Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Läsa om dåliga tider

Eftersom jag troligen har ett lite udda karaktärsdrag så tycker jag att det är lika, eller mer, intressant att läsa om hur bolag hanterar dåliga tider som att läsa om hur det går för alla dem som nu täljer guld.

Baktanken är naturligtvis att om man kunnat tillfredställande ta sig igenom dåliga tider förr, så bör man klara sig igenom dem framöver också. Sämre tider kommer ju. Förr eller senare.

Därav har det varit lite kvällslektyr att kolla på hur Autoliv klarade sig igenom 2008-2010. Stigande råvarupriser i kombination med den s.k. Finanskrisen 2008. Bilbranschen stod inför den värsta efterfrågsminskningen i modern tid.

När någonting sådant här händer så faller priset på aktier kraftigt. För Autolivs del så raderas 60% av börsvärdet från toppen till botten.  Man får kraftiga reaktioner. Själva affärsverksamheterna brukar dock ändras mindre än aktiepriset. Det är det jag brukar mena med att kurser rör sig som ett gummisnöre. De dras upp och ned, ofta mycket mer än vad själva verksamheten gör.

Ett sätt att investera långsiktig är att främst kika på just affärsverksamheten. Det är ju den som ska driva "värdeökningen" inte realiserandet av vinster genom köp och sälj av värdepapper. Sedan utgör ju alltid priset en faktor.

För Autolivs del så sjönk försäljningen med en tredjedel. På resultatet slog det naturligtvis hårdare, men man lyckades undgå negativt resultat. Inte minst för att man gjorde sig av med 1/4 av arbetsstyrkan. Något som möjliggjordes av att man använde sig av många korttidsanställda samt hade mycket av produktionen i lågkostnadsländer. Istället för att ha det i högkostnadsländer med hög grad av automation (och tillhörande fasta kostnader).

Det här var någonting man hade satsat på efter lärdomar från nedgången i efterfrågan förra gången det begav sig, runt 2001.

Idag är arbetsstyrkan 1/3 större än den var innan Finanskrisen. Omsättning och vinsten är på topp. Vi får se om det kommer fortsätta så ett tag till.

Det är inte helt lätt att gissa hur Autoliv kommer hantera nästa nedgång, men det man kan kika på är balansräkningen. Den kan ge en indikation. Det är (tyvärr) inte ovanligt att bolag urholkar balansräkningen istället för att stärka den när det går som bäst. När de dåliga tiderna plötsligt sedan slår till så står man där med minskad intjäningsförmåga i kombination med en tunn balansräkning. Sällan en bra kombination.

För Autolivs del har man undvikit att urholka den. Man har en fortsatt god soliditet. Det bådar gott för den långsiktige. Balansräkningen har dock sällan mycket att göra med eventuella kursrörelser. Om/när en nedgång kommer så kommer kursen i ett cykliskt bolag så som Autoliv troligtvis reagera kraftigt.

Är man då förvissad om att Autloiv även den gången kommer komma ut tämligen skadefri så utgör ett sådant läge ett bra köptillfälle. Alternativt, för den som redan köpt aktier, att ta det hela med ro och ta tillfället att öka.

Därför gillar jag att kunna läsa om hur bolag agerat under tidigare dåliga tider. Det säger mig mer  än om att läsa om utlovade framtida vinster från nykomlingar på börsen/finansmarknaden.

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Investeraren_tw (ej registrerad)

Det är något som jag också har inbyggt i min process. Jag söker bolag, och sektorer, som kan hantera även motgångar någorlunda bra. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar