Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Fortum och den svenska kärnkraften

Fortum har bokat en del kostnader det senaste kvartalet då det beslutats att två av tre av Oskarshamns kärnreaktorer ska stängas ned i förtid.

 

 

 

Oskarshamn producerar ca 10% av Sveriges el. Anledningen är de nya regler som införts som gjort kostnaderna för stora för att driva reaktorerna vidare. Det är t.ex.. nya regler om oberoende härdkylning. Bakgrunden till de nya reglerna är bl.a. händelsen vid Forsmark 2006. Då man efter den händelsen kunde konstatera brister. En enskild störning (kortslutning i ett ställverk) kunde påverka flera säkerhetssystem och orsaka större osäkerhet än vad som var menat. På IAEA:s 7-gradiga skala så var händelsen en 2:a så det klassas inte som en olycka, utan som en incident.

 

Annars så är väl olyckan i Japan, Fukushima, 2011 den som de allra flesta tänker på när det gäller kärnkarftsolyckor och något som fått stor påverkan på kärnkraftsindustrin världen över.

 

Hur som helst. Fortum samäger med EON Oskarshamns reaktorerna EON äger lite mer än hälften, Fortum lite mindre. Facket och Fortum ville fortsätta driften av reaktor 1 och 2. EON ville lägga ned. EON har majoritet så på den extra inkallade bolagstämman beslutades om förtida nedläggning.

 

Detta gjorde att Fortum tog en kostnad om nästan 800 milj euro under tredje kvartalet. Det tillsammans med låga elpriser har drivit ned resultatet för Fortum.

 

En beräkning jag sett är att det kostar ca 2-4 miljarder kr att stänga ned en reaktor (Sverige har tror jag 12 reaktorer varav 2 för forskningsändamål).Beloppet beror på vem man frågar, branschen eller miljörörelsen.

 

Nu är det inte bara nedläggning som kostar. Även slutförvar av kärnbränslet. Ca 20 ton kärnbränsle kommer från varje reaktor och år. Beräkningar visar på att det kommer finnas ca 8000 ton kärnbränsle som behöver slutförvaras någonstans när kärnkraften bedöms vara avvecklad i Sverige. Jag har sett siffran 25 miljarder för slutförvaret nämnas av branschen. Än en gång det beror också på vem man frågar. Den totala kostnaden för stängning och slutförvaring av kärnbränsle kan hamna någonstans mellan 60-140 miljarder kr - beroende på vem man frågar.

 

Nu är det ju dock så att man i alla fall allt sedan 80-talet vetat om att stängningar och slutförvar kommer att komma. Därför har man inrättat Kärnavfallsfonden. Alla som producerat kärnkraft har fått betala extra per producerat kärnkrafts-Kwh ( ca 2 öre/Kwh) och betala in till denna fond.

 

Idag har Kärnkraftsfonden 57 miljarder. Liksom sjunde AP-fonden är de ett fint exempel på att man inte måste ha bankfolk till att placera pengar för dyra avgifter. Det kan gå riktigt bra ändå och dessutom till billig peng. Kärnkraftsfondens förvaltningsavgift är 0,019%. Den reala avkastning 2014 var 11%. Inte så pjåkigt.

 

Den här fonden ska vara med och finansiera pensionen för det svenska kärnkraftsprogrammet. Liksom mycket av de pensionspengarna är öronmärkta till var och en som går i pension i relation till hur mycket man betalat in, så är även dessa pengar öronmärkta. Man får ta del av fondens pengar i relation till hur mycket man betalat in. För Oskarshamns del ligger ca 12 miljarder kr fonderade. För den vetgirige så för övriga reaktorer är siffrorna som följer:

 

Ringhals 18,3 miljarder kr

Forsmark 16,6 miljarder

Barsebäck 9,3 miljarder

 

 

Så Fortum har bokat ca 7 miljarder i kostnader för nedstängning av Oskarshamn 1 och 2. Jag vet inte om det kommer räcka eller om man tagit i för mycket. Jag vet heller inte om man kommer få ut pengar för nedstängningen från Kärnkraftsfonden. Någon läsare är kanske insatt i detta?

 

När jag bläddrade i EONs rapport så tolkade jag det som om de bokat nedstängningen av O1 och O2 som en inkomst, dvs Fortums kostnad verkar ha blivit en inkomst för EON. Kan vara så att det är EON som störste ägare till kärnkraftverket kommer hantera det hela över tid men låter Fortum skjuta till pengar redan nu. Någon som vet?

 

Förutom Oskarshamn så är Fortum även delägare (ca 22%) i Forsmarks kärnkraftverk med sina tre reaktorer.

 

 

 

I Finland har man även Loviisa kärnkraftverk, men Finland till skillnad från Sverige verkar vilja satsa på kärnkraften.

 

Fortum handlas idag till ca 13,50 eur.

 

Vad tror ni? Kommer nedläggningen av svensk kärnkraft kosta Fortum mycket, mycket mer eller har man det under kontroll?

Taggar (blogg): 
nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Började snegla på den ur rent TA perspektiv och då börjar den se intressant ut. Men i fortum i sig har jag ingen klar bild över men det borde man skaffa sig.

guld och gröna skogar's picture
51
54
11
0
guld och gröna ...

Jag har hört om fonden och att den vuxit fint och att det otroligt mycket pengar avsatt för nedstängningen. Vad det kommer kosta står nog skrivet i stjärnorna...

Själv köpte jag en post (relativt stor) på Euro 127 av två anledningar:

Utdelningen: Fortum skriver att de ska lämna en hög och stabilt ökande utdelning. Min YoC på detta inköp ger 8,6% så all tillväxt ger mig bara bättre totalavkastning.

Kursen: Aktien har bottnat tidigare på denna nivå och har ett stöd på runt Euro 13,5. RCI indikerar att den är översåld (28)

Tror att det finns en fin möjlighet att få god avkastning närmasta halvåret om inte marknaden pajar ihop på ur ett macro perspektiv dvs.

Lycka till med ev bottenfiske!

 

nörden's picture
394
642
33
0
nörden

Günther Mårder köpte Fortum med kommentaren:

Köper Fortum efter att aktien tappat rejält mot index. Den höga och stabila utdelningen ger en bra kudde för aktien som i övrigt är att betrakta som defensiv. Placeringen är inte av den normalt långsiktiga karaktär som jag har utan kan mycket väl realiseras redan vid 20-21 Euro om det  sker i närtid. Alla energibolag kämpar just nu mot utmaningarna med de låga energipriserna och Fortum är inget undantag. Däremot har Fortum stärkt sin balansräkning efter sin senaste försäljning av elnäten till det svenska konsortiet. Kan skapa spännande möjligheter till affärer framåt. 

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar