Aktieinkomster
Likes
797
Antal inlägg
1347
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 juni 2017

Tech var då, nu ska ”green” läggas till

Väldigt enkelt förklarat är greentech en bransch vars syfte är att minska vår världs miljöpåverkan på jorden ifrån sett alla tänkbara synvinklar. Det kan t.ex. handla om innovativa tekniska uppfinningar som då på ett eller flera sätt bidrar positivt till miljön.

För att dra ett väldigt enkelt exempel så kan det t.ex. handla om ”smarta hus” som tar tillvara på bland annat solens energi och har smarta vattenlösningar installerade som ser till att slöseriet med vattnet minskar.

Greentech är en bransch som visserligen har funnits med under en ganska så lång tid men på grund av en i dagens mått mätt en låg innovationsnivå, dyra produkter och alternativ samt en alldeles för låg effektivitet har tidigare gjort att flera stora greentech-lösningar inte kunde slå igenom på marknaden. Men med dagens teknik och globala tillgänglighet för nästan vad som helst har greentech nu på allvar börjat slå igenom och det i en rasande takt och med ett stort intresse från marknaden och allmänheten.        

 

Den nya trenden:

Greentech håller just nu alltså på allvar bli en väldigt populär och intressant trend då det i dagens samhälle verkligen har blivit just en trend att tänka på och ta hand om miljön och jordens resurser.

Den medvetenheten hos oss människor som inte har funnits förut kombinerat med dagens teknik och utveckling möjliggör det nu för flera greentech-bolag med olika inriktning att slå igenom på allvar.

Att marknaden dessutom nu i dagens läge är beredda att betala lite extra för gröna och miljösmarta lösningar tyder på en medvetenhet som vi inte har sett förut och det kommer vara en stor bidragande faktor för greentechs framtida utveckling och tillväxt.     

 

Ett måste i våra samhällen: 

Greentech kommer även vara ”ett måste” i vår samhällen framöver om de ska fungera överhuvudtaget. Själva miljöhotet är ett lite mer långsiktigt orosmoln och hot om man nu kan säga så. Men de stora problemen som är problem redan nu är att t.ex. våra samhällens infrastruktur inte är anpassade för de ökande behoven och den snabbväxande befolkningen.

Det kan t.ex. handla om att normalstora och moderna städer i dagens läge inte klarar av att hantera den mängden vatten som uppkommer och som dagligen ska hanteras. Att t.ex. dagens vatten- och avloppssystem inte är rustade för framtiden är bara ett litet exempel men det är också inom det området som det just nu finns ett väldigt intressant investeringsalternativ som ni kan läsa mer om här nedanför.

 

Ett aktuellt bolag:

 

Greentech-bolaget som jag pratar om heter Urbangreen och de utvecklar fasader och tak till alla typer av fastigheter. De gröna fasaderna och taken som bolaget kallar sina produkter fördröjer och absorberar vattenflödenas intensitet och får dagvattenhanteringen att fungera i ett slutet kretslopp som ni kan se på bilden här nedanför. 

 

Urbangreens mål är att bygga upp sin industri kring de överallt ökande skyfallen i världen och ta hand om vattnet på ett smidigare och bättre sätt än vad de underdimensionerade dagvattensystemen gör eller överhuvudtaget kan göra. Det här är ett större problem än vad många tror och det skapar redan idag stora skador i de flesta städer.  

Urbangreen genomför just nu en nyemission och en ägarspridning via crowdfunding-plattformen, Pepins. Det medför nu alltså att vi har chansen att ta del av greentech-branschens utveckling via en direktinvestering i ett väldigt spännande bolag.

Potentialen och den kommande tillväxten ser väldigt lovande ut vilket ni kan läsa mer om i mitt investeringsutskick om Urbangreen här. Ni hittar även all nödvändig information hos Pepins här.

 

Vad tror ni om Urbangreen?

 

I sammarbete med Urbangreen och Pepins, 
David   

Taggar (blogg): 
2 november 2016

Veckans podcast: Digitalpodden

Den här veckans podcasttips är ett riktigt hett tips för er som gillar startups, investeringar, riskkapital, tech och allt däromkring. Veckans podcast här på Aktieinkomster blir nämligen Di Digitals (systersajt till Dagens Industri) podcast, Digitalpodden.

I Digitalpodden får vi en direktlänk till båden den svenska och den internationella startupsektorn. I vissa avsnitt får vi dessutom en direktlänk till startup- och techvärldens Mekka, Silicon Valley då de har en reporter på plats där och därifrån tycker jag att man har fått ta del av några riktigt intressanta spaningar och iakttagelser.

Många av företagen som det pratas om i Digitalpodden kommer med stor sannolikhet bli de stora jättarna med tiden så det går här att snappa upp många bra investeringscase och om inte annat en hel del idéer när det kommer till just investeringar.

Jag rekommenderar därför varmt att ni testar att lyssna på Digitalpodden och ni hittar alla avsnitt här nedanför. Vem vet, kanske blir det just här eller med hjälp av som ni hittar nästa stjärnskott till aktie.

 

Lyssna på Digitalpodden här!

 

 

Trevlig kväll,
David    

29 juni 2016

Analys: SolTech Energy- Ett intressant case men riskerna finns

SolTech Energy utvecklar solenergisystem som är en del av en fastighets yttre skal i form av ett tak eller en vägg i glas och dessa fungerar både som klimatskydd och solfångare för produktion av värme, varmvatten och elektricitet.

Senast idag fick SolTech en order på nästan 70 miljoner kronor (börsvärdet ligger på cirka 390 miljoner kronor) så mycket ser helt klart intressant ut och dessa faktorer samt även de risker som finns kikar jag på här nedanför.

 

Nytänkande och innovativt:

SolTech är helt klart ett väldigt nytänkande och innovativt företag som har potential att ta det här med solenergi till en helt ny nivå. Att integrera solenergisystem i fasader och tak hos olika byggnader istället för att installera externa och utanpåliggande system är helt klart framtiden och den stora frågan i det här fallet är om det är just det lilla svenska bolaget, SolTech som kommer leda den framfarten.   

Men även om alltifrån tankesättet, arbetssättet och visionerna inom bolaget är innovativa så handlar det i slutändan ändå om produkternas kvalité och potential på marknaden. Styrkan hos just SolTechs produkter ligger i att de passar för i princip alla typer av fastigheter, oavsett om det rör sig om hotell, hyreshus, skolor eller villor med mycket mera. Hela SolTechs grund kommer från forskning på Kungliga Tekniska Högskolan och det är en väldigt viktig detalj då SolTech därmed har forskning och utveckling enda in i benmärgen och det kommer vara extra viktigt med tiden då fokus även kommer behöva riktas mot att ha de mest effektiva produkterna och inte bara de mest användbara rent installations- och driftmässigt.

 

Helt rätt inför framtiden:

Som sagt så är SolTech helt klart ett bolag som ligger rätt i tiden och inte bara för att solenergi är en av framtidens stora energikällor utan också för att det egentligen är först nu som det på allvar börjar bli kommersialiserbart med solenergi. Många bolag har försökt att satsa tidigare men då har marknaden helt enkelt inte varit mogen. Men när de kommer till SolTech så ligger de väldigt bra till rent tidsmässigt och om SolTech kan hålla ut och fortsätta satsa under framförallt de kommande 5-10 åren kommer de helt klart ha chansen att bli en av de stora aktörerna inom sitt område som då är integrerade solenergisystem.

Kollar man på enbart marknaden för solenergisystem så räknar man grovt med att solenergi kommer vara den största energikällan i världen om cirka 30-40 år. Det är dock räknat med den tidigare och dagens utveckling och eftersom att både utvecklingen och tillväxten med stor sannolikhet kommer skalas upp markant för varje år som går så kan solenergi uppnå det betydligt tidigare, kanske till och med om drygt 20 år.

Bara den här marknadsfaktorn är såklart någonting som talar väldigt mycket för SolTech men man ska samtidigt inte sticka under stolen med att det är många företag som sysslar med solenergi och som vill ha sin del av marknadsandelarna och på den globala marknaden är SolTech än så länge en väldigt liten aktör men som sagt med stora visioner och framtidsplaner.

 

Satsning på rätt geografiska områden:

En detalj som dock talar för SolTech rent marknadsmässigt är deras satsningar rent geografiskt så här långt. Kina är idag det land där solenergi växer mest, snabbast och där det satsas mest på energiformen och det är också där SolTech riktar en stor del av sina satsningar nu.

Dessa satsningar sker via ett samriskbolag tillsammans med ett annat kinesiskt solenergiföretag och för SolTechs del är det helt klart Kina som är nyckeln till framgång. Eftersom att Kina är världens största marknad för solenergi så kommer man få ett enormt försprång på den övriga globala marknaden om man väl lyckas där.

Under de kommande åren är det alltså Kina som man måste hålla koll på när det gäller SolTech och även om dagens order på nästan 70 miljoner kronor från Kina är ett steg i rätt riktning så kommer det krävas mycket mer än så. Dessutom är den här ordern fördelad på 20 år, alltså 3,5 miljoner kronor om året så när man ser det ur det perspektivet har SolTech en lång väg kvar att gå, även om marknaden såklart gillar den här ordern och trycker upp bolagets aktie rejält idag.

Men om SolTech på allvar börjar ta sig högre och högre upp i Kina finns det även potential för att lite mindre beställningar till från t.ex. svenska fastighetsägare, villaägare och jordbrukare börjar rulla in per automatik och även om det är större försäljningar som kommer dra in de stora pengarna så kan man inte underskatta uppbyggandet av ett sådant lite mindre flöde då det i längden också kommer kunna dra upp volymerna rejält.

 

Hög risk:

Även om potentialen inom SolTech är ganska så genomgående, i alla fall på pappret och rent teoretiskt så bör det även understrykas att även riskerna är höga. Den största riskfaktorn i dagens läge är att SolTech är ett litet svenskt bolag som hela tiden måste ligga i framkant rent produkt- och teknikmässigt för att kunna konkurrera på den globala marknaden.

Även den hårda satsningen på Kina kan ganska så lätt börja röra sig i fel riktning då konkurrensen där är stenhård, både rent produktmässigt och prismässigt.

Kollar man på den finansiella biten så kan även det bli en kritisk faktor för SolTech då man som sagt hela tiden måste se till att ligga i framkant gällande utvecklingen och det kostar alltid en hel del pengar.     

 

En liten del av portföljen:   

Kollar man på risk/reward-profilen för SolTech så ser den ändå onekligen bra ut just nu. Den finansiella biten ser just nu nämligen ut att fungerar ganska så bra med hjälp av bland annat ett visst växande kassaflöde samt via en obligation som SolTech har ställt ut. Just för stunden säkrar det även utvecklingsbiten och gällande riskerna i Kina så är det helt enkelt någonting som man som investerare måste acceptera för det är just dessa satsningar som mer eller mindre gör SolTech och drar upp potentialen till de höga nivåer som faktiskt är aktuella idag och sådan marknadsrisk finns alltid när ett bolag satsar på nya marknader, både hos små och stora bolag.

Med en attraktiv potential och en risk/reward som känns kontrollerad är SolTech helt klart ett intressant tillväxtcase om man vill exponera sig mot ”den nya solenergimarkanden”, speciellt om man är villig att ta lite högre risk och då även komma åt en högre potential rent aktiemässigt än i de lite större och mer etablerade bolagen som på något sätt sysslar med solenergi.    

Jag anser dock att det finns två viktiga detaljer vid en investering i SolTech. Den första är att man är långsiktig och ger bolaget tid att växa och etablera sig. Den andra saken är att man enbart bör exponera en liten del av sin portfölj mot SolTech då bolaget som sagt är väldigt litet än så länge och att det finns en hel del konkreta risker. Avslutningsvis kan det även vara klokt att avvakta några veckor med en investering tills haussen kring den här nya ordern från Kina har lagt sig en aning och aktien antagligen har sjunkit ner till något lägre nivåer igen.

 

 

Trevlig onsdag!
David   

Taggar (blogg): 
7 juni 2016

Dagens snackis: En fullskalig e-handel för mat

Dagens snackis blev idag att dagligvaruföretaget Axfoods matvarukedja, Hemköp kommer lanserar en e-handel redan nu efter sommaren. Där ska kunderna kunna beställa varor samt färdigplanerade matkassar.

Axfood sa för några månader sedan att de skulle ta sig in på den digitala marknaden och att man hade inlett ett fåtal tester. Dessa tester såg då dock ganska så små ut så att en sådan här fullskalig lansering kom så pass fort blev verkligen en riktig snackis idag.

Nu blev även Axfood som börsbolag ett ännu mer intressant case på lång sikt, eller vad tycker ni?

 

Trevlig kväll!
David 

1 juni 2016

Veckans videoklipp: IT-entreprenören- Så funkar startup-scenen i Kina

Startups och Kina är två väldigt omtalade ord i ekonomikretsar just nu och har även varit det under en ganska så lång tid. Däremot skiljer de sig väldigt mycket åt ur det ekonomiska perspektivet just nu då startups nästan alltid förknippas med hög tillväxt och goda framtidsutsikter medan Kina just nu förknippas med problem och en minskad tillväxt m.m.

Men kanske kan de här två gå hand i hand och skapa en perfekt kombination och kanske är det just startups som kan få igång  tillväxten i Kina igen. Det får ni nu i veckans videoklipp här nedanför skapa er en egen uppfattning om för klippet som nästan är 6 minuter långt fokuserar på just startup-scenen i Kina.

 

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

30 maj 2016

Lunchanalys, från veckobrevet: Oriflame- Nya marknader tar över

I det senaste veckobrevet som skickades ut igår blev Oriflame veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här på bloggen. Oriflame blev ett lite annorlunda bolagstips som antagligen inte passar alla men om man är villig att ta lite högre risk, har tålamod och är långsiktig så är Oriflame ett riktigt intressant case och det pratar jag mer om här nedanför.  Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

Oriflame belv alltså veckans företag i gårdagens veckobrev och det beror på att saker och ting börjar på allvar ordna upp sig för bolaget och även om riskerna fortfarande finns så tycker jag att det börjar bli dags att kolla lite extra på bolaget igen, ur ett långsiktigt perspektiv.

Oriflame ett internationellt kosmetikföretag med försäljning i över 60 länder. Oriflame har ett produktutbud av svenska skönhetsprodukter och försäljningen sker via olika typer av återförsäljare och ombud samt nu även online via deras senaste internet-satsning som är igång i nästan samtliga länder.

 

Problemområden löses av av nya tillväxtregioner:

Ryssland har länge varit Oriflames absolut störst marknad och de stora problem som tyngt landet under de senaste åren har även smittat av sig på Oriflame. Alltifrån negativa valutaeffekter och sanktioner mot Ryssland till en minskad säljkår och färre franchisetagare har stört Oriflames utveckling men nu har man på allvar börjat kunna se en vändning.

Nu börjar nämligen tillväxtmarknaderna i framförallt Asien att ta över över inom Oriflame då tillväxten där ligger på nästan 30 % på årsbasis. Så även om Ryssland fortfarande är en väldigt stor marknad för bolaget så är det faktorer som då t.ex. Asien som gör att Oriflame mer intressant och som återigen får upp potentialen på attraktiva nivåer.

 

En unik affärsmodell:

Oriflame har även en väl etablerad och framtagen affärsmodell som gör att de kan växa både väldigt mycket och relativt snabbt men ändå hålla nere kostnaderna. Att det är t.ex. privata säljare och franchisetagare som sköter den större delen av etableringen och då just försäljningen medför att Oriflame kan kontrollera riskerna till en väldigt hög grad, i alla fall när det kommer till etableringar på nya marknader.   

En extra intressant detalj med själva verksamheten och affärsmodellen är även Oriflames senaste satsningar online. De har insett vilka möjligheter som finns på internet och nu finns de som sagt även online på de flesta marknader som de är verksamma på. Vad dessa satsningar kan ge har vi inte börjat fått se än då de är väldigt nya men det ska bli väldigt intressant att ta del av även den utvecklingen i längden för om ni frågar mig så har de även byggt upp sin internetverksamhet riktigt bra och snyggt.    

 

Allt är långt ifrån klart:

Det finns som sagt fortfarande en hel del risker kvar inom Oriflame och det handlar bland annat om att problemen i Ryssland är långtifrån lösta även om det ser bättre ut just nu i dagens läge samt att Oriflames globala verksamheter kan få ta emot rejäla smällar av de så kallade valutaeffekterna och det har blivit en ännu större riskfaktor nu under den senaste tiden när världens valutor tenderar att röra betydligt mer på sig än vad de har gjort tidigare.

Sedan har även en ny utmaning dykt upp för bolaget och den handlar om att locka till sig säljare och franchisetagare och få dem att vilja stanna kvar och fortsätta sälja. Den trenden har varit sådär i flera regioner den senaste tiden och det är antagligen den faktorn som man bör hålla mest koll på då den är hela grunden för Oriflames verksamhet och affärsmodell.

Sammanfattningsvis så är antagligen riskerna en aning större i Oriflame än vad de är i andra liknande bolag som är ungefär lika stora. Men samtidigt så anser vi att potentialen också är desto högre för etableringar på nya marknader, produktutvecklingen och t.ex. satsningarna online m.m. har potential att på allvar börja ta Oriflame in i en nya era så för den långsiktige investerare som vågar ta lite högre risk och har bra tålamod är Oriflame helt klart ett intressant alternativ.

Även om bolagets aktie har stigit med över 40 % i år så känns den inte övervärderad ur det längre perspektivet. En detalj som är värd att tillägga är dock att ryska myndigheter nyligen gjorde en razzia i Oriflames lokaler i Ryssland och innan vi på marknaden har fått mer konkreta detaljer kring det kan det vara bra att avvakta med en investering men man kan helt klart placera bolaget på sin bevakningslista redan nu.    

 

 

Trevlig lunch!
David   

Taggar (blogg): 
25 maj 2016

Dagens snackis: Dubbelt upp från Scania- 5G och självkörande lastbilar

Idag blev dagens snackis dubbla händelser i vårt tidigare svenska börsbolag, Scania. Bolaget började nämligen med att meddela att de tillsammans med Ericsson kommer bli ett av de första företagen i världen att börja använda sig av 5G och det inom deras system för transportkommunikation.

Dubbelt upp blev verkligen dubbelt upp då de sedan även meddelade att de kommer inleda tester för självkörande lastbilar redan nu i år. Testerna kommer att inledas inom gruvsektorn och sedan byggas vidare på därifrån.

En dag som denna kan man inget annat än att tycka att det är lite synd att vår tidigare svenska stolthet nu inte längre är svenskt och går att investera i på börsen i Sverige. Eller vad tycker ni?

 

David 

Taggar (blogg): 
23 maj 2016

Dagens snackis: Fingerprint börjar återköpa aktier

Så fort Fingerprint släpper en nyhet så blir det en ganska så hög uppståndelse kring bolaget. Det har vi märkt många gånger förut och även nu idag då de nämligen gick ut med att de kommer börja återköpa aktier. Syftet med de här återköpen ska vara att öka styrelsens handlingsutrymme när det kommer till t.ex. förvärv och eventuella kapitalanskaffningar.

Fingerprint passade också på att meddela att avstämningsdagen för aktiespliten, där varje befintlig aktie delas upp i fem nya kommer infalla den 30 maj nu i år.

Fingerprints aktie steg idag med + 6,22 %.

 

Vad tycker ni om Fingerprints nya satsning på återköp?

 

Ha en fortsatt bra kväll!
David 

Taggar (blogg): 
23 maj 2016

Lunchanalys, från veckobrevet: Byggmax Group- nya satsningar har underskattats

I  det senaste veckobrevet som skickades ut igår blev Byggmax veckans företag och nu tänkte jag att det skulle passa bra att även dela med sig av den bolagsgenomgången här. Om ni vill ha sådana här bolagstips med mycket mera löpande varje vecka (veckobrevet skickas ut varje söndag) så kan ni anmäla er till utskicken helt gratis här.

 

Byggmax som är en byggvaruhandelskedja med inriktning mot gör-det-själv-marknaden. Företaget är en lågprisleverantör med ett begränsat sortiment på från ett fåtal leverantörer. Byggmax har över 100 varhus i Norden.

 

Nya intressanta satsningar:

Under det senaste året har Byggmax mer på allvar visat att de både vill och kan utvecklas. Det har de gjort via många och ganska så omfattande satsningar på internet och e-handeln. Det har t.ex. tagit sin grundverksamhet till internet mer på allvar, förvärvat andra e-handelsbolag inom branschen och växt på så vis samt även lanserat en rad olika digitala lösningar som ger kunderna i princip allt det man behöver nu även på internet.

Dessa satsningar har än så länge kostat väldigt mycket pengar, inte riktigt kommit igång och har därför underskattats och ibland till och med sågats av marknaden. Men om man gör en mer långsiktig bedömning så är det här satsningar som ligger helt rätt i tiden och som även kan ta Byggmax till en helt annan nivå och därför måste man återigen börja se på dem som ett utvecklingsbolag som man måste ge tid.  

 

Marknadsrisken finns:

Renoverings- och bygg-själv-hysterin har exploderat under de senaste åren och det är just därför som Byggmax har kunnat skörda sina framgångar. Om tiderna blir sämre så finns det alltid en ganska så stor risk att försäljningen dalar men det är en risk som finns i alla sådana här typer av bolag som är riktade mot konsumtion.

Via Byggmax kan man dock löpande få en bra direktavkastning på mellan 3-4 % och det är ganska så unikt i ett sådant här bolag som ändå har potential att växa markant under de kommande åren. Därför känns den risk/rewarden väldigt attraktiv, speciellt med tanke på att Byggmax är på väg att bygga någonting unikt inom sin bransch på internet.

 

Ett bra läge:

På grund av bland annat de senaste satsningarna som Byggmax har gjort och att de på kort sikt har och kommer belasta resultaten en aning så har marknaden tryckt ner aktien med över 25 % i år. Det medför att dagens läge känns som ett uppenbart tillfälle att ta en position i bolaget men bara om man tror på bolagets nya satsningar och är beredd att ge dem tid att på allvar förverkliga dem.

 

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
20 maj 2016

Lunchanalys: En ny vd och en avvikelse

Det har hänt otroligt mycket inom Cybaero den senaste tiden och om ni är intresserade av att veta mer om t.ex. den senaste finansieringslösningen och de kommande leveranserna m.m. så hittar ni alla mina inlägg om Cybaero om ni scrollar ner längst ner i det här inlägget och klickar på ”taggen” som är märkt med just Cybero, då kommer hela flödet upp.

Men nu i dagens lunchanalys tänkte jag passa på att gå igenom de senaste händelserna inom Cybaero som har omfattat alltifrån ett vd-byte till avvikande revisionsberättelser och nedskrivningar.

 

Den operativa chefen blev vd:

Om vi börjar med vd-bytet så blev det förra veckan klart att Rolf Schytt som tidigare var operativ chef inom Cybaero tar över vd-posten efter Mikael Hult. Grunden för vd-bytet ligger i att Cybaero nu framöver mer på allvar ska gå över mot att fokusera på produktionen och försäljningen.

Enlig mig känns det här skiftet rimligt och jag ser faktiskt inte alls några orosfaktorer i den här processen. Det verkar vara sunda och tydliga företagsändamål som ligger bakom bytet och att det dessutom är Rolf Schytt som får ta över ser jag som en väldigt bra styrka. Han har bra koll på hela verksamheten från sin tidigare roll inom bolaget och dessutom en gedigen erfarenhet från hans tidigare erfarenheter som t.ex. omfattar flera andra vd-roller.

Även marknaden gillade det här vd-bytet och i många fall är en sådan sak någonting som marknaden inte brukar uppskatta och istället faktiskt ta emot det ganska så negativt. Men Cybaeros vd-byte togs alltså emot positivt och det antagligen på grund av att de flesta vet att det är just produktionen och försäljningen som bolaget måste få ordning på och att då Rolf Schytt på förhand ser ut att vara väldigt bra lämpad för det jobbet.

 

Förseningar som stör på mer än ett sätt:

Just produktionen och försäljningen tar oss även in på nästa nyhet som dock tyvärr inte alls var lika positiv som vd-bytet. När Cybaero nyligen släppte sin årsredovisning för år 2015 så innehöll den nämligen en avvikande revisionsberättelse. I stora drag och med andra ord kan man alltså säga att Cybaeros revisorer inte var helt säkra på att redovisningen var korrekt och det är ju aldrig bra.

Det hela handlar om Cybaeros fordran till den kinesiska köparen av det system som skulle ha blivit levererat i början av det här året men som flera gånger har blivit framskjutet på grund av förseningar inom utvecklingen med mera. Den förseningen medföra att bolagets revisor eventuellt anser att den beställningen inte är lika säker och solid längre, i alla fall inte rent redovisningstekniskt. Det pratades även om en eventuell nedskrivning men mer information än så har bolaget idag inte gått ut med.

Man kan nu alltså säga att till och med ännu mer nu hänger på att den här försenade leveransen verkligen blir av nu under juni månad som Cybaero har flaggat för. För om så inte blir fallet så är det nu alltså även redovisningstekniska faktorer som hotar bolaget och det i kombination med kassaflödet och produktionsproblemen bådar inte gott.

 

Det svänger:

Läget i Cybaero fortsätter alltså att svänga fram och tillbaka. För några veckor sedan såg nyhetsflödet riktigt bra ut för bolaget men sedan avlöstes de av den här ovanstående missen och det känns lite som att det är typiskt för just Cybaero.

Även om marknaden såklart inte gillade den här senaste nyheten så är jag inte speciellt oroad för just den detaljen även om jag som jag sagt tidigare är väldigt avvaktande gentemot bolaget just. Extremt mycket hänger på den här kommande leveransen nu i juni och till dess håller jag nästa andan, jag kommer i vilket fall inte agera på något sätt förens jag har fått in mer information från utfallet där.

 

 

Trevlig fredagslunch!
David 

Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2018 (7)

Taggar