Fantastiska Farbror Fri
Likes
308
Antal inlägg
1453
Följare
64
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
1 juni 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Summering

Så har maj månad avslutats och vi går in i den första sommarmånaden. Om cirka en månad ska vi flytta och det känns väldigt konstigt. Det är en sak att planera för något som ska hända lägre fram men det är en helt annan när det faktiskt kommer närmre. 

Juni kommer bli en månad inriktad på att förbereda för flytt. Därför fortsätter utmaningen med att rensa en månad till medan vi nu slutar att följa maten så noga. Däremot är jag lite sugen på att kolla var vi köper vår mat så möjligen blir det lite kring mat även i juni vi får se...

När det gäller maten så slutade våra matutgifter på 3 210 kr för maj vilket är cirka 8% lägre än en "vanlig" månad. Å andra sidan var våra "lyx" utgifter något högre för att vi hade födelsedagsfirande med allt vad det innebär och dessutom var jag på en föreningsresa i 4 dagar vilket, även om det mesta var betalt, innebar att det gick lite pengar på dryck och någon enstaka måltid "på stan" och efter vägen. Sammanfattningen av månaden återfinns via länken nedan komplett med kommentarer av de olika posterna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur gick det för er med det ni tog er för i Maj? Hur står sig era utgifter för mat och lyx i förhållande till våra? 

Taggar (blogg): 
31 maj 2016

Månadsuppföljning- Maj en fantastisk sparmånad 90% sparandegrad...

Efter den förra månadsuppföljningen så fick jag kommentaren att den kunde uppfattas som dryg. Vet inte om det hjälper men av den anledningen vill jag innan jag inleder denna månad säga att jag inser hur bra vi har det och jag inser också att de inkomster som vi har (speciellt just nu när allt verkar vara "stolpe in") är relativt höga. Det verkar dock som om många läsare också uppskattar att vi fortsätter att beskriva hur det går för oss så det kommer vi göra samtidigt som många texter är mer generiska och pratar om hur de flesta kan bli fria utan dessa höga inkomster. Håll till godo! 

När jag slutade min anställning i januari så hade jag en överskommelse med min tidigare arbetsgivare att jag skulle få betalt fram till sommaren samt en halv årslön under 2017 för att jag gick med på att sluta frivilligt. Eftersom jag ändå hade planerat att sluta någon gång under 2016 så var detta super för mig men även bra för arbetsgivaren som fick behålla någon som ville vara kvar på lite längre sikt. Därför har jag under de första månaderna som fri levt lite i de bästa av världar. Jag fortsätter att få in lön samtidgt som vi har haft väldigt låga kostnader något som jag tror åtminstonne delvis beror på att jag är hemma och har möjlighet att vara lite mer rationell till exempel med matinköp, kan baka lite bröd, köra mindre bil och göra mer själv vad gäller underhåll och annat. 

Med dessa förutsättningar så bjöd maj på ett nytt sparrekord. Vi fick ut våra normala inkomster men utöver det fick jag ut "gammal" sparad semester från föregående år och frun fick lite rörliglön vilket gjorde att våra inkomster från tjänst slutade på drygt 78 000 för maj. Utöver det så är maj vår bästa månad för utdelningar så den passiva inkomsten summerar till 32 000 till en total kontant inkomst på 110 000 kr. Våra löpande utgifter slutade trots stora utgifter för bränsle och att vi hade kalas på under 17 000 kr. Det totala kontanta sparandet slutade på 94 000 eller 85% av de totala inkomsterna. Med högre inkomster följer också lite högre insättningar till tjänstepension vilka denna månad uppgår till drygt 50 000 kr vilket tar det totala sparandet till 145 000 eller 90% av inkomsterna vilket är ett nytt rekord (troligen ett svårslaget sådant med tanke på att sötebrödsdagarna snart är över:-). Det totala sparandet hittils i år har nu passerat en halv miljon vilket är långt över våra budgetar och kanske till och med bättre än våra vildaste fantasier när året började! 

Hur gick det för er andra i Maj? Några positiva eller negativa överaskningar? 

  

Taggar (blogg): 
22 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Tredje veckan!

Då har de 21 första dagarna av utmaningarna avklarats och det fortsätter att gå frammåt. Tyvärr tycker jag inte rensandet har gått så bra som jag hade önskat och även om det är en klen tröst så beror det på att vi fortfarande inte har sålt vårt hus (vi har bud men inte vad vi vill ha) vilket innebar en extra visning vilket tog bort ett par dagar. Dessutom håller grannen, som jag brukar hjälpa med byggprojekt, på med några spännande saker som jag vill vara med på och då gäller det att vara där de dagar när det passar. Just nu håller vi på att bygga ett get-stall...bara det för någon som varit kontorsråtta.

En annan sak som påverkar både tiden att rensa och budgeten (synligt både på mat och på lyxkontot) är att vi har haft födelsedagskalas hemma. Igår lördag var hela famljen/släkten på besök och vi grillade och idag söndag är det kalas för  6 åringens kompisar. Några kilo kött av olika typer för grillen, lite goda snacks till lördagkvällen och sen fika/godis till barnkalaset. Inget som behöver kosta mycket men visst syns det på budgeten..detta var planerat så ingen överaskning för oss men får se vad ni som läser tycker om nivån. Vi älskar möjligheten att träffa famljen och det är roligt för barnen att ha fest med kompisarna. Samtidigt är det vid dessa tillfällen man verkligen kan påverka kostnaden. Köpa grillkött och grönsaker baserat på vad som är bra och billigt och planera meny efter säsong samt köpa vin på box istället för flaska kan göra att en generös måltid för allihop kostar hälften eller i vissa fall en tredjedel av vad den annars skulle kosta. Betänk när ni kollar på siffrorna att vi har haft en ganska stor festlighet den här helgen och jämför med vad detta hade kostat om du gjorde det?

Se länk nedan för att se hur kostnaderna har utvecklats de 3 första veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra med det ni företar er i maj? Något som går extra bra eller extra dåligt?    

Taggar (blogg): 
15 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Andra veckan!

Utmaningarna fortsätter och har viss framgång. 

När det gäller prylarna så handlar det ju om att rensa ut inför flytten och eftersom vi har haft (och planerar) extra visningar av huset så har det tagit lite tid som kanske annars hade kunnat användas för att rensa men det går ändå framåt. Vi kommer även fortsätta med detta i juni så att vi får bort så mycket som möjligt. Det jag är mest nöjd med den här veckan är att jag lyckades laga en gammal DVD spelare som numera mest används av barnen och där en skiva hade fastnat. Jag har också lyckats konstatera att en CD spelare var bortom räddning vilket också var skönt för nu kan den gå till återvinning istället för att stå här och skräpa. 

Matutgifterna gick upp något till 840 kr (600kr) jämför med förra veckan (vilket är mer som en "normalvecka").  Utmaningen på matsidan handlar i och för sig inte om att hålla kostnaden så låg som möjligt utan att få mer information om hur våra kostnader fördelar sig mellan olika typer av mat. Den största överaskningen så här långt är hur mycket vi lägger på frukt och grönt vilket är roligt för allt går åt och barnen äter glatt. 

Har fått frågor om vår definintion av "lyx" och den har egentligen inte att göra med om det är en dyr eller billig vara utan om den är nödvändig eller inte, detta för att skilja mellan vad som går åt för att föda famljen (tre mål mat om dagen och frukt/mellis). I kategorin lyx faller saker som chips,godis,läsk, glass med mera till barnen och öl, vin och tilltugg (ost, salami, oliver) till oss vuxna. Här faller även mat på restaurang och kafébesök.

I kategorin lyx är värt att notera denna vecka att jag åt på McDonalds med äldsta sonen i veckan efter att han beslökt sin nya skola (vi ska ju flytta som bekant). Vi har även köpt vin/öl motsvarande 5-6 veckors konsumtion varför den totala kostnaden gick upp ganska mycket.  Nedan en länk där du kan se hur det gått de första två veckorna. 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra? Hur ser era utgifter ut i förhållande till våra? Har ni lyckats rensa bort några onödiga prylar? 

 

Taggar (blogg): 
10 maj 2016

Utmaningar maj - Prylar & Mat - Första veckan!

Så har första veckan i maj gått och det har varit ett fantastiskt väder som snarare inbjudit till att sitta ute i solen än att vara inne och rensa. Det har också märkts i framdriften när det gäller den delen av utmaningen som visserligen går framåt men inte går det snabbt...bättring där!

När det gäller mat under första veckan så summerade matinköpen till 600 kr de första 7 dagarna ( 1-7 Maj) och till det kom lyxinköp på 135 kr. Några små inköp av kakor och saft/läsk samt en lunch på stan var "bovarna".

Nedan länk till min uppföljningsfil i google docs. (säg till om länken inte funkar, första gången jag försöker göra så här så det finns viss risk för skit bakom spakarna:-) 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/19VAEcpOB7Hv2f0-i5pth1FPLVTz-9ZTJ...

Hur går det för er andra i maj? Några speciella framgångar eller motgångar...eller är det bara glass i solen som gäller! 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (37)
Apr (9)

Taggar