ekonomisk trygghet
Likes
211
Antal inlägg
355
Följare
53
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en helt vanlig kille i 30-årsåldern som har en förkärlek till utdelningsinvestering. Köper gärna aktier på den Amerikanska marknaden med betoning på KÖPER. Försäljningar sker sällan och då endast om bolagen visar minskad vinst eller kapad utdelning under en längre period.
Kontakt email

RSS

RSS feed
4 juli

Halvårsavstämning och Model 3 rykten

En något sen halvårsavstämning kommer här och nu. Portföljen har dalat något de sista veckorna, dock har den sedan nyår stigit med +7,8% Vad som måste poängteras är att tillsatta likvida medel är med i denna uträkning så den faktiska värdeökningen på aktierna har absolut inte varit bra än så länge. Som ni säkert vet vid det här laget är själva värdeförändringen på aktierna inget jag hetsar upp mig extremt mycket över, fokus ligger istället på utdelningarna. HÄR kan ni läsa om hur det har gått för mina utdelningar under första halvåret.

Andra halvan av året kommer jag att fokusera på att behålla lugnet och köpa mer aktier när det dyker upp riktigt bra tillfällen. Mina McDonaldsaktier som såldes för ett tag sedan förvandlades till likvida medel. I början var jag väldigt stressad över att komma in i marknaden igen så fort som möjligt, det kändes även jobbigt att utdelningarna från MCD uteblev.  Nu har det dock lugnat ner sig och det känns ganska gött att ha kontanter liggandes i portföljen. En sak som är säker är att det kommer ett ras, och då är jag redo....

 

Tesla nu igen då, jag kan verkligen inte släppa detta bolag och dom som är trötta på mitt tjat om detta bolag kan sluta läsa nu =) 

I skrivande stund är aktien uppe i 352$ Har för mig att toppnoteringen har legat på ca 380 - 385 dollar. Senaste dagarna har det pratats om ett "ras" i aktien men vad många konstigt nog verkar ha glömt är att det för bara ett litet tag sedan var sesationellt att aktien hade klättrat över 200$. 

Varför har ångan lagt sig lite nu då kan man undra? Igår (Svensk tid) började Elon Musk köra ett av sina berömda Twitter-race och bland annat framkom det följande:

De första bilarna kommer att rulla av bandet redan på Fredag!

30 bilar kommer att levereras till sina ägare den 28 Juli

I Augusti förväntas antalet leveranser uppgå till ca 100 bilar (enligt musk)

I september ökar takten och antalet till hela 1 500 st

Elon Musk avslutar med bravur genom att skriva något i stil med "I december kommer vi leverera 20 000 Model 3"

Alla dessa siffror och utalanden tycker jag man ska ta med en nypa salt och det är nog därför aktien har kylts ner något den senaste veckan. Jag hade inte i mina vildaste fantasier trott att aktien skulle stå så här högt så här nära inpå en lansering, men som dom säger. Ju högre upp desto längre fall.... Några kontanter i portföljen är öronmärkta till Tesla och jag kommer att köpa på mig ett par aktier om kursen går ner till lite mer normala nivåer. 

Idag avslutar vi bloggen med en Amerikansk flagga för att fira Independence day!

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
7 juni

Sen portföljrapport Maj

Något sen portföljrapport kommer in här. Under Maj månad ökade portföljens totala värde med +3,7% Faktorer som påverkar portföljens storlek är utdelningar, tillsatta likvida medel, valutaförändringar, avgifter och aktiernas värdeförändring. 

Under Maj månad minskade porföljens utdelningar med ca -10% jämfört med föregående år. Största anledningen till detta är att H&M har bestämt sig för att dela upp "utbetalningen" vid två gånger under året istället för en. Detta innebär att resterande summa av H&M`s utdelning kommer in under hösten. 

 

Jag har faktiskt ännu inte lyckats köpa tillbaka McDonalds i Kapitalförsäkringen eftersom kursen har fortsatt uppåt. P.g.a. detta kommer det troligtvis bli lite mindre utdelningar under årets lopp om jag inte köper tillbaka snart. Å andra sidan känns det faktiskt ganska gött att ligga med en hel del likvida medel på kontot eftersom jag vanligtvis är 100% fullinvesterad. 

Om Tesla`s aktie fortsätta att stiga några procent i eftermiddag/kväll kommer jag att sälja av. Mitt lilla inköp på 295 dollar var en hög kurs trodde jag. Tanken var att snitta ner sig allt eftersom aktien dalade. I dagsläget står den i 352 dollar och jag kommer därför som sagt eventuellt sälja av och håva in en ca 20% vinstaffär.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
3 maj

Portföljrapport Maj + Hemfosa

Under föregående månad så ökade portföljens totala värde med +1,1% Faktorer som påverkar portföljens värde är utdelningar, tillsatta likvida medel, valutaförändringar, värdeförändring på aktierna och avgifter från nätmäklaren.

För övrigt så såg jag till min förtjusning att Hemfosa Fastigheter delat ut pengar ännu en gång. Jämfört med den som kom i Januari ökade summan med +4,7% vilket är riktigt bra. Det är även skönt att få utdelningar från Svenska bolag eftersom man då slipper problemet med källskatt.

 

Nu laddar vi inför Tesla`s Kvartalsrapport som kommer att släppas under detta dygn. Är osäker på tid men återkommer så snart rapporten har släppts.

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
1 mars

Portföljens utveckling Februari månad

Sådär ja då var det dags för änne en veckorapport. Jämfört med föregående månad så ökade portföljens totala storlek med +5,3% Faktorer som påverkar porföljens storlek är utdelningar, valutaförändringar, eget sparande och aktiernas svänging. En riktigt bra ökning denna månad och det känns gött även om jag gillar när börsen rasar (köptillfällen)

 

Som ni kanske har läst tidigare så sålde jag Tesla innan rapporten på ca 280 dollar. I förrgår när jag låg i sängen och precis skulle somna noterade jag att kursen hade dippad under 250 dollar! VIlket fint köptillfälle, jag loggade in på mobilen och köpte en liten post på 245 dollar och somnade sedan med ett leende på läpparna. I dagsläget ligger kursen på 250 dollar och jag kommer att köpa en lite post till om aktien håller sig under 250. Tanken är sedan att sälja när de första Model 3 ses på vägarna (ej massproduktion) och sedan köpa igen när Mr Elon Musk annonserar att det blir en försening av massproduktionen. 

 

För övrigt så har jag startat ett sidoprojekt som går ut på att dra in lite extracash varje månad. Detta projekt startar idag men jag har redan tjuvstartat och hoppas att första delmålet uppnås snart. Min blocketannons går ut om 1 dag så där känns det tyvärr lite rökt =)

Vi hörs snart igen, Mars blir en spännande månad med hela fem stycken utdelningar.

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
2 februari

Portföljrapport Januari 2017

Under Januari månad sjönk portföljens totala värde med ca -1,2% Det känns som att mina akter i portföljen har stigit något men troligtvis är det en sjunkande dollarkurs som har haft negativ påverkan på värdet. 

I Januari trillade det in hela fyra stycken utdelningar + återbetalning av kupongskatt från 2014 (Astra Zeneca) Det är verkligen motiverande att få många små strömmar av inkomster varje månad och detta triggar mig till att hitta fler små sidoinkomster förutom min ordinarie lön som kommer från jobbet.

För några år sedan skapade jag en del informationssidor med reklam på för att på så sätt få in lite passiva inkomster. Det fungerade och någon hundralapp i månaden trillade allt in. Dessa sidor har dock inte underhållts och jag vet inte hur den marknaden ser ut i dagsläget, är det alldeles för hård konkurrens för att göra enkla informationssidor med Google Adsensereklam framgångsrikt?

Kom gärna med förslag på passiva eller andra enkla sidoinkomster som inte tar allförmycket tid men som ändå genererar några extra kronor i månaden

 

Februari blir ganska klen när det kommer till utdelningar. Bolagen som delar ut då kommer att vara Procter&Gamble, Northwest Healthcare och Realty Income. För övrigt så kommer jag som sagt att titta lite mer på sidoinkomster under Februari månad, håll utkik efter fler blogginlägg om detta.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
31 december 2016

Förutsättningar 2017

Då är det snart ett nytt börsår som stundar och så här ser mina förutsättningar ut inför nästkommande år:

 

 

I dagsläget innehåller portföljen dessa bolag:

Nevada energy metals (Kanada)

 

Tesla Motors (USA)

 

Northwest Healthcare Properties (Kanada)

 

Realty Income (USA)

 

Mirosoft (USA)

 

Procter & Gamble (USA)

 

Mc Donalds (USA)

 

H&M (Sverige)

 

Coca Cola (USA)

 

Walmart (USA)

 

Castellum (Sverige)

 

ICA Gruppen (Sverige)

 

Fortum (Finland)

 

Total antal: 13 st (2 st Kanada, 7 st USA, 3 st Sverige, 1 st Finland)

 
Som ni ser är det en rejäl övervikt mot USA.  Känner väl egentligen ingen större ångest över detta men det hade varit trevligt att få in lite andra valutor i portföljen också. 
 
 
 
 

Vid oförändrad portfölj 2017 kommer utdelningarna troligtvis enligt följande:

 

Januari

Walmart

Northwest

Realty Income

 

Februari

P&G

Northwest

Realty Income

 

Mars

Northwest

Realty Income

Microsoft

Castellum

Mc Donalds

April

Northwest

Realty Income

Fortum

Walmart

Coca Cola

ICA

 

Maj

Northwest

Realty Income

H&M

P&G

 

Juni

Northwest

Realty Income

Microsoft

Walmart

Mc Donalds

 

Juli

Northwest

Realty Income

Coca Cola

 

Augusti

Northwest

Realty Income

P&G

 

September

Northwest

Realty Income

Microsoft

Walmart

Mc Donalds

 

Oktober

Northwest

Realty Income

Coca Cola

 

November

Northwest

Realty Income

P&G

 

December

Northwest

Realty Income

Microsoft

Coca Cola

Mc Donalds

 

 

Totalt 48 st utdelningar. Tanken är att jag ska köpa lite mer aktier under 2017 och förhopppningsvis kommer det sluta på totalt 52 st utdelningar under året (om jag inte tankar i nuvarande bolag) Det kommer i så fall innebära att jag får “lön” i snitt en gång i veckan, inga stora summor men det borde räcka till barkis och vatten om jag mot förmodan blir arbetlös och hemlös.

 

Värdemässigt så har portföljen vuxit totalt med ca +27% (givetvis är eget sparande inräknat då också) Värdet är inte det viktigaste för mig och det ligger även lite utanför min kontroll MEN målet kommer hursomhelst vara att få portföljen att växa med ca +25% under 2017. Det egna sparandet kommer forsätta att vara lågt men vi börjar nu se ljuset i tunneln, sambon borde vara klar med pluggandet under hösten och sedan får vi hålla tummarna för att ett jobb med hyffsad ingångslön ploppar upp.

 

Kan även tillägga att under December månad ökade portföljen med +2,9% Ett bra avslut på året helt enkelt.

 

Ikväll blir det lite nyårsfirande sedan ser vi fram emot ett nytt spännande börsår!

 

 

 
Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
30 november 2016

Utveckling portföljen November

Då är November nästan slut och jag tänkte härmed redovisa hur portföljen har utvecklats under månaden. Faktorer som spelar in på portföljens värdeutveckling är eget sparande, utdelningar, valutaförändringar, avkastningsskatt och aktiernas värdeförändring. 

 

Under November månad ökade portföljen med +3,0% Detta är en riktigt bra ökning för mig eftersom portföljen har haft lite stiltje de senaste månaderna.

 

Aktieköpen har varit ganska få men igår tankade jag faktiskt på med lite mer aktier och fonder i dotterns portfölj (som inte redovisas här) Det blev köp i H&M och även avanza`s gratisfond Avanza Zero. Även grabben har några tusenlappar som ligger och väntar på att bli investerade.

 

Kom gärna med tips på bra utdelande bolag som passar in i en långsiktigt portfölj! Barnen är fortfarande små och tanken är att deras aktier skall vara sk "buy and hold" 

På återseende

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
4 september 2016

Utveckling portföljen och jag är tillbaka

Då var det återigen dags för en liten uppdatering över hur portföljen har gått under Augusti månad. Förra gången kom min uppdatering in lite väl sent (17 Augusti, skulle vart inne i slutet av Juli/början av Augusti) så även denna uppdatering kommer bli lite missvisande dvs det handlar snarare om två veckors utveckling än fyra, men men förhoppningsvis är jag på banan igen vid nästa uppdatering.

 

 

Jag har även haft fullt upp i mitt liv så bloggen har dessvärre fått ligga lite på sparlåga, dock har utdelningarna rullat in som vanligt och inga större förändringar har skett i portföljen. Nu till själva portföljutvecklingen:

 

 

Under Augusti månad steg portföljens totala värde med +1,4% Faktorer som påverkar portföljens storlek är eget sparande, valutaförändringar, utdelningar och aktiernas värdeförändring. Om inget drastiskt händer känns det inte som att 2016 kommer att bli ett raketår för världens börsen, det positiva med detta är dock att man kan handla aktier till en lägre värdering.

Mitt egna sparande är fortfarande lågt och kommer att vara så under några år, detta är något jag accepterat och får helt enkelt hålla ut, som det känns nu kommer INTE risken ökas för att uppnå bättre avkastning (pga det låga sparandet) Erfarenheten säger mig att det oftast brukar sluta illa när jag försöker hitta de där "klippen" =)

Tesla är dock ett bolag som jag kan tänka mig att investera några tusenlappar till i och det är väl ungefär på den risknivån jag vågar ligga. Att bolaget säljer produkter och tjänar pengar på sina bilar är en bra grundpelare att stå på, dock skulle jag verkligen inte vilja säga att det är en lågriskaktie.

Angående utdelningarna så landade portföljens totala utdelningsökning i Augusti jämfört med föregående år på +18% vilket känns riktigt gött! Året går fort och snart är det dock dags för nya inköp.

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
30 juni 2016

Portföljrapport Juni 2016

Nu när det bara är några timmar kvar på den Amerikanska börsen tänkte jag tjuvstarta lite och berätta för er hur portföljens totala värde har utvecklats jämfört med föregående månad:

 

I Juni månad ökade portföljens värde med +4,3% Jag blev ganska förvånad över denna ökning med tanke på brexit men å andra sidan reagerade inte USA speciellt starkt på denna nyhet och dessutom har de enskilda aktierna tuffat på ganska bra.

 

Juli kommer antagligen inte bjuda på några större överraskningar (sommaren är oftast ganska lugn) 3-4 utdelningar kommer med största sannolikhet rulla in och förhoppningsvis kommer jag kunna spara undan några slantar också.

 

På återseende!

 

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 
31 maj 2016

Utveckling portföljen Maj 2016

Även om den Amerikanska börsen inte stängt ännu tänkte jag passa på att rapportera om hur portföljen utveklats under Maj månad.

Under Maj månad ökade portföljens värde med +5,8% Faktorer som påverkar portföljens storlek är utdelningar, eget sparande, aktiernas värdeförändring och valutaförändringar.

Även om börsen har varit lite trög det senaste halvåret kändes det gött att portföljen fick en liten skjuts uppåt tillslut.

Jämfört med Maj 2015 landade utdelningstillväxten på +16% vilket även det känns riktigt bra. Nu var det ett tag sedan jag tankade på rejält med amerikanska utdelningsaktier och det kommer att krävas en hel del påfyllningar om jag ska klara av mitt mål 2016. 

Det som står närmast på agendan nu är Castellums teckningsrätter som skall konverteras till aktier någon gång i början/mitten på Juni. För övrigt så brukar börsen vara ganska lugn under sommarperioden. Är det förresten någon som vet hur EM/VM historiskt sett har påverkat börsen?

 

Mvh

Ekonomisk Trygghet

Taggar (forum): 
Taggar (blogg): 

Sidor

Blog Archive

Blog Archive
2017 (50)