Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1367
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Matvecka #krossabudgeten 2 av 5 - Grundkurs - Restauranger säljer inte mat!

Detta är dag två av Matveckan #krossabudgeten och idag handlar det om restauranger och "ute-mat". Om den vanliga famljen gör av med 12 000 kr (eller mer) på mat så går cirka 5 000 av dessa till uteluncher, restaurangbesök och hämtmat. Detta är beräknat på två föräldrar som äter de flesta lunchen ute (2 * 1500 + någon finare "utemiddag" 1000 kr och 2-4 hämtmatstillfällen 1 000) = 5 000 totalt för den "vanliga" famljen. 

(Pizzan nedan med en läsk kostar 100 kr, kycklingpastan med broccoli (super favo för barnen) kostar 10 kronor inklusive dryck på restarang HEMMAKöket) 

Vi ser dock inte restaurang som en plats där man köper mat. Strikt skulle man nog kunna säga att vi äter för cirka 500 - 1 000 kr i månaden på restaurang men detta ingår i vår nöjesbudget för som väl känt så säljer inte restauranger mat utan de säljer upplevelser...och/eller bekvämlighet. Hade vi istället ätit de få måltider hemma så skulle det kanske kosta oss 50-100 kr extra på månadsbasis..inte ens tillräckligt för att vara synligt i budgeten.

För att undvika att äta på restaurang annat än vid särskilda tillfällen så lagar vi alltid extra mat så att det finns matlådor hemma. Vi har dessutom alltid lite enklare maträtter hemma, något pizza-kit (deg och sås), några färdiga köttbullar, några goda korvar...etc. Vår normala ambition är att laga allt från grunden men med tre barn i famljen och ett ganska aktivt liv på helgerna gäller det också att inse sina begränsningar. Att kunna svänga ihop en pizza på 15 minuter när man kommer hem från skidbacken en lördageftermiddag kan vara guld värt..och dessutom snabbare än hämtmat så då blir frestelsen att köpa dyrt och dåligt ute ännu lägre.  När man åker ut på bilresa eller till skidbackan så packar man med en matsäck bestådende av något att grilla eller mackor om man vill göra det enkelt. När man åker på resa med bil eller tåg så är det bra att i ryggsäcken ha en flaska fatten, en termos kaffe, några mackor en påse nötter och någon frukt eller dyligt. Det gör att man inte behöver vara hungrig eller köpa något dyrt och dåligt efter vägen. När man väl är på plats på sin destination så måste man ha hamnat på ett mycket konstigt ställe om det finns en eller flera restauranger men ingen livsmedelsbutik. 

Mat är nödvändigt men att äta ute är inte nödvändigt, genom att flytta det lilla av uteätande som ändå blir kvar ut från matbudgeten så tydliggör man vad det är fråga om. Om det finns en god anledning att gå ut och äta för att träffa någon eller för ett speciellt tillfälle så är vi inte främmande för detta men vi kallar det inte för mat..utan för nöje..vilket jag tycker är mer korrekt. Detta förtar inte upplevelsen med att gå ut och äta ibland..snarare förhöjer det den eftersom det inte är slentrian. 

Nu har vi alltså sänkt matkostnaden för den "vanliga" familjen från 12 000 kr ner till 7 000 kr bara genom att inse att restauranger inte säljer mat....detta är grundkurs och så här stora besparingar finns inte på något annat område. Nu krävs ett kapital på 7 000 * 300 = 2,1 Miljoner för att kunna betala för maten i all evighet...fortfarande mycket pengar men 1,5 Miljoner mindre än igår.  

Så då var grundkursen avklarad, upprepa efter mig "RESTAURANGER SÄLJER INTE MAT"! Imorgon kommer fortsättningskursen då sänker vi matkostnaden med ytterligare 2000 kronor! Häng med! 

Pengarna som du sparar tycker jag att du mer fördel kan välja att placera hos en nätmäklare med låga avgifter. Själv använder jag Nordnet som jag har ett affiliate sammarbete med. Om du också vill starta en depå gör det gärna genom att använda min länk så får jag en liten summa för att fortsätta driva denna blogg. 

Taggar (blogg): 
Anonymous's picture
Kilo (ej registrerad)

"Gilla"!

I stora drag samma strategi som vi i vår familj använder.

Vi storhandlar en gång i veckan vilket betyder att det nästan alltid finns mat hemma. Tröskeln till att ge sig iväg för att äta på restaurang eller hämta hämtmat är ganska stor när man vet att allt man behöver redan finns hemma.

Har man tomt kylskåp och om man måste först komma på vad man ska äta, ge sig ut för att handla det och sedan tilllaga maten tror jag tröskeln till att äta på resturang eller köpa hämtmat är lägre.

 

Anonymous's picture
Pinglan (ej registrerad)

Hej Farbror Fri!

Jag har följt din blogg sporadiskt ända sedan Fri vid 42-tiden och tycker dina åsikter och värderingar är intressanta.

Men något jag inte riktigt har förstått är hur ni ska försörja er familj (på fem personer, varav tre relativt små barn) i framtiden. Jag har tittat på er balansräkning som visar att ni har ca. 1,6 miljoner kr. i fritt eget kapital (26% av 6 miljoner kr.). På ett annat ställe har jag sett att era månatliga utgifter uppgår till ca. 20.000 kr. En snabb beräkning visar att dessa pengar räcker i ca. 7  år. Vad gör ni sedan? Som jag har förstått det så ligger resten av tillgångarna bundna i bostad och pensionsförsäkringar (som till viss del kan börja lyftas från 55 års ålder, alltså om 15 år).

Förhoppningsvis har ni 40-50 år kvar att leva och ni har skrivit att ni även vill göra en längre resa. .Dessutom kan ju även oväntade extrautgifter uppstå när man har hus och bil eller om det blir en ny börskrasch och värdet på era aktier rasar.

Det kan mycket väl vara så att du redan har redogjort för hur ni har räknat på detta, men jag skulle uppskatta om du isåfall kan ge mig en kort sammanfattning.

Anonymous's picture
Per Adolfsson (ej registrerad)

Hej,

dela gärna med dig av lite enkla och såklart billiga recept, exempelvis din pasta med broccoli vi läskas av på bilden.

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1367
65
0
Fantastiska Far...

Hejallihop och tack för era kommentarer, är på resa i veckan så det kan bli lite kortfattade svar på telefonen!

Kilo - kul att höra att det finns fler som sett ljuset:-)

Pinglan - vi kommer ha ca 2,5 miljoner i fritt eget kapital till sommaren. Har skrivit ett inlägg kring hur vi har tänkt du kan läsa här och återkom sedan gärna med kommentarer. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/frihet-med-begränsat-kapital-hur-ser-säkerhetsmarginalen-ut

Per Adolfsson - kanske en till matveckamed recept nån gång framöver?!?

Anonymous's picture
Sparpappan (ej registrerad)

Hade gärna tagit receptet på kycklingpastan. Ser smarrigt ut.

Anonymous's picture
Simonsilver (ej registrerad)

Rvi äter väldigt sällan ute. Oftast blir det i samband med att man är barnfri som vi passar på att äta på restaurang.

Barnen  tycker om att äta på McDonalds el liknande så det brukar det bli kanske en någon var annan månad när de vill att vi ska lyxa till det. Finns även mycket rabatter att få på Mcd så slutpriset brukar inte bli så farligt.

Sambon köper ibland med sig mat till jobbet från det lokala Kinarestaurangen, 68:- kostar det och då räcker det till hela 3 måltider. 3 är bättre än 1...

 

 

 

Fantastiska Farbror Fri's picture
303
1367
65
0
Fantastiska Far...

Hej och tack för era kommentarer,

Sparpappan - lite olika varje gång men kycklingfilé (helst lår), marinerad i sweetchilli, stek och dra i lite créme fraiche. Koka pastan och blanda med kycklingen. Koka broccolin lätt och släng på på slutet...KLART! :-)

Simon silver - vi äter oxå ute ibland men inser att det inte är mat utan nöje/bekvämlighet som vi köper...detta mindset gör att vi äter ute väldigt sällan och då ställer rätt höga krav!

Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar