Fantastiska Farbror Fri
Likes
306
Antal inlägg
1413
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
20 september 2017

Spartipset - Små förpackningar

Ny på bloggen börja här!  

 

Traditionellt så rekommenderar ju sparekonomer och andra förståsigpåare  att man ska köpa storpack för att spar pengar och det är i många fall en bra ide. Att köpa toalettpapper eller duschtvål i storpack innebär inte sällan att man får upp till 50% mer per spenderad krona. Detta är dessutom produkter som med säkerhet går åt och som har lång hållbarhet. 

 

(Onyttigheter gör sig bättre i små förpackningar)

 

Det finns dock områden där jag har märkt att små förpackningar är bättre:

 

 

  • Vanligaste förpackningen - i vissa fall så är den mindre förpackningen av en vara has så pass mycket högre omsättning så att den är mycket mer lönsam för butiken. I dessa fall så blir storpacket en specialvara och om man tittar noga så har det ett högre kilopris. Det brukar också vara så att alla erbjudanden gäller den mindre förpackningen som då väldigt ofta är billigare. Detta är bland annat vanligt i mejeridisken där 5dl förpackningen av grädde ofta är billigare per liter än literförpackningen. 
  • Hållbarhet - vissa produkter har väldigt lång hållbarhet så länge de är i oöppnade med flera månader till ”bäst före” och många gånger håller de låååångt efter även det datumet. Mitt favoritexempel här är leverpastej som håller väldigt länge i en oöppnad förpackning men som kan mögla på några dagar öppnad. Den lilla vinsten som det eventuellt är att då köpa en stor förpackning äts snabbt upp av att ett par skivor glöms bort längst in i kylen och blir dåliga. Vi är riktigt duktiga på att äta upp allt men det händer även oss. Det samma gäller ost, syrade mejeriprodukter, salami, skinka etc.
  • Onyttigheter/Onödigheter - ett område där stora förpackningar ofta är väldigt billiga är onyttigheter. Detta då de är billiga att producera och egentligen onödiga. Vi är dock inte rabiata och köper ibland tillexempel läsk. Vi väljer då att köpa mindre flaskor trots högre literpris. Fördelen är att vi kan låta barnen dela på en flaska vid något tillfälle eller blanda en drink och sen är det slut. Annars så blir en stor flaska liggande i kylen och blir avslagen…eller ett ännu sämre alternativ..vi bälgar i oss en extra liter läsk för att inte slösa bort den. På detta sätt så sänker vi den totala kostnaden, minskar slöseriet och gynnar hälsan. 

 

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det handlar om att fundera över vilket typ av produkt det är och hur man kan minska kostnaden och/eller svinnet. Att hata slöseri är en bra start! Har ni fler exempel på när ni köper stora förpackningar och när de små är bättre?

Taggar (blogg): 
3 augusti 2016

Spartipset - var MYCKET uppmärksam på förpackningsstorlekar!

När jag var yngre så fick man alltid höra att man skulle köpa storpack för det blev billigare. Prissättningen på de flesta varor baserade sig på den tiden framförallt på produktionskostnad och därför blev de stora förpackningarna generellt sett billigare. Sedan dess har de flesta företagen blivit mycket mer sofistikerade i sin prissättning och använder både prislappen och storleken på förpackningen mycket mer "kreativt". Det kan innebära att samma produkt skiljer mer än 100% i pris per enhet utan att det är direkt synligt för kunden.

Jag ska ta tre verkliga exempel för att illustrera vad jag menar...men problemet är långt mycket större än dessa tre exempel. 

  • Storpack är bra - nu börjar vi nå slutet av den perioden när våra barn dricker välling men så länge som de gjort det så har vi köpt denna i storpack. Ett storpack som ger 30 liter kostar cirka 125 kr (4,2 kr/liter) medan ett vanligt paket som ger 5 liter kostar 40 kronor ( 8 kr/liter) alltså en skillnad på nästan 50% på en identisk produkt. 
  • Storpack är tveksamt - med modern förpackningsteknik (förpackning i syrefri miljö) så har många matvaror lång hållbarhet i oöppnad förpackning. Ost, leverpastej, salami med mera kan hålla flera månader i oöppnad förpackning men har ibland kort hållbarhet när den är öppnad. Samtidigt är ofta inte storpacken billigare...eller så skiljer bara några kronor på kilopriset. Med tanke på risken att varan blir dålig så behöver skillnaden vara relativt stor för att det ska vara värt att köpa den större förpackningen. Många gånger förkommer också extrapriser där man får 2 eller 3 av den mindre förpackningen för ett bra pris vilket då ofta är lägre än storpacket.
  • Lurig förpackning - det finns många förpackningar som är luriga. Ett sådant exempel är tandkräm. Vi brukar köpa Colgate vilken kostar mellan 10 och 15 kronor i sig en ganska stor prisskillnad, men under ytan lurar något mer. Det är nämligen så att denna tandkräm som normalt säljs i 100 ml förpackning också finns i 125 ml förpackning och en 75 ml förpackning. Samma tandkräm kan alltså på samma butik kosta 10 kr för 125 ml (0,08 kr/ml) upp till 15 kr för 75 ml (0,2 kr/ml) eller 150% mer för samma produkt. Vanligen förkommer inte de olika förpacknigarna paralellt men jag har varit med om att den mindre och dyrare förpackningen står på en pall mitt i butiken som "erbjudande" medan den större och billigare finns på en annan plats...lurigt minst sagt!  

 

Detta ovan är endast några exempel och snart sagt alla varor finns i olika förpackningsstorlekar där prissättningen är långt ifrån tydlig så var uppmärksam om du vill spara pengar. 

Hur är det med er andra som läser? Har ni märkt några konstiga priser eller luriga förpackningar?  

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (25)

Taggar