Aktieinkomster
Likes
787
Antal inlägg
1324
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 juli 2016

Veckans ”citat”: ”Ett finansgeni är en person som tjänar sina pengar snabbare än…”

Då har vi återigen kommit till den delen av veckan då ni förhoppningsvis kommer att inspireras av veckans citat och den här veckan tycker jag att det här citatet passar in väldigt bra: ”Ett finansgeni är en person som tjänar sina pengar snabbare än hans familj kan göra av med dem”

Anledningen till att jag tycker att det här citatet är så pass bra är för att de på ett väldigt konkret sätt visar att allt egentligen handlar om enkel plus och minus. Om man kan se till att sin familj eller sitt hushåll varje månad, varje vecka och varje dag hela tiden ligger på plus, det behöver inte vara jättemycket men bara lite så kommer man kunna tjäna väldigt mycket pengar i längden.

Jag är övertygad om att alla skulle kunna uppnå det här om man bara är intresserad och vem är egentligen inte intresserad av att bygga upp en förmögenhet i längden?

 

Har ni några konkreta tips som gör att ni löpande kan hamna på plus?

 

David 

14 juni 2016

Veckans Twitterprofil: Petrusko- @therealpetrusko

Den här veckan blir bloggaren och utdelningsinvesteraren Petrusko eller @therealpetrusko som han heter på Twitter veckans Twitterprofil.

Jag är som ni känner till ett väldigt stort fan av långsiktighet i kombination med utdelningar. Petrusko satsar också väldigt mycket på utdelningar och ofta även ur ett långsiktigt perspektiv för den delen och det är just därför som jag tycker att hans konto på Twitter helt klart är värt att följa.

Jag gillar att inspireras av andra investerare, kolla in vad de har för innehav, hur de handlar och framförallt hur de tänker kring olika företag med mera. Det är just det som jag tycker att Petrusko gör så bra både på Twitter och på sin blogg så jag rekommenderar starkt att ni som också är på jakt efter sådana Twitterprofiler och bloggare kollar in @therealpetrusko redan nu ikväll.

 

Ha en fortsatt trevlig kväll!
David  

14 juni 2016

Så här gör Warren Buffett när börsen går ner

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man ska göra med sina investeringar när börsen går ned eller att behålla lugnet och agera disciplinerat. Därför kan det vara bra att kolla på hur andra kunniga och framgångsrika personer gör och varför då inte kolla på en av de bästa i världen, Warren Buffett?

Till att börja med så vet Warren Buffett och många andra långsiktiga investerare, stora som små att det är när marknadsläget är som tuffats som man gör de bästa långsiktiga affärerna. Med andra ord så ska man absolut inte sälja av sina långsiktiga innehav under en kortsiktig nedgång, det är i princip det sämsta man kan göra. Istället ska man passa på att öka på sina innehav och köpa på sig ännu mer aktier till ett lägre pris vilket då oftast är möjligt vid kortsiktiga nedgångar.

Det viktiga i sådana här situationer är inte att tajma marknaden och försöka att köpa på botten för det är nästan omöjligt i längden. Det viktigaste är istället att bara köpa på sig bra aktier och företag till ett bra pris för allt är långtifrån köpvärt bara för att det har gått ner under den senaste tiden. Om man vill bli en vinnare i längden så gäller det att alltså inte få panik och sälja av sina innehav när det stormar och istället utnyttja sådana tillfällen till att öka på sina långsiktiga investeringar.

Det här hänger också ihop med att man alltid måste se till att ha tillgång till likvida medel för annars är det svårt att utnyttja köplägen när de väl dyker upp. Warren Buffett själv sa nyligen att hans investmentbolag Berkshire Hathaway aldrig kommer gå under 20 miljarder dollar i likvida medel och det är såklart enorma summor och inget för oss vanliga investerare men man får ändå en ganska så bra riktpunkt över hur mycket likvida medel man bör ha tillgång till för att alltid kunna utnyttja marknadens rörelser och eventuella köplägen.    

Jag själv försöker i alla fall alltid agera som Warren Buffett i sådana här lägen för det har bevisligen fungerat i längden och kommer med stor sannolikhet även fungera framöver. Gång på gång så får vi se och läsa om hur svårt om inte till och med omöjligt det är att tajma marknaden i längden. Eftersom att en sådan strategi är så svår att få lönsam i längden så ser inte jag någon som helts anledning till att använda mig av en sådan strategi utan jag kör vidare på en som jag själv vet fungerar och som jag tror kommer fungera under en väldigt lång framtid.

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 
14 maj 2016

Veckans intervju: Per Håkan Börjesson om långsiktighet

Eftersom att jag varje vecka tipsar er om olika böcker, poddar, videoklipp och Twitterprofiler m.m. så tänkte jag nu även börja tipsa er om olika intressanta intervjuer som har med t.ex. börsen, marknaden eller ekonomi m.m. att göra. Tipsen kommer bestå av alltifrån nya och färska intervjuer till lite äldre men som fortfarande är intressanta och det kommer både vara intervjuer som jag har genomfört och som andra har.

Den här veckans intervju tänkte jag tips er om min egen intervju med Per Håkan Börjesson som jag genomförde några år sedan. Enligt mig är den fortfarande högaktuell då den fokuserar på långsiktighet. Ta del av den här nedanför så hoppas jag att ni kommer finna den intressant och lärorik.

 

Jag har haft turen att få genomföra en intervju med Per H Börjesson som är VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Intervjuns inriktning var ämnet långsiktighet så jag tycker att den passar ypperligt bra för Aktieinkomster.

 

Om Per H Börjesson:

Per H Börjesson är sedan 1986 VD för Investment AB Spiltan som bland annat är huvudägare i fondbolaget Spiltan. Han är författare till böckerna; ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”, ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person” och ”Så här får du ett rikt liv som pensionär- Sluta pensionsspara”. Pers stora förebild är världens mest kända investerare Warren Buffet och det han gillar hos honom är hans kloka och enkla investeringsidéer som t.ex. "köp och behåll" och "investera i företag vars affärsidéer är enkla att förstå".

 

Om företaget Spiltan:

Spiltan startades genom att medlemmar i en sparklubb främst från Linköpings Universitet gick samman och satsade totalt 200 000 kronor under 70-talet. Idag är Spiltan ett professionellt kapitalförvaltnings- och investmentbolag som förvaltar en rad olika fonder.

 

Intervju med fokus på ämnet långsiktighet:

 

Har du alltid varit en person som ser långsiktighet som den bästa investeringsstrategin? Om inte när och hur fick du upp ögonen för långsiktighet?

När jag läste den första riktiga biografin om Warren Buffett 1996 "The making of an american capitalist" av Roger Lowenstein.

 

Spiltan gör sina investeringar på lång sikt, är du en långsiktig investerare även privat?

Ja , jag har alla mina pengar i Spiltan och familjens bostad och sommarhus.
 

 

Varför anser du att den långsiktiga investeringsstrategin är den bästa?

Inga transaktionskostnader, skatteavbränningar och dessutom sover man mycket bättre när man inte behöver oroa sig om allt som står i tidningarna varje dag.

 

Många hävdar att långsiktighet fungerat bra bakåt i tiden men att det inte kommer fungera i framtiden, vad säger du om det?

Helt fel. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och hela branschen försöker hela tiden folk att köpa och sälja. Gamla samband som att aktier slår obligationer gäller även i framtiden.

 

Skulle du vilja ge oss ett konkret exempel från dina privata investeringar där långsiktighet verkligen har varit lönsamt?

Ja både Spiltan och familjens fastigheter har varit bra placeringar.

 

Vilket investmentbolag på den svenska börsen tycker du liknar Warren Buffetts Berkshire Hathaway mest (om det finns något sådant)?

Indutrade köper och behåller precis som Buffett och låter bolagen leva vidare som separata enheter. Lundbergs köper också och behåller men har kanske för mycket processindustri och fastigheter för att likna Buffett. Även Latour och de flesta investmentbolag är långsiktiga precis som Buffett.

 

Anser du att spridning av sina långsiktiga investeringar är en bra strategi, eller är det bara för de som inte vet vad de håller på med som Warren Buffett anser?

Om man har för många innehav blir portföljen nära index. Diversifiering är bra för de som inte vet vad de håller på med.

 

Warren Buffett startade i princip med två tomma händer och har via smarta investeringar blivit en av världens rikaste personer, anser du att det är möjligt även idag?

Ja alla svenskar kan bli miljonärer men det gäller att börja tidigt och vara extremt sparsam om man skall bygga upp en riktigt stor förmögenhet.

 

Hur ofta loggar du in på din aktiedepå och kollar hur dina investeringar rör sig?

Aldrig. Satsar bara på Spiltan och vi tar fram ett nytt substansvärde varje månad.

 

Vad anser du är lång sikt? Har du något speciellt antal år som visar vad lång sikt innebär för dig eller är det i princip föralltid?

Om placerar i aktier bör man väl ha en horisont på minst 3-5 år. Om man har något speciellt behov man sparar till tex resa eller ombyggnation av huset skall man placera i ränteplaceringar.

 

 

Ett stort tack till Per H Börjesson som ställde upp på att genomföra den här intervjun. Jag tror att jag och många andra finner hans svar som mycket intressanta.

 

 

Trevlig lördag!
David 

23 november 2015

Nu är det bara 25 börsdagar kvar, nu kör vi!

Från och med imorgon är det enbart 25 börsdagar kvar på det här året och dessa tänker i alla fall jag utnyttja fullt ut. Under 25 handelsdagar hinner man med mycket om man bara vill och om man verkligen tar tillvara på tiden och det kommer jag självklart att göra.

Jag kommer som jag sagt förut fokusera på i stort sett hela min portfölj nu under de sista börsdagarna för i år men kanske ändå lite mer på mina svenska och nordiska innehav. Jag vill nämligen positionera mig inför den svenska utdelningssäsongen nästa år och då burkar det vara ganska så bra att göra det under slutet av året.

De innehav som jag sneglar på att öka på just nu är t.ex. Axfood, Fortm, Ica Gruppen, Gjensidige och Swedish Match. I USA riktar jag mina blickar främst mot Microsoft, Altria Group och NRG Energy. Alla dessa är ganska så vågade innehav att öka på just nu i dagens läge men jag har räknat på och analyserat mina innehav väldigt ingående under de senaste veckorna och jag tycker ändå att många av mina innehav ser väldigt attraktiva och köpvärda ut i dagens läge, oavsett om aktierna har stigit eller sjunkit så här långt i år.

Jag är trots allt en väldigt långsiktig investerare så det viktigaste för mig är inte hur mycket en aktie har stigit t.ex. under det här året. Så länge jag ser att kurspotentialen är bra och att jag tror att aktien är värd betydligt mer om t.ex. 20 år än vad den är i dagens läge så tycker jag att en aktie är köpvärd. Självklart vill även jag köpa på mig aktier så billigt som möjligt men överlag så tycker jag att många långsiktiga investerare snöar in sig för mycket på dagens aktiekurs och om den då enligt vederbörande person t.ex. är 5 % för hög så kanske man avstår och då går minste om ett jättebra långsiktigt köpläge. Därför fokuserar inte jag allt för mycket på dagens nivåer för en aktie även om den också såklart är viktig men man måste sätta det hela i perspektiv till de andra förutsättningarna och tankarna och som sagt inte snöa in sig allt för mycket på dagens nivåer, om man är en långsiktig investerare vill säga.     

 

Hur tänker ni kring årets sista börsdagar? Har ni någon speciell plan eller några investeringar som ni vill genomföra innan året är slut?

 

Trevlig lunch!
David 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2017 (147)
Oct (2)

Taggar