Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1365
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
30 maj 2017

H&M - Storköp!

Då har farbror fri för första gången på 9 månader tryckt på köpknappen...ja inte för aktier alltså utan för kläder och årets första klädköp är genomfört. Det blev ett till uniformsplagg av typen "långärmad t-shirt" som jag har i stort sett dagligen nu som frihetskämpe. 

Valet föll på en modell från H&M som jag redan har ett par stycken av som jag är mycket nöjd med och när man fick rabatt 25% på ett basplagg och dessutom fraktfritt (H&M fattar inte näthandel så de har en fraktkostnad på sina produkter...som att ta inträde i butiken).

Klädinköpen för min egen del summerar altså till 74,25 för årets första 5 månader eller 15 kr i månaden...jag vet lite slösaktigt men får väl hoppas jag kan hålla mig ett tag igen.  

Om ni undrar hur vi gör för att hålla famljens klädkostnad till ett minimum så kolla gärna in vår klädvecka #krossabudgeten.  Vad gäller aktier så tror jag dock att Zalando går segrande ur den kampen så i portföljen finns inga H&M utan bara Kinnevik:-)

Hur ser din klädbudget ut för ett år? Högre eller lägre än min? 

Taggar (blogg): 
20 december 2016

Stora förändringar av portföljen står för dörren!

I närtid kommer jag göra en ganska stor omstöpning av vår aktieportfölj för att vara fullt transparent har jag nedan försökt skriva lite om hur jag tänker kring detta och vad som föranleder dessa förändringar. 

Min övertygelse är att det inte finns EN strategi som fungerar för att skapa bra avkastning. Istället tror jag att flera strategier kan fungeras om de anpassas till personen och förutsättningarna. Min tro är också att man har mycket lite att vinna på att spendera tid med det dagliga bruset på börsen utan det är de långsiktiga trenderna som betyder något och dem ser man bättre med lite distans. (Nedan portföljen per 7:e December - 2016)

När jag hade ett reguljärt arbete så var min tid begränsad och därmed höll jag min insats på börsen på en rimlig nivå. Dock sedan jag har blivit fri så har jag fått ett oönskat beteende att lägga på tok för mycket tid med börsen och det dagliga bruset av nyheter. Detta trots att jag egentligen är långsiktig och väldigt sällan gör några affärer baserat på den information som jag sitter och läser eller tar del av på annat sätt. På grund av detta kommer jag göra ganska stora förändringar i portföljen 

  • Kommer sälja av flera mindre innehav då detta bör kunna hjälpa mig att spendera tid med annat. (Har i inget fall ändrat min långsiktiga syn på dessa bolag men det handlar om hur det passar oss just nu)
  • Lägga till Kinnevik i portföljen och därefter kommer  Kinnevik, Investor och Ratos forma basen i portföljen och utgöra cirka 50% tillsammans. 
  • Utöver det skapa 3 lika stora kluster av bolag inom de brancher som jag tror är mest framtidssäkra nämligen Livsmedel, Energi, Boende. Dessa kommer utgöra resterande 50% av portföljen i 9 bolag.  
  • Med dessa 3 + 8-9 = 11-12 bolag i portföljen SLUTA titta på börsen dagligen och istället fokusera mer kraft på att läsa, skriva, utveckla boendet, laga mat, baka kanske föreläsa och/eller podda eller vad som faller mig in. Kort sagt sådant som är roligt och/eller adderar värde. 

Storleken på formerna nedan indikerar storlek på innehav (slutpunkt sommar 2017). Detta är ingen exakt vetenskap utan en indikativ ambition. Utöver denna portfölj så ska vi då ha cirka ett års utgifter i likvida medel hos SBAB och motsvarande drygt 3 månader placerade hos Lendify.  

Ut ur portföljen blir då preliminärt SJR, MQ, Northwest Healthcare REIT, Mekonomen, Tele 2, Millicom, Aktia 

Om du vill följa detta i realtid så rekommenderar jag att du signar upp dig hos Nordnet (affiliate länk)och följer via Shareville  men i efterhand kommer jag kommentera vad som händer i portföljen här på bloggen. Tanken är att den nya portföljen ska ta form under de kommande 2-4 veckorna. 

Är du nöjd med din portfölj eller planerar du några större förändringar framöver? 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (12)

Taggar