Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1365
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Om vi fick börja om som 30-åringar - Temavecka del 3 av 5

När vi var i 30 års åldern hade vi varit tillsammans i drygt 5 år. Vi hade båda  gjort klart våra utbildingar och hade jobbat i 4-5 år. Vi började båda vara etablerade på arbetsmarknaden. Vi hade gift oss och vi bodde i USA där jag jobbade och fru fri studerade en utbildning inom interior design.

Vad hade vi gjort om vi startade om där idag? 

  • Spara till frihet - på många sätt hade nog vår väg till frihet om det börjat vid 30 sett väldigt liknande ut som den gjort nu när vi startade 5 år senare. Vi hade sparat oss till ett kapital som sedan skulle räcka resten av livet. Vi hade dock startat detta tidigare. Möjligen hade vi stannat några år längre i USA under dom förutsättningarna och möjligen hade fru fri också jobbat lite där då vi fortfarande inte hade barn och i backspegeln inser vi nu hur mycket tid vi egentligen hade under de åren. Även om det varit en liten extra inkomst så hade det varit pengar som kunnat gå direkt till sparande och investeringar. 
  • Högre sparkvot - vi hade antagligen kommit upp i en högra sparkvot (sparande som andel av nettoinkomst) tidigare. Som sagt så var vi bara två vuxna på den tiden men vi bodde stort, vi hade två fina bilar och vi handlade på tok för mycket. Under åren i USA hade vi boende och bil betalt så vi hade kunnat leva på väldigt lite om vi hade varit lite smartare. Det vi inte hade prutat på var våra resor där vi passade på att se över hälften av USA´s delstater under två år. När vi väl flyttade hem till Sverige hade vi valt ett mindre och mer effektivt boende på en ort där vi inte behövde pendla. Vi hade nog tidvis kunnat ha en sparkvot på uppåt 90% och snittat på 70-80%. 
  • Satsa på utyrning - när vi var 30 så fanns inte AirBnB och liknande tjänster men det gick även då att hyra ut boende, bil mm. Vi hade troligen varit mycket mer aktiva med detta och sett till att vi tillexempel när vi var på resa under längre perioder fick en hyresinkomst på hemmaplan. Väl hemma i sverige hade vi letat efter ett boende liknande det vi har idag med en uthyringsmöjlighet antingen i form av en separat stuga eller en lägenhet med egen ingång i huset. 
  • Förenkla - Vi hade mycket tidigare satsat på att förekla våra liv. De här första åren med lite bätte inkomster och boende, bilar etc är en period när det är lätt att accumulera saker och då boendet blir större så behöver man inte rensa ut det gamla och man riskera att flytta med kartonger av gamla böcker och annat från boende till boende. Hade vi börjat om idag är jag övertygad om att vi hade rensat mycket mer under dessa år...och därmed inte behövt göra detta nu 10 år senare.

 

När det gäller investeringar så hade vi gjort precis som vi gjort nu och sparat månadsvis via amorteringar och i en enkel aktieportfölj. Troligen liknande den vi har idag och som går att hitta via den här länken.  Denna väg påminner som sagt väldigt mycket om det vi gjort nu med den enda skillnaden att om vi hade börjat tidigare så hade vi vid det här laget redan varit fria i 5-6 år. 

Hur tänker ni kring detta? Ni som är 30 idag? Ni som är äldre hur gjorde ni och vad hade ni gjort annorlunda om ni fick börja om? 

Anonymous's picture
Bostadsfunderaren (ej registrerad)

Hej, och tack för en mycket fin och läsvärd blogg!

Vi är just nu i denna situation, båda 30 och under sommaren kom vårt första barn.

Vi lever enkelt, bor litet men tillräckligt, unnar oss sverigesemestrar och enstaka längre surfresor med fördel i Europa. Med detta leverne har vi en sparkvot på mellan 50-60%

Vi bor i en medlstor svensk stad och jobbar båda heltid. Hela vår vänkrets finns här liksom närheten till vår gemensamma hobby stigcykling, att flytta känns inte alls aktuellt.
Vi lever det liv som vi vill leva och närmar oss ändå med stadig takt varje månad vårt mål.
Förhoppningsvis är vi där inom 10 år - att ha en total frihet i valet av arbetssiituation.

Det finns dock en punkt där skon klämmer och våra tankar skaver: Bostad!

Vi står utanför bostadsmarknaden och hyr idag vårt boende. Hyran är hög men motsvarande yta är inte billigt att köpa. Att rycka loss kontantinsats från vårt kapital och sätta oss under bördan med tunga bostadslån känns på många sätt motvalls i vår strategi. Dagens priser och de enl oss förväntade framtida räntehöjningarna gör oss mycket tveksamma. Men på lång sikt är det kanske det rätta att äga sitt boende?
Sparande i form av amortering är ju obefintligt för oss idag.

Jag tror att denna fråga är en springande punkt i mångas kalkyler, och bomarknaden ser ju lätt annorlunda ut i dag än när du var 30..

Hur hade du under dessa förutsättningar resonerat?

Vänlig hälsning

Alexander

Anonymous's picture
T Boone Pickens (ej registrerad)

Hej Alex! Vill flika in här och ge dig min syn på saken. Först och främst handlar boende om mycket mer än en investering. Att köpa en bostad kan ge er stor lycka i form av att ni faktiskt får välja var ni ska bo och hur.

Den hyra ni betalar idag ska ställas mot den boendekostnad ni kommer att få vid ett eventuellt köp, det vill säga räntekostnad och årsavgift till brf.

Sedan kommer nästa uträkning, i och med att du tar ditt kapital och investerar i boende kommer du gå miste om avkastning, det måste i sin tur sättas i relation till den eventuella värdeökningen ni kommer ha på bostaden. Detta är absolut inget man ska räkna med, men historien har visat sig att det varit mycket fördelaktigt att äga sitt boende i Sverige de senaste 50 åren, speciellt i större städer.

Kom ihåg att boende alltid är konsumtion, via hyra eller ränta och avgift. Skillnaden är bara att om ni hyr kan kapitalet jobba på aktiemarknaden, köper ni jobbar kapitalet på bostadsmarknaden. Det kan gå upp och ner på båda marknader, men boendet kommer garanterat påverka er lycka och livskvalitet hur ni än väljer. Trivs ni som ni bor nu så stanna kvar, är ni sugna på att köpa en bostad som passar er bättre så gör det. Kom bara ihåg vad valet ger för konsekvens.

 

Lycka till!

P.S. Husköp följer samma princip, dock utan årsavgift men med underhållskostnader

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1365
65
0
Fantastiska Far...

Hej Bostadsfunderarnen och tack för din kommentar, 

Boendepriserna har helt klart gått upp under de senaste åren i takt med att räntorna har gått ner. Det gör att man idag behöver vara lite mer kreativ när det gäller boende. Att inte bo större än nödvändigt är viktigare än någonsin och om man har flexibla ytor som tidvis går att hyra ut är det en stor fördel för att göra boendet kostnadseffektivt. 

I det läget vi är nu på bostadsmarknaden så tycker jag verkligen inte det behöver vara fel att hyra förutsatt att det är inte är ett allt för vansinnigt dyrt boende eller att det inte funkar för familjen. Att köpa innebär vanligen en något lägre månadsutgift men också större ansvar och högre risk och det ska inte glömmas bort även om det är svårt att tänka på när bostadsmarknaden varit upp, upp, upp under ett antal år. Viktigt då att tänka på att bostadsmarknaden i huvudsak har drivits upp till dessa höjder av utbudet av nästan gratis pengar från bankerna och att detta kan förändras. Det är också så att det just nu byggs relativt mycket i sverige samtidigt som räntorna troligen är på väg upp och om det vänder kan det vända snabbt. 

Å andra sidan så låter det på er beskrivning som om ni vet exakt var ni vill bo och som om ni inte kommer vilja flytta i närtid och i så fall så spelar ju bostadsmarknades kortsiktiga nycker mindre roll. Personligen skulle jag vara försiktig med att sätta mig i en bostadsrätt eftersom man då är beroende av föreningens gemensamma regler för tex uthyrning men också för att man är gemensamt ansvariga i föreningen om andra får betalningsproblem. Tycker generellt att bostadsrätts koncepetet är rätt svagt då det varken är att hyra eller att äga på riktigt...men där finns det olika åsikter. 

Hur tänker ni kring typ av boende om ni köper? 

Anonymous's picture
36åring (ej registrerad)

Tack för en bra blogg. Jag gillar helt klart denna typ av inlägg. Det förvånar mig dock lite att du i stort sett skulle välja helt samma bana och inte ta en lite mjukare bana med mer föräldraledighet samt att arbeta deltid som du nämnde i föregående inlägg. Själv har jag nyligen tagit steget att lämna min anställning mot avgångsvederlag för att vara hemma med vår 1,5åriga dotter. Din blogg samt onkel Toms var helt klart till hjälp för att våga ta steget.

Anonymous's picture
Bostadsfunderaren (ej registrerad)

Tack för kommentarer och inspel! Mycket tänkvärt! BRF går bort för vår del pga dels de argument som Farbror Fri poängterar. Vi har som jag ser det två alternativ:

1:Bo kvar i hyresrätten och låta kapitalet (förhoppningsvis) växa.
*Fördelar: Ingen risk på bomarknaden, fortsatt cykelavstånd till fruns arbete och stadens utbud. 500m till förskola och skola.
*Nackdelar: Forsätta pendla till fritidaktivitet ( stigcykling ), missa ev uppgång i bostadsmarknaden, ej kunna påverka bokostnad över tid.

2: Bygga ett kvadratsmart hus ca1 mil utanför staden med direkt närhet till stigcykling som utövas 3-4ggr per vecka.
*Fördelar: Stignät vid tomtgräns, närhet till natur, nybyggt hus=minimalt med underhåll och oväntade kostnader.
*Nackdelar: Hur mycket går räntan upp? Lån=ofri, missad avkasting på börsen. Pendla till jobb för frun=2 bilar? Tid i bil över tid med barns aktiviteter vänner mm

Tilläggas ska att jag själv jobbar mycket hemifrån och annars reser i tjänsten till kunder. Så minst en bil behöver vi tyvärr ha.

 

Mycket svårt stort livsval detta..

 

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1365
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

36åring - Det är möjligt att jag är lite otydligt i sammanställningen men självklart skulle vi i alla scenarion ta ut full föräldraledighet vilket vi har gjort med alla tre barnen. Vi har till och med varit lediga tillsammans en del trots att det förstås kostar i förlorad inkomst. Bör också tilläggas att vår yngsta dotter föddes när jag var 37 (frun 36) och då var den äldsta sonen 5 och hade vi kört på planen beskriven ovan hade vi gått i "pension" då vilket skulle innebära rätt mycket tid med barnen som små. 

Bostadsfunderaren -  det är ju omöjligt för mig att avgöra vilka mjuka värden som ligger i det beslutet men när jag tittar på det och tänker mig att vi var några år bort från friheten så skulle jag ha valt att bo kvar i hyresrätten och slippa en massa transporter i vardagen. Att transportera sig en del för att göra roliga saker på fritiden är oftast bättre då det (tyvärr) när man jobbar är betydligt mindre av den varan är vardag. Men som sagt det är bara ni som kan avgöra vad som är rätt för er. 

Anonymous's picture
Emil (ej registrerad)

Hej, ny läsare och vet inte vad du skrivit om innan men ett tips på ny temavecka är att fråga sig vad ni skulle göra om ni fick/vann 1 miljon/10 miljoner/100 miljoner/1 miljard. Gör det separat och jämför. Intressant för att se vad man egentligen vill göra!

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1365
65
0
Fantastiska Far...

Hej Emil och tack för detta förslag,

Har nog berört detta tidigare men det passar rätt bra ihop med ett inlägg som jag planerar för nästa vecka så då kan jag kanske återkomma till detta i ett inlägg. Det finns egentligen inte material i det svaret dock för att det ska bli en temavecka.....du kommer att förstå...:-)

Anonymous's picture
Emil (ej registrerad)

Låter bra :) Ser fram emot att följa bloggen! (Hade inte skadat med mobilanpassad sida)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar