de kan komma tjäna 50 nok/aktie....

Efter Q3-rapporten skrev jag "Anledningen till att Mr Market valt att värdera upp Yara nu är naturligtvis svårt att veta. Energipriserna förväntas stiga och en hel del produktionskapacitet förväntas komma igång den närmsta tiden globalt sett."

Även nu förväntas energipriserna fortsätta stiga vilket, allt annat lika, kommer pressa marginalerna ännu mer. Detta om saker och ting går som förväntat. Men man vet aldrig hur saker och ting går.

Det är det som är lite skönt också med bolag som Yara. Man kan släppa på tron att man har någon koll på den omedelbara framtiden. Det man kan ha koll på är om man tycker bolaget i sig sköts väl utifrån affärsverksamhetens förutsättningar. Tillräckligt väl för att kunna navigera sig framåt både när man möter med, som motvind.

Sedan går akteikursen som ett gummiband upp och ner över tid. För egen del har jag avyttrat samma antal aktier som jag köpte i somras då jag "överexponerade" mig, men behåller den position som jag ser som mitt "basinnehav". Jag vet inte hur aktiekursen kommer röra sig framöver, men visst den kan gå nedåt om de kommande kvartalsrapporterna visar på sjunkande vinster eller försämrade förutsättningar. Når vi nivåer som i somras kommer jag kanske öka igen beroende på vad som finns på menyn. Når vi sanslöst höga värderingsnivåer som under 2015 kanske jag "underexponerar" mig givet vad jag vill ha i portföljen, men som sagt. Ingenting är givet.

Summa summarum. Även om utdelningen sänktes ser jag fortsatt Yara som ett välskött bolag och det kommer forsatt vara en del i min portfölj även om exponeringen mot det skiftar lite över tid givet olika förutsättningar.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Whistle (ej registrerad)

Yaras sprängmedelsexport från Köping till Saudiarabien pratas det tyst om. Etiskt så känns Yara som en riktig ulv i fårakläder. Man håller inte alls bara på med civila sprängämnen.

Spartacus's picture
156
558
45
0
Spartacus

@Whistle - Använder man sig av etiska riktlinjer vid investeringar så kan väl även nämnas att produktion av konstgödsel bidrar till en hel del växthusgasutsläpp.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar