Aktieinkomster
Likes
786
Antal inlägg
1315
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Lunchanalys: Potentialen är hög men risken likaså i drönarbolaget

 

Drönare och drönarmarkanden var helt klart en rejäl snackis under förra året och den trenden har hållit i sig även så här långt i år. Det är egentligen ingen tvekan om att drönare har en ljus framtid framför sig då de på flera sätt både kan underlätta vår vardag och framförallt möjliggöra saker och processer som tidigare inte var möjliga. Den stora frågan är bara hur det vardagliga användandet av olika drönare kommer att se ut framöver och vilken typ av drönare som verkligen kommer revolutionera marknaden?

Dessa frågor är nu i dagens läge mer aktuella för Cybaero än någonsin. Cybaero är ett svenskt drönarföretag som utvecklar obemannade helikoptrar för olika ändamål och eftersom att de förra veckan släppte sin rapport så tycker jag att det var dags att kolla lite extra på bolaget.

 

Framtiden knackar på dörren:     

Jag har tidigare uttryckt mig så att ”framtiden knackar på dörren” för Cybaero och dessa ord står jag fortfarande fast vid. Om man följer bolaget och marknaden som de är verksamma på så kan man för det första se att själva marknaden växer i ett väldigt högt tempo just nu. Användningsområdena för Cyaberos typ av drönare växer hela tiden så potentialen på själva marknaden finns helt klart. Om vi kollar på Cybaero som företag så går utvecklingen även där framåt och upp mot högre höjder, även om allt inte bara går spikrakt uppåt.  

Det finns många saker som pekar mot att Cybaero har en ljus framtid och dessa punkter här nedanför tycker jag sammanfattar det hela väldigt bra.

 

  • Även om Cybaeros obemannade helikoptrar i grunden kanske inte är unika så är tekniken i dem det. Det kan t.ex. handla om Cyaberos egenutvecklade system för automatisk laddning och system för starter och landningar på fartyg som är i rörelse och det är de faktiskt ensamma i världen om just nu.
     
  • Ur ett börsperspektiv har Cybaero fått en hel del kritik under den senaste tiden på grund av att marknaden har ansett att de inte levererat tillräckligt o.s.v. Här kan marknaden ha rätt ur ett kortsiktigt perspektiv men om man kollar lite längre framöver så kan man se att Cyabero faktiskt håller på att bygga upp ett fungerande företag med en fungerande organisation och det tar tid, kostar pengar och tär på resurserna men man kan säga att de håller på att framtidsäkra bolag för att kunna möta den kommande efterfrågan med mera och det ser jag bara som positivt.
     
  • Cybaero har även både många stora affärer och samarbeten på gång. Här har saker och ting inte gått jättefort och det är framförallt därför som att marknaden enligt mig underskattar hela den här faktorn. Men om man verkligen kollar noga så har de ordrar inne som nästan är värda miljardbelopp och flera samarbeten som i längden kommer vara väldigt värdefull så saker och ting är på gång även om det inte märks rent ekonomiskt ännu.  
     
  • Det amerikanska företaget Subversive Capital har nu även blivit storägare i Cybaero då de kontrollerar en bit över 10 % av bolaget. Den här faktorn tycker jag underskattas av marknaden då Subversive Capital har ovärderliga kontakter och det framförallt på politiska plan runt om i världen och det kommer vara väldigt värdefullt för Cybaero då många affärer framöver kommer att ske med just olika länders regeringar m.m.

 

En hög risknivå:

Samtidigt som potentialen och möjligheterna faktiskt ser väldigt bra ut så går det inte sticka under stolen med att risknivån förfarande är väldigt hög. Om vi börjar med själva företaget så är Cybaero idag fortfarande ett relativt litet företag och med en ganska så låg kapacitet och det är helt klart ett problem som vi blivit uppmärksammade om vid ett flertal tillfällen. I dagens läge medför det att de kanske inte kan möta efterfrågan på bästa sätt och även om de är på god väg att lösa det här problemet så måste det ske väldigt snart för de vill inte att att rykte gällande att Cybaero inte kan leverera i tid o.s.v. börjar sprida sig på marknaden.

Just nu är Cybaero även väldigt beroende av kapital då de inte fått igång försäljningen och då heller inte kassaflödet på allvar ännu. Tills det sker är företaget beroende av kapital från oss aktieägare och på kort sikt är väl inte det något problem men i längden måste de börja få igång försäljningen på allvar för annars kommer aktieägarna tröttna på att stoppa in mer pengar och då kommer Cybaero få stora problem.      

Alla de här riskerna och problem måste lösas relativt snabbt då marknaden för drönare som sagt växer väldigt snabbt just och det är många som vill plocka åt sig marknadsandelar. En tuffare och tuffare konkurrens sätter alltså en hel del tidspress på Cybaero och här är det återigen inget som är självklart, även som det finns mycket som pekar mot att de kommer att klara det och att de ligger relativt bra till.   

 

Bortse från marknadens kortsiktighet:

Om man ska investera i Cybaero så måste man kunna bortse från marknadens kortisiga tänkande, det är ett grundkrav. Man måste kunna ta att Cybaeros aktie sjunker med t.ex. 7 % på en dag och även stiger så mycket också för den delen och det utan att reagera för mycket på dessa ganska så stora rörelser. För Cybaero har en tydlig plan och de bygger som sagt upp företaget för att säkra framtiden.

Man ska alltid skilja på själva bolaget och bolagets aktie men fokusera på båda. I Cybaeros fall är det i dagens läge viktigast att fokusera på bolaget dådet är där som allt händer och gällande aktien så lever den mer eller mindre sitt eget liv så om man har gjort en investering i bolaget så är det händelserna och framfarten i själva bolaget som är viktigast.

Det här tar oss även in på att lite mer långsiktigt tänkande är A och O här. Det finns som sagt ingen mening med att kolla på vad som sker med aktien från vecka till vecka eller månad till månad. Alla har en egen definition av begreppet långsiktighet men samtidigt är nog de flesta överens om att långsiktighet åtminstone handlar om några år och det tänket måste man tillämpa hos Cybaero.      

Inte för alla:

En investering i Cybaero är alltså inte någonting som passar alla investerare. Här måste man vilja följa bolaget väldigt noggrant, våga ta en ganska så hög risk och framförallt vara mer långsiktig än vad marknaden är.

Men om man kan leva upp till allt det här så ser möjligheterna väldigt bra ut för Cybaero och chansen för att det smäller till ordentligt åt det positiva hållet framöver är väldigt stor. Jag själv är inne i Cybaero med ett långsiktigt tänkande och jag har löpande utnyttjat misstron för aktien via att jag har ökat på mitt innehav flera gånger. Jag funderar faktiskt på att göra en rejäl ökning nu igen framöver men jag avvaktar just nu ett tag till men det tills största del på grund av det rådande markandsklimatet.

Gällande Cyaberos senaste rapport som kom in förra veckan så anser jag här att det inte är den ekonomiska biten som man ska fokusera på, även om marknaden tycker det. Jag fokuserar istället på hur det operativa ser ut och framförallt på när leveranserna av den stora ordern från Kina börjar dra igång. Dessa ska inledas nu i början av år 2016 efter att ha blivit uppskjutna från förra året och det är den viktigaste milstolpen för Cyabero framöver.

 

 

Jag är som sagt aktieägare i Cybaero men finns det fler här som är det eller några som eventuellt kommer att bli det? Det vore i så fall intressant att höra era tankar.

 

Trevlig lunch!
David    

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Gais (ej registrerad)

Instämmer, långsiktighet är nyckeln till framgång, speciellt om man äger aktier i Cybaero.

Man märker att intresset för Cybaeros system växer för varje dag som går.

Spännande att de nyligen har fått ett godkänt exporttillstånd som de inte kommunicerat ut än, med ett nytt ändamål där både land och världsdel är sekretessbelagt. 

Närmast i pipen ligger som sagt leverans till kinesiska tullen och till Avic. Ska bli oerhört intressant att få reda på vilka Avic sålt vidare systemen till. Det kommer verkligen bli ett lättnadsrally som heter duga när pm om leverans släpps.

 

 

 

Aktieinkomster's picture
786
1316
66
0
Aktieinkomster

Gais: Jag håller med dig! Den närmaste tiden kommer bli väldigt intressant för Cyabero. Är bolaget ett stort innehav i din portfölj?

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (139)
Sep (7)

Taggar