Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway är ett amerikanskt konglomerat med en mängd större och mindre bolag under sitt paraply. Därtill finns en ansenlig portfölj av börsnoterade aktier. Det kan sägas vara ett tvärsnitt av den amerikanska (som utgör en stor del av den globala) ekonomin med huvudkontor i Omaha.

För den sedan gamle aktieintresserade är bolaget troligen inte okänt, men kan ibland anses som om det har sötebrödsdagarna bakom sig.

För den nyligen aktieintresserade är bolaget troligen för gammalt för att vara intressant. Det är inte något Fingerprint-liknande.

Även om Berkshire äger andelar i "spännande" bolag så som elbilstillverkare i Kina, koreanska stålproducenter eller moln-tjänster så framstår Berkshire ändock ofta som "mossigt" eftersom huvudfokus ligger på stabila bolag med bevisad förmåga att kunna tjäna rejält med pengar över en konjunkturcykel. Försäkringsverksamheter, konsumentbolag, tillverkningsbolag, kraftproducenter m.m.

"Värdet" av bolaget brukar bolaget själv ange i sin rapportering via det s.k. bokförda värdet, book-value. Det är enligt Q3 2015 nu på 102 usd/B-aktie. Book-value är ett "pappers-värde". Huruvida man tycker det är ett rättvist pris på bolaget eller ej är upp till var och en att bedöma. Själv anser jag bolaget är värt mer än sitt "book-value".

Poängen med mitt inlägg kommer dock inte vara vad "värdet" på bolaget är utan något annat. Poängen baseras på följande utgångspunkter.

- Berkshire Hathaway som konglomerat utgör ett tvärsnitt av ekonomin och kommer troligen att växa med den liksom som med börsen som helhet, genom upp och nedgångar.

- Förvaltningsavgiften för att direktäga BRK-aktier är i princip 0%.

- Ju lägre pris man köper någonting för desto högre framtida avkastning får man, allt annat lika.

Berkshire Hathaway ger m.a.o. en bred exponering med låga förvaltningsavgifter. Dessutom så finns en tydlig "värdemarkör" varje kvartal att förhålla sig till.   Om priset i relation till "book-value" sjunker blir bolaget billigare om det ökar blir det dyrare. När du väl gjort upp med sig själv var du har din"börja-köp-nivå" så har du näst intill en mekanisk strategi att förhålla dig till.

Om världsekonomin kraschar och världen går mot sin undergång? Ja då går det ju si så där ändå. Då får du ta fram spaden och konserverna och dina andra aktieinvesteringar som lagrats i de digitala aktieböckerna kommer du ändå inte åt när elen släcks ner.

Om book-value sjunker då? Det har mig veterligen hänt två gånger och då när börsen mer än halverats. Jag äger gärna Berkshire Hathaway under dylika börsperioder. Det finns långt värre bolag att hålla under sådana turbulenta tider. 

Om gubbarna på Berkshire försvinner då? Min syn på det hela är att Berkshire redan passerat det stadiet där man behöver sitta och oroa sig över det (därmed inte sagt att det inte kan bli kortsiktiga kursrörelser om något plötsligt händer). Jag ser bolaget som ett konglomerat med många, många kugghjul. Buffet och Munger har gjort ett hästjobb och är erkänt goda kapitalallokerare, men Berkshire av idag klarar sig väl även med vanliga dödliga ledningen. Det är klart förväntar man sig att bolaget ska avkasta 20% årligen så är man fel ute.

Poängen är dock inte att få 20% utan att du får ett tvärsnitt av ekonomin och att man kan "reglera" sin förväntade avkastning enbart genom att titta på när man ska köpa.

Vad är din syn på Berkshire Hathaway och vad anser du om bolagets framtida förväntade avkastning?

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar