Fantastiska Farbror Fri
Likes
302
Antal inlägg
1338
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - Den livsfarliga 4% regeln...

Om du är ny på bloggen rekomenderar jag att du börjar här! Detta inlägg är en återpublicering av förra veckans fredagsfundering som på grund av serverstrul publicerades retroaktivt och därmed missades av många. 

I somras lyssnade jag på ett avsnitt av podden "Radical Personal Finance" som handlade om varför det kan vara farligt och dumt att sluta jobba tidigt baserat på väldigt låga antaganden om utgifter för att överleva. Premissen var att många unga attraheras av iden att spara ihop ett litet kapital i unga år som man sedan ska leva på resten av livet. Som exempel tas Jacob Lund Fisker (som bland annat skrivit boken och bloggen Early Retirement Extreme) som lever på 7 000 dollar om året och baserat på den såkallade 4% regeln behöver man då bara 175 000 dollar (ca 1,4 MSEK) för att kunna leva på kapitalet resten av livet. 

Podavsnittet är intressant och väl värt en lyssning men ska jag sammanfatta det i en liten kort faktaruta så är detta huvudbudskapen:

Detta är alltihop sant om man bara tittat på matematiken som Jacob Lund Fisker (JLF) redogör för i sin bok och på sin blogg men om man har läst ordentligt och tagit till sig filosofin så vet man att JLF har valt att inte ha barn eller husdjur. Han vid många tillfällen har valt att arbeta när han har funnit det intressant. Dessutom att han anser att det är väldigt meningslöst att passivt titta på när andra spelar teater eller fotboll. Hans filosofi bygger på ett deltagande perspektiv. JLF har även i flera blogginlägg redogjort för att han tycker att traditionellt turistande är bland det mest meningslösa som finns...men att han däremot tycker att det är väldigt intressant att bo på andra platser. Något som inte minst bevisas av att han är född i Danmark, studerade i Schweiz och sedan många år tillbaka bor i USA men har flyttat runt i landet en hel del. 

Vad jag tycker att RPF faktiskt sätter fingret på är hur farligt det är att ta en enkel matematisk formel ( i detta fall en låg levnadsomkostnad och ett avkastningsantagande) och basera sin plan endast på detta utan att faktiskt ta åt sig filosofin bakom. Det är också min huvudsakliga skräck när det gäller vårt eget "inspirerande" av andra att någon försöker kopiera vårt liv "rent matematiskt" men inte har tagit till sig filosofin.

Vår filosofi bygger på att enkelhet i de allra flesta fall är bättre än överflöd. Vi värderar frihet över prylar och köpta upplevelser. Vi är också ganska flexibla  och kan tänka oss att bo på olika platser och på olika sätt genom livet. Vi kan tänka oss att "flexa" kostnader upp och ner  och vi kan tänka oss att prioritera om eftersom livet förändras. Detta gör att vi känner oss väldigt trygga med att vi kan leva på vad som av vissa anses vara ganska lite för en barnfamilj. Att bara ta till dig det relativt låga beloppet som vi lever på utan att ta till sig filosofin tror jag skulle sluta i ett ganska tråkigt liv där man ständigt känner att man får avstå och kanske inte riktigt ser vad man får i utbyte. 

Hur funderar ni andra kring det här med matematik vs filosofi? Vad är viktigast och hur påverkas ni av andras exempel? Försöker ni kopiera rakt av eller göra er egna grej? 

Frihetsgudinnan's picture
1
1
0
0
Frihetsgudinnan

Jag tror verkligen att det måste handla om filosofi, som du säger. Det är svårt är att förklara en filosofi, för det som förklarar bäst är ju praktiken. Jag började mindre ambitiöst och tänkte att jag inte kan gå riktigt så långt som andra (som du FFF, till exempel!) men det är enklare ju högre jag höjer ribban (!?). Nu har jag en noll-vision för konsumtion till jul och det har varit väldigt enkelt hittills. Samtidigt ser mitt liv likadant ut utifrån... vilket gör det ännu svårare att förklara filosofin och inte ta till siffror.

Sedan finns det alltid gränser och eventuellt uppoffringar för enkelhet. Om ni såg Kalles sex liv i veckan som exempel så insåg båda att bo växelvis i en bil med ett barn inte är någon bra idé för framtiden.

Anonymous's picture
Anonymous (ej registrerad)

Det här inlägget har vissa likheter med "Fredagsfunderingen - Farligt att tro att du ska kunna leva på lite?!" från 1/9. :)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer, 

Frihetsgudinnan - det är verkligen så att en annorlunda filosofi är svår att förklara och det är också därför jag tycker att det är så svårt att vara med i TV eller radio när man bara får några minuter. Kommer ändå förtsätta försöka för jag ser att nya personer hittar hit till bloggen då och här kanske man faktiskt kan få några stycken att anama en annan filosofi..

Att leva i en bil eller en vagn/tinyhouse behöver ju verkligen inte passa alla men det kan likväl vara en inspirerande tanke..som kanske får en att fundera ett varv till kring vad man behöver för ett lyckligt liv. 

Anonymous - helt riktigt, det var problem med tradevenues serverbyte så fredagsfunderingen från förra veckan publicerades i måndags men "retroaktivt" och därför så valde jag att publicera den igen. Eftersom det gamla inlägget ändå hade fått kommentarer ville jag inte ta bort det...så nu finns det en dubbel hoppas ni kan leva med det:-) 

Anonymous's picture
Nemi (ej registrerad)

Intressant fundering som alltid. Jag kom in på tankar om att hoppa av ekorrhjulet som ett resultat av att jag fått upp ögonen för Frivillig Enkelhet i kombination med att jag jobbade alldeles för mycket och behövde en strategi för att inte gå in i väggen. Så för mig som redan anammat filosofin och börjat göra livsstilsförändringarna blev matematiken istället ett bevis för att jag (i sinom tid) ska kunna ta steget och sluta jobba. Men jag har förstått att många kommer från andra hållet och då finns det självklart en risk att folk inte förstår (och är ok med) de saker man försakar. Eller "försakar", när man väl tagit till sig filosofin ser man ju inte sakerna man väljer bort som en stor förlust.

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Nemi och tack för din kommentar, 

Tror faktiskt att det är bättre att komma från det filosofiska och praktiska perspektivet och sedan lägga till matematikens tumregler för att känna sig rimligt trygg med sina val. Tror ofta att dem som gör intressanta och annorlunda saker tar ner ekonomin på en ganska enkel nivå och bedömmer risker utifrån "vad är det värsta som kan hända" och sen kör. Om man inte har någon kalkyl alls är dock risken att misslyckas ganska stor och då mår man troligen ännu sämre än innan man gjorde förändringarna vilket ju motverkar syftet. 

Anonymous's picture
Friherre (ej registrerad)

Intressant hur ni vill få fler att bli fria, jag tänker tvärtom, ju färre desto bättre...våra överförmyndare som får betalt av skattebetalarna "oss" kommer att öka förmögenhetsskatten ju fler som får en förmögenhet.

(Som dessutom får en lön som jag bara kunnat drömma om )

Och ja vi har en skatt på förmögenhet, både på fondsparande även om du inte rör fonden samma på ISK och kapitalförsäkringar..som dessutom skall höjas.

Skatt på sparkontot är ju mer tydligt.

Så på många sätt hade det varit en fördel om ni inte kommit "i ropet" fast jag förstår det är kul att bli lite kändis...;)

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Friherre och tack för din kommentar, 

Min absloluta övertygelse är att samhället skulle vara mycket bättre om fler människor var mer fria än idag. Inte minst därför att bättre produkter, tjänster och politker skulle bli valda i ett sådant samhälle. Jag är också övertygad om att vi som är fria är så pass flexibla att det är omöjligt att göra några politiska förändrigar som på något betydande sätt förändrar förutsättningarna för att vara fri. 

På ett annat plan tycker jag dessutom att det måste anses vara moraliskt förkastligt att leva på ett sätt som man inte vill unna andra? Eller missförstår jag din argumentation? 

Anonymous's picture
Eleonor (ej registrerad)

Hej,

tack för så inspirerande tankar!

försöker förstå den här 4% regeln. Innebär det 4% avkastning? Och om 1.4miljoner skulle räcka i kapital får jag inte ihop det? Alltså det blir ju nästan inga pengar alls per månad eller tänker jag helt fel? Tack, Med vänlig hälsning,/ Eleonor 

Fantastiska Farbror Fri's picture
302
1339
65
0
Fantastiska Far...

Hej Eleonor, 

4% regeln innebär att om du kan leva på 4% av det kapital du sparat ihop så kommer ett kapital rent teoretiskt räcka för evigt. Det bygger på en genonsnittlig avkastning över tid som överstiger inflationen med 4%. Berökningen av dennan nivå bygger på långtidsstudier av aktiemarknaden framförallt i USA men det har även gjorts liknande studier under svenska förhållanden som ger liknande utfall. 

1,4 miljoner bygger på den budget som Jacob Lund Fisker författaren till boken Early Retirement Extreme lever på vilket är cirka 600 dollar eller under 5000 kr i månaden. Detta är en nivå som inte passar så många och är som titeln säger ganska extremt. Det finns dock personer även i sverige som lever på denna summa (och tillochmed mindre). 

För vår familjs del så lever vi på cirka 20 000 i månaden vilket blir 240 om året vilket med samma regel innebär att vi behöver minst 6 MSEK i kapital för att teoretiskt sett kunna leva på det hela livet. 

 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (1)

Taggar