Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Ledningen

Nästa punkt i min enkla checklista för att snabbedömma ett bolag är huruvida jag känner förtroende eller ej för ledningen.

Det här är av naturliga skäl en "mjuk faktor" som är full av subjetivism då det egentligen är ganska svårt att få grepp om. Samtidigt är det en självklarhet för man vill ju sällan satsa pengar i något eller någon som man känner man ej har förtroende för.

Det jag försöker göra är att se så att ledningen inte överdriver i sin optimism utan verkar ha realistiska förväntningar på bolaget och framtiden. Det hör naturligtvis till saken att man i grunden är optimistisk, men kan i vissa bolag ta sig alltför udda uttryck.

Jag vill gärna se rak och tydlig information. Inte så att jag kanske alltid tycker samma sak eller gör samma bedömning som ledningen, men det ska i alla fall gå att förstå ledningens resonemang. Kommunikationen ska vara rak både när det går bra för bolaget som när det går dåligt.

Jag vill se att man arbetar för bolagets bästa, inte aktiekursens. Eftersom jag oftast vill vara långsiktig ägare så vill jag se ledningar som ser till bolagets långsiktiga konkurrensförmåga. Inte till morgondagens aktiekurs. Ibland stöter man på bolag där ledningens agenda mer verkar vara att få upp aktiekursen än att leda verksamheten.

Det är inget oruckbart kriterium, men jag gillar internrekryteringar. Jag ser hellre att ledningspersoner som VD och dylikt har ett förflutet inom bolaget än att man sätter externt rekryterade "påläggskalvar" där.

Sedan händer det att jag drar öronen åt mig om det t.ex. verkar vara hög personalomsättning eller om det verkar vara många bland personalen som slutar Ibland finns det en trovärdig förklaring, ibland kan det tyda på en mindre bra arbetsmiljö och den brukar till slut ge negativa effekter. En ledning bör kunna ha/få sin personal med sig. 

Det finns naturligtvis fler saker man kan titta på och man får försöka lägga ett pussel som till slut utmynnar i huruvida man känner, eller inte känner, förtroende för ledningen. I ärlighetens namn så är det dock sällan bolag misslyckas på detta kriteriet för kriteriet har en tendens till att bli ett hellre fria än fälla-kriterium. MEN skulle det bli en fällande dom så faller oftast hela "caset".

 

 

Så pass viktig är punkten.

Vad brukar du kika på när det gäller bedömning av ledningen?

 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Besser (ej registrerad)

I teorin så är det huvudägarna, styrelsen och ledningen som avgör bolagets framtida inriktning.

Själv vill jag se högsta etiska och moraliska nivå i alla tre leden, och helst skall naturligtvis (fysiska) huvudägare vara med i styrelsen. Men inte nödvändigtvis i ledningen! Där gäller det att känna sin egen kapacitet. Det är inte alla som klara detta, det är lätt att få hybris som vi sett några fall av på senare år.

Typexempel på hög kompetens och kapacitet är Fredrik Lundberg, som bara tar de jobb han har tid med att klara av (trots hög kompetens och kapacitet!!)

Besser

Anonymous's picture
Anno Nym (ej registrerad)

Jag är mycket misstänksam mot bonus/belönings projekt, låter väääldigt bra och sunt men min uppfattning är att ledningarna generellt verkar bli mer intresserade maximera sin bonus före bolagets/aktiens bästa.

Gillar ifall de styrande i bolaget är beredda äga sitt eget bolags aktier.

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@ Besser - Fredrik är en klippa. :)

@Anno Nym - Extravaganta bonusprojekt är ett aber. Tyvärr göms det en del sådant i bland bland större amerikanska bolag där återköp av aktier går till mycket sådant. Coca Cola är ju tyvärr lite så.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar