Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Checklista - Brasklappar och undantag

Det sista inlägget om min checklista på, i grunden, tolv punkter som jag använder mig av för att snabbedöma ett bolag handlar om brasklappar och undantag. Ingen regel utan undantags sägs det ju.

I det här fallet så är det vissa punkter i checklistan som inte passar på vissa bolag. Bolag som jag ändå generellt gillar. Jag syftar på investmentbolag.

För investmentbolag är redovisade vinster av mindre betydelse då det kan svänga kraftigt beroende på hur innehaven ned- eller uppvärderas. Ren pappersprodukt m.a.o. Det gör att punkterna 9 - Avkastning på eget kapital och 12- Vinststabilitet utgår när jag bedömer investmentbolag. De stryks helt enkelt och ett investmentbolag som skulle kvala in på alla de andra punkterna får därmed topprating.

Angående investmentbolagens vinster. Se till exempel Investors vinstutveckling nedan (Bild från Börsdata).

 

 

Man skulle ju kunna tro att det är vinstsiffror från ett väldigt ojämnt presterande bolag, men tvärt om. Investor tuffar ju på om något år efter år.

Jag brukar även s.k. brasklappar. En brasklapp är en förbehållen försiktighetsåtgärd. Dess historiska ursprung  sägs komma från biskopen Hans Brask som kändes sig tvungen att godkänna ett beslut, men smög in en reservation, en brasklapp.

På samma sätt fungerar en brasklapp i checklistan. Ett bolag kan i sak klara kriteriet, men det finns någonting som gör att jag ändå känner osäkerhet och vill göra ett förbehåll. En brasklapp sänker "ratingen" med ett steg. Det vill säga ett bolag som i sak klarar av alla utom två kriterier, men som får en brasklapp, rankas i likhet med bolag som enbart klarar tre kriterier.

Exempel på brasklapps-förbehåll är om goodwill och immateriella tillgångar överstiget det egna kapitalet, medan om posterna håller sig under 2/3 brukar vara ok. Där i mellan en bedömningsfråga.

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar