Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1371
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
10 mars 2017

Fredagsfunderingen - Är Sverige är ett skatteparadis??

Vi får ofta höra att skatterna är så höga i Sverige och att det därför är i stort sett omöjligt att bli ekonomiskt oberoende. Det håller inte jag med om. Det finns helt klart länder där marginalskatterna är signifikant lägre på arbetsinkomst vilket inte är negativt men man ska också inse att det är ganska mycket i dessa länder som man behöver betala ur egen ficka som vi i Sverige får via den skatt vi betalar. Det  finns så klart också en hel del brister i vårt system men det är naivt att tro att det funkar perfekt någon annanstans. 

Sverige har också under senare tid blivit ett riktigt skatteparadis för den med små inkomster från många olika källor. Kapitalbeskattningen är låg och vi har rätt att hyra ut vårt privata boende för cirka 50 000 per år utan att betala skatt på detta. Jobbskatteavdraget har dessutom gjort att låga inkomster får en effektiv skattesats mellan 10-15%. Detta sammantaget gör att det tillexempel för vår familj skulle vara möjligt att försörja oss på en mix av arbetsinkomst, direktavkastning och uthyrning med en effektiv skatt på cirka 9% och om vi till det lägger att vi även skulle få en pensionsavsättnining på den del som är lön så blir skatten i stort sett obefintlig (man iofs ta i beaktande att arbetsgivaren också betalar skatt under namnet "arbetsgivaravgift" men som löntagare är detta en förmån) 

I nedan ett exempel beräknat på skattetabell 35 och med nuvarande skatt schablon skatt på ISK avdragen från direktavkastningen på aktier och en allmän pensionsavsättning på 18,5% av bruttolön. 

Vi har ju jobbad under några år (vi började på allvar 2011) för att komma i den situation att vi har ett lågbelånat boende med möjlighet till uthyrining och en aktieportfölj värd ett par miljoner som direktavkastar 4% (detta hade kunnat vara högre men vi har inte optimerat för hög direktavkastning utan för stabil sådan). Tycker dock att detta är ett kraftfullt exempel på hur många fler skulle kunna vara mycket mer fria om de bara utgick ifrån vad de behövde och sedan anpassade inkomsten till detta iställlet för att utgå från inkomsten och sen försöka komma på kreativa sätt att göra av med precis varje litet öre varje månad. 

Har ni funderat i dessa banor? Hur mycket skatt betalar du? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (13)

Taggar