Spartacus
Likes
162
Antal inlägg
645
Följare
47
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

En årskrönika utan procentuell avkastning

Jag har ju sedan en tid tillbaka aktivt valt att inte fokusera för mycket på procentutvecklingen utan mer på mina egna besluts- och handlingsprocesser. Därav kommer det ej heller i år någon årskrönika över den procentuella utvecklingen i innehaven de senaste 365 dagarna. Jag är dock långt ifrån missnöjd med utvecklingen i år, men det gäller ju de flesta och det här väl ett signum för detta decennium.

Det undantag jag gör är att jag redovisar siffror i mitt nyhetsbrev som då och då tar upp den s.k. investmentsbolagportföljen. En modellportfölj vars sammansättning och utveckling man kan följa där. Hela upplägget och förvaltningen kring den är dock en passiv strategi och extremt lätt att kopiera om man så vill. Finns med andra ord få häpnadsväckande saker att skriva om det.

Huvuddelen av mitt aktiesparande går till att köpa aktier i bolag som jag vill äga på lång, lång sikt. Därför är min checklista utformad som att ett försök att lista kvaliteer. Inte listad utefter hur ”billigt” bolaget är givet vissa nyckeltal.

Jag försöker med andra ord se till bolaget som affärsrörelse först och främst för att därefter försöka bedöma huruvida det är ett lämpligt köptillfälle nu eller om man bör vänta. Om man ens ska bemöda sig att försöka köpa in sig alls.

Det här fungerar oftast bra, men jag har också lockats av kortsiktigare manövrar. Det har handlat om IPO:er och andra aktieaffärer vars innehavstid bara varat några månader. Det har handlat om allt ifrån banker, kullager till amerikanska hockeylag. Procentuellt har det utvecklat sig väldigt bra, men då summorna det handlar om (man får t.ex. inte vidare mycket i en IPO och i s.k. swing trades så går man inte in med för mycket i varje enskild affär) så påverkar det bara på marginalen portföljen som helhet.

Detta förfarande är någonting som jag inte är nöjd med. Samtidigt så kan jag se min egen demon i spegeln och förstå varför jag gör så också. Det är ett sätt att få snabb bekräftelse, det leder till lite spänning och det ger mig någonting att göra av mitt aktieintresse.

Blink, blink, blink. Tre väldigt tydliga varningslampor.

Om det är ett förfarande som faktiskt skrämmer mig lite så nu till två av de saker jag är mest nöjd med.

Jag har lyckats lägga en majoritet av köp- och säljordrar då börsen de facto är stängd. Inte alla, men en majoritet.

Jag har undvikit att ”prata” mycket om aktuella investeringar. Det är naturligtvis intressant att följa aktuella investeringar, men har också en baksida. Blir mycket confirmation-bias. Det bolag som jag t.ex. köpt mest i förra året har jag skrivit väldigt lite om. Jag är inte i behov av att få investerings-tesen bekräftat av andra eller få det sönderhackat. Inte för att jag kan mer än någon annan, men för att jag vill försöka agera så självständigt som möjligt. För den som vill ha total daglig koll på andras portföljmanövrar så finns en mängd tjänster att tillgå i dagens samhälle. Agera helt självständigt är naturligtvis omöjligt. Jag har försökt leva upp till principen att om någon annan t.ex. lyfter ett bolag som intressant som även jag är förtjust i så ska jag inte heja på de skriverierna. Investeringstesen blir varken mer rätt eller fel om fler skriver uppmuntrande om det.

Jag har här som sagt gjort ett undantag för den mer passiva investmentbolagsportföljen. Jag skulle också kunna skriva en gång i månaden om vilka indexfonder som det sparas i också, men det ligger inte på samma plan som försöken till ”stock picking” är.

Nu hoppas jag du, trots att det inte står någonting om mitt senaste aktieköp, haft en intressant läsning. Kanske du känner igen dig i delar av beskrivningen. Kanske du känner att den där ”Spartacus” har en nit lös i hjälmen.

Oavsett så önskar jag dig och dina nära ett riktigt trevligt nyårsfirande.

På återseende 2017!

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Lundaluppen (ej registrerad)

Intressant, du söker lite annan feedback (mindre feedback!) från dina läsare än vad jag gör. Jag förstår dina argument, bekräftesebehovet som vi alla har i någon mån kan leda vilse. Lycka till nästa år och keep up the good work! 

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

Tack Lundaluppen och tack detsamma. Hoppas jag inte missförstås. Jag tar jättegärna emot läsarfeedback, men just i aktiesammanhang ser jag inte något samband mellan avkastningen och typen eller mängden kommentarer man får på enskilda bolag. Vare sig information eller åsikter är någon bristvara i dagens samhälle så eventuell "edge" ligger nog på någonting annat. T.ex. genom att försöka sålla ut och rata de sämsta bolagen och ha ett längre tidsperspektiv med de andra som du var inne på i ett inlägg. Eller vänta. Nu kanske jag lider av confirmation-bias i alla fall... ;) Ha en trevlig kväll LL!

Anonymous's picture
Investeraren (ej registrerad)

Du var mig en tråkig fan :) Så det går nog bra för dig på börsen då. Jo, confirmation bias ska man akta sig för. Däremot är det ju aldrig fel att ta in sikter från olika håll tycker jag. Själv så skriver jag minst lika myckt för egen del, som för andras del. Gott Nytt, önskar :  http://investera-pengar.blogspot.se/

Egon Investor's picture
20
74
3
0
Egon Investor

Det hedrar dig att du inte skryter med dina portföljers utveckling. Lite nyfiken både på storlek och utveckling är dock nog alla. :-)

Tack för alla intressanta inlägg under året. Jag har nyligen börjat publicera en del "värdeanalyser" där jag faktiskt har en del kvalitativa parametrar som grundförutsättning, men också räknar ut vad jag tycker att aktien är värd jämfört med dagens kurs. Båda kan och kommer (förhoppningsvis) att utvecklas allt eftersom jag lär mig mer.

Jag tycker nog att det är viktigt att den som analyserar ett bolag försöker sig på en gissning om vart kursen ska/bör ta vägen i framtiden. Kanske inte i kronor och ören, men jämfört med index. Det kanske framgår av det kvalitativa, men ett bolag kan ju trots det vara "dyrt" idag oavsett hur bra bolaget är.

En annan fundering: När du lägger order utanför börsens öppettider, händer det aldrig att du får köpt 17 st aktier istället för t ex de där 100 du ville ha? Det har hänt mig och är fantastiskt irriterande. Därför sitter jag ofta och köper då börsen är öppen, trots att jag helst skulle vilja undvika det.

Jag ber att få tillönska en fin start på 2017 och ser fram emot fler intressanta inlägg under året som snart tar sin början.

Mvh

Egon

 

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Investeraren - Tar det som en komplimang då George på 4020 ändå måste vara "tråkigast". ^^ Ja att sätta saker på pränt hjälper till att reda ut tankarna helt klart. Ett enkelt men väldigt effektivt reflekterande verktyg. Dessutom har man någon form av mottagare så kan man inte stanna vid att bara göra korthuggna minnesnoteringar utan man tvingas "skriva ut" det lite mer både skriftmässigt som tankemässigt.

Spartacus's picture
162
646
47
0
Spartacus

@Egon Har inget exceptionellt att skryta med. :)

Ja man bör skaffa sig en uppfattning vad man tycker det man vill köpa är värt. Man måste ju ha någonting att förhålla sig till när man fattar köpbeslut. Det kan ha hänt att en order delats upp någon gång, men jag vill minnas att sker det samma dag så samlas det under en nota ändå. Detta är dock inget jag bekymrar mig om. Jag botaniserar ju inte på listor med låg aktieomsättning direkt så eventuella problem blir ju i extrema undantagsfall. Dessutom, har jag satt ett pris och bara hälften av antalet av vad jag vill ha säljs till det priset ja då blir det väl de jag köper den gången.

Ska bli intressant att läsa dina analyser. :)

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (49)

Taggar