Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 juni 2016

Fredagsfundringen - Är det du-reformens fel?

På senare tid har den såkallade du-reformen 1967 uppmärksammats i olika sammanhang. Kanske har någon sett Fredik Lindströms program "tänk om"? Du-reformen kan man förenklat säga var att Sverige på mycket kort tid i slutet av 60-talet gick ifrån att säga Ni till varandra och använda titlar så som "fabrikören" eller "direktörn" till att tilltala alla med "du" och utan titlar. Mannen som tillskrivs avgörande betydelse för detta är Bror Rexed som 1967 var generaldirektör på Medicinalstyrelsen och som i ett uppmärksamat tal bad alla i sin personal att tilltala honom "du och Bror" ett uttryck som också hänger kvar in i nutida språkbruk "att vara du och bror med någon". 

I vår nuvarande konsumistiska tid brukar det sägas att vi visar vilka vi är genom vad vi köper och min fundering idag är om inte du-reformen på sitt sätt bidragit till att göra denna strömning ännu starkare. De som inte har någon titel kan ju inte visa hur "viktiga och framgångsrika" dom är på annat sätt än genom att köpa dyra grejer. En "doktor", "direktör" eller "proffessor" är ju det även utan det materiella men när titlarna är borta så är det bara utanpåverket som visar vem man är. Det betyder också att den som tillhör ett något lägre inkomstskikt kan låtsas vara lite mer "viktig" genom att skaffa sig attribut som egentligen är för dyra men som ger status. Du blir inte "direktör" för att du köper en direktörsbil men i "duandets" sverige kan du i varje fall låtsas. 

En liten ytteligare reflektion är att  Tyskland som på många andra sätt påminner om Sverige kulturellt inte har gått riktigt lika långt som oss när det gäller den lånefinansierade konsumtionskarrusellen...och där säger man forfarande i ganska hög utsträckning "herr doktor". 

Vad tror ni? Förstärker du-andet konsumtions tendensen? 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar