Aktieinkomster
Likes
793
Antal inlägg
1340
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 juli 2017

En vardag med börsnoteringar

Börsintroduktioner:

Det finns många spännande bolag på börsen, men de mest intressanta är kanske de som inte kommit dit än. Varje år tillkommer nya bolag som så kallade börsintroduktioner, populärt förkortat IPO (Initial Public Offerings). Ofta på mindre listor som Aktietorget eller First North, som om man ska vara petig egentligen inte är officiella börslistor.

 

Bolagen:

En majoritet av de senaste årens nya börsbolag är teknikinriktade. Den mest omskrivna i år är nog Snap Inc, känt för sin app Snapchat. Snap noterades på New York-börsen i mars och steg direkt 40 procent. Ett svenskt it-bolag är dataspelsföretaget Paradox som noterades förra året och vars aktieägare har fått en betydligt roligare resa än Snaps, som efter den inledande uppgången inte haft mycket att glädja sig åt.

Men det är inte bara moderna internetbolag som börsnoteras. I maj i år noterades det anrika industribolaget Munters, som först börsnoterades 1997, men som köptes ut från börsen och avnoterades 2010 för att alltså komma tillbaka i år. Just nu hoppas många investerare på Volvo Cars, en annan gammal svensk börsklenod, som nu ägs av kinesiska Geely Automobile.

 

Priset:

Hur ska man då veta på vilken nivå ett nyintroducerat bolag är köpvärt? Förhoppningsvis finns det finansiella nyckeltal att tillgå, men det är nästan omöjligt att veta om marknaden kommer tycka att P/E 15 är för dyrt eller att P/E 20 är billigt.

Dels kan man känna av hur intresset verkar. Om introduktionen blir övertecknad är chansen god att efterfrågan blir större än tillgången från start och då kommer aktien att åtminstone börja uppåt. Sedan kan man titta på ifall tunga ankarinvesterare garanterat köp av större poster.

 

Riskerna:

Det stora problemet med börsintroduktioner är ovissheten. Ofta får man teckna sig för en aktiepost utan att veta den exakta introduktionskursen eller ifall man ska få det antal aktier man begärt. Om intresset för aktien är lågt, vilket nästan garanterar att aktien kommer att inleda nedåt, då kommer du att få hela den önskade mängden som du sedan kan följa mot botten eller sälja med förlust. Blir intresset stort kommer aktien troligen att gå upp, men då är risken stor att du bara tilldelas en bråkdel av de aktier du tecknat dig för.

I slutändan gäller det som vanligt att försöka bedöma affärsidén, marknaden, konkurrensen och siffrorna. Läs på om bolaget och om börsintroduktioner, så att du verkligen vet vad du köper. Allt är inte guld som glimmar och ingen har påstått att det är lätt att tjäna pengar.

 

David 

 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (4)

Taggar