Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
554
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Låga PE-tal

I dessa tider så kan låga PE-tal locka extra mycket. Ta Coca Cola kontra BMW. Två väldigt välkända varumärken.

PE-talet är högt för Coca Cola (vilket får det framstå som dyrt) men lågt för BMW (vilket får det framstå som billigt). Tar man en snabb titt på det fria kassaflödet framträder en annan bild. Coca Cola drar in ungefär lika mycket pengar som man redovisar i vinst. BMWs fria kassaflöde hänger inte med redovisade vinster., tvärt om. Det har varit negativt vilket naturligtvis kan ha sina förklaringar, men man bör då sätta sig in i varför.

Det finns naturligtvis fler bolag än Coca Cola som drar in lika mycket pengar, eller mer, än vad man redovisar i vinst. Det finns naturligtvis fler bolag än BMW som redovisar högre vinster än vad som dras in netto i pengar, men som typexempel tjänar de väl. Dels för att de är två olika typer av bolag och dels för att de är ytterst välkända (och starka varumärken).

Låga PE-tal hittas idag främst hos bolag som redovisar rekordvinster i dagsläget. Där har vi t.ex. en del fordonstillverkare så som BMW, Volkswagen och Honda. Starkt konjunkturkänsliga bolag. De verkar också gasa på i nuläget eftersom något egentligt överskott av pengar (i form av fritt kassalöde)  inte verkar genereras hos någon av dem.

Min ingångsvinkel i konjunkturkänsliga bolag är att man antingen ska sätta en låg multipel på toppvinster (ca 10) alternativt kika på P/S-tal och långsiktigt hållbara marginaler. Försäljningen svänger nämligen långt mindre än vinsterna eftersom andelen fasta kostnader är förhållandevis stor. Det ger stora vinster när allt rullar för fullt men det blir knappert så fort försäljningen viker.

Jag får lite känslan av att fordonstillverkare har nedförsbacke och medvind samt solen i ryggen samtidigt som de stampar gasen i botten för att krama ur allt som de trimmade motorerna har att ge. Det går ju inte vinna genom att glida fram när alla andra gasar, eller?

Eftersom det finns många nya aktieintresserade i dagens börsklimat så ville jag bara påminna om och uppmärksamma. Kika inte bara på PE-talen. Låga PE-tal behöver inte indikera köpläge. Jag förstår dock lockelsen när allt annat verkar prissättas till PE 20-30, men tänk på att alla PE-tal inte är lika.

Taggar (blogg): 
zlaskarn's picture
239
359
24
1
zlaskarn

Visa ord.

Men det där med kassaflöde kontra resultat. I slutändan måste det väl jämna ut sig? Så att om man har ett kassaflöde som inte hänger med vinsten så måste man väl några år senare jämna ut det genom ett sämre resultat men starkare kassaflöde?

avanzamannen's picture
4
8
3
0
avanzamannen

Att jämföra PE för bolag som har helt olika strategier och produkter, och vars sektorer inte är jämförbara... PE kan BARA jämföras om man pratar samma bransch, om ens då. Sen tycker jag det är hälsosamt att inte bara titta på PE, men vem tittar på PE när det kommer till CocaCola eller BMW?

Spartacus's picture
156
554
45
0
Spartacus

@Zlaskarn Det man oftast är intresserad av är det s.k. fria kassaflödet. Pengar kan ju strömma in i bolaget men vara tvungna att återinvesteras för att t.ex. kunna fortsätta bedriva affärsverksamheten. Över tid bör resultat och kassaflöden överensstämma någorlunda. Om ett bolag t.ex. bara redovisar fina vinster men det inte de facto kommer in pengar så bör man börja fundera på vad anledningen är o.s.v.

 

@ avanzamannen Nej det går inte riktigt jämföra. Inlägget är mest riktat till "nybörjare" så man inte per automatik likställer lågt PE med billigt och högt med dyrt. Coca Cola och BMW är välkända bolag och tjänade enbart som exempel på bolag med högt PE och som kanske inte är dyrt för det (ej heller billigt dock) och ett bolag med lågt PE men som kanske inte är billigt för det. BMW kan ju t.ex. vara en fantastisk affär att köpa för PE 47 då konjunkturen är i botten och vinsten gått ned men urusel då PE är 7 och högkonjunkturen är på topp och vinsterna rekordhöga.

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (2)

Taggar