Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Fredagsfunderingen - utgifter som svider?

För många år sedan så berättade min kusin att hon några dagar före sitt bröllop hade åkt fast för fortköring. Det var mycket att tänka på och hon hade missat en skylt och där stod polisen och ville ha 2000 kr. I vanliga fall hade detta känts som en stor och framförallt onödig utgift men nu hade hon tagit det med en axelryckning därför att under de här dagarna kring bröllopet gjorde de av med väldigt mycket pengar och i relation till det kändes böterna nästan obetydliga. 

(Ibland går det upp ett ljus:-)

Det finns många andra exempel på detta beteende så som olika tillbehör valda i samband med köpet av en ny lägenhet, hus eller bil. Plötsligt när bilen kostar flera hundra tusen så känns det fullt rimligt att betala 5 000 kr för en USB-ingång eller 10 000 för en speciell färg på klädseln. En annan färg på kaklet i den nya lägenheten känns som om det är värt flera tiotalstusen när ändå flera miljoner ska ut för att betala för boendet. 

Normalt har jag en ganska stor distans till pengar och kan sätta saker i perspektiv men på senare tid har jag märkt att det finns några områden där detta även drabbar mig. Vi har gjort ett antal mindre renoveringar och inredningsprojekt hemma som var för sig kostat väldigt lite pengar men som gjort att vår månadsbudget varit lite högre de senaste månaderna. En färgburk, några hyllor till källaren en vintage-soffa och vips så har det gått åt några tusen extra den månaden. På något vis är dessa kostnader så små så att de går i den vanliga budgeten och därmed känns de tunga.

Hade vi däremot satt av en större summa i en separat budget för att göra en större renovering (säg 100 tusen för ett badrum) så hade jag inte alls på samma sätt kännt att detta var jobbigt då detta är "andra pengar". På samma vis vet jag att jag tyckte det var bra mycket jobbigare när vi för ett par år sedan blev tvunga att laga bilen för sammalagt 12 000 kr...mycket jobbigare än när vi köpte samma bil för 195 000...

Får inse att jag helt enkelt inte gillar att pengar far iväg på småsaker. Å andra sidan är denna typ av utveckling av hemmet troligen de bäst spenderade pengarna. Att utveckla hemmet med små medel. Att måla om fönsterfoder, att sätta upp hyllor för bra förvarig i källaren och att fixa en soffa som gör vardagsrummet till en härligare plats för familjen höjer vår livskvalitet mycket för små pengar. 

Är väldigt medveten om denna tendens och jobbar med att motverka den hos mig själv men den finns ändå där. Tror att det har att göra med att när man gör de där större grejerna så får man något nytt...en bil..ett badrum. Medan de där mindre utgifterna utvecklar det man redan har..men gör ingen riktig skillnad. Detta trots att "skillnad per krona" är bra mycket högre på denna typ av utgift. 

Har ni några liknande ologiska beteenden när det gäller pengar? Finns det delar i budgeten som ni behandlar annorlunda utan riktig anledning? Känns vissa utgifter jobbigare än andra? 

Taggar (blogg): 
Spargrisen's picture
23
45
1
0
Spargrisen

En klassiker är ju när det annonseras stort i alla nyhetsmedier att bensinpriset kommer att stiga om några dagar. Det anses fasansfullt med en höjning på tex 25 öre. Vilket blir ca 12 kronor för en full tank (beroende på bilmodell). Då gäller det att man inte åkt flera km omväg för att komma till en av lågprismackarna..

Eller alla dina kollegor inom bloggvärlden. De sitter där med ganska stora tillgångar (en del iallafall) och gör aktieaffärer, men det viktiga är att hålla ner courtaget (19 eller 39 kr, det är frågan)

Fast jag tycker ändå det är ett sunt tänkande, många bäckar små... osv. och handlar man aktier ofta (eller tankar bilen ofta) så blir det en betydande summa.

Anonymous's picture
Frankeborg (ej registrerad)

Köpte nytt boende, efter inflytt så var det några resor till IKEA och andra affärer. Inga större saker utan bara mindre saker som en kabel, en hylla en lampa osv.. 80.000kr som "försvann" 1år senare så är jag fortfarande i chock..

Anonymous's picture
David (ej registrerad)

Kanske inte helt inom ämnet för inlägget. Men jag föreslår att du lägger ut dina tankar kring val av boende ort och dess fördelar/nackdelar och konsekvenser. Hur har ni tänkt kring ekeonomi, relationer, släkt, geografiskt val. 

Anonymous's picture
Hon som spar (ej registrerad)

Svar på dina sista frågor är: Ja, ja och ja.

Jag råkar vara hästägare och alla pengar som går ut från hästkontot känns inte ens. Det ska bara hända. När det däremot kommer till mig själv svider det hårt. Köper numera så gott som aldrig kläder/skor/litteratur till ordinariepris och när det händer är det vänt och funderat på ett tag. Försöker applicera lite mer sunda tänk även på hästkontot. 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1359
65
0
Fantastiska Far...

Hej Allihopa och tack för era kommentarer, 

Verkar som om de flesta har samma upplevelse som jag kring att vi är lite ologiska med pengar...och då tror jag att de flesta som läser här är lite mer logiska än medelpersonen ändå. 

David - bra idé det ska jag ta upp vid tillfälle..kanske skulle vi kunna ha en ganska levande diskussion kring detta...

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar