Fantastiska Farbror Fri
Likes
303
Antal inlägg
1359
Följare
65
Medaljer
0
Om användaren
FRIHET ÄR MÅLET - SPARSAMHET ÄR NYCKELN! Jag heter egentligen Oskar Lindberg men bloggen drivs av mitt superhjälte alter ego Fantastiska Farbror Fri. Fantastiska Farbror Fri (FFF) är en ekonomisk superhjälte tillika familjeman med en fantastisk fru och tre underbara barn. FFF blev ekonomiskt fri (pensionär) strax innan sin 40-årsdag. Fantastiska Farbror Fri är utrustad med superkrafter utöver det vanliga inom sparsamt och enkelt leverne. Hans svaghet (för en sån har alla superhjältar) är en tumme som sitter mitt i handen någon som han tänker råda bot på under sina fria år. Den här bloggen handlar framförallt om hur man sparar ihop kapital och hur man får det att räcka länge genom sparsamt leverne och mer effektivt tänkande kring sitt liv och sin ekonomi vilket i förlängningen kan göra oss alla mer fria.
Kontakt email

RSS

RSS feed
9 mars 2016

Veckans lästips, Mitt år som nomad - Vägen till ett friare liv!

En av anledningarna till att jag velat bli fri är att jag älskar att vara utomhus och vill kunna ta tillfället i akt så snart vädret är inbjudande. En annan är att läsa vilket är ett bra komplement när vädret inte är lika inbjudande. Mest läser jag fackliteratur men ibland av den lite mer lättsamma typen och andra gånger av den lite tyngre.

Något som intresserar mig mycket är personer som väljer att göra annorlunda saker och Emil Sergel som skrivit den här boken är ett exempel på detta. Efter en avslutat relation valde han att sälja eller ge bort det mesta som han hade och flytta in i en gammal surfbuss för att sedna leva som nomad. Under sommaren och delar av vintern i Sverige och Norge och sen under de mest regniga perioderna i andra delar av världen. 

Emil är skribent, fotograf och dokumentärfilmare vilket ju gör att hans jobb är ganska mobilt men det är ändå ett stort steg att göra sig av med sitt hem och under ett år inte ha någon fast bas i världen. Jag tycker att detta är imponerande och det verkar också som om att frigöra sig från prylarna också gör att man frigör sinnet...

Favoritcitat från boken "mitt jobb är bättre än din semester". 

Boken är intressant upplagd men hoppar lite i tiden och det är liksom svårt att få grepp om hur lång tid de olika resorna pågår. Man får ingen känsla för vad som tar en månad eller vad som tar en dag. Efter ett tag har året gått och man har följt Emil på hans olika äventyr. Mitt intresse för den här boken kommer från två perspektiv, det första är naturen som jag älskar att vara ute i även om jag inte har några som helst dragningar mot några extremsporter, bergsklättring eller strapatser men jag kan ändå njuta av naturbeskrivningarna och tänka att "på den platsen skulle jag vilja ta en vandring någon gång". Den andra delen som är mer relevant för den här bloggen är möjligheten att frigöra sig från stora fasta kostnader och därmed våga ge sig ut på äventyr utan ett skyddssnät. 

Den frihet som författaren skapar sig genom att ta med sig sitt jobb under ett år som Nomad med mycket låga kostander är på ett vis ganska olik den resa som vi har haft. Skrapar man dock lite på ytan så är det egentligen samma sak. För dem som har låga (fasta) kostnader så är friheten nåbar för de allra flesta. För dem med höga fasta kostnader  är den avlägsen för alla utom några få. 

Med tanke på vad jag skrev om resor i början av den här veckan och min syn på att man inte ska resa långt om man inte kan vara borta länge, detta med hänsyn både till miljö, plånbok och upplevelse så har jag ibland i den här boken svårt att avgöra hur länge författaren befinners sig på de olika platserna men men känsla är att han reser mer på det sättet som jag rekomenderar alltså att "flytta" till landet i fråga ett tag och leva mer som de lokala människorna än som en turist..men som sagt det är svårt att utläsa detaljerna då det är en ganska översiktlig bok med få tidsangivelser. 

Det här är en bok som jag verkligen skulle rekomendera de flesta att läsa, den är  skriven på ett lättsamt sätt och kombinerar härliga reseskildringar med lite filosofi kring att leva enkelt och fritt. Här borde finns någon form av lärdom för de flesta...sen är det full av finna foton också för den som gillar bilder mer än text!

Har ni läst den här boken? Vad tyckte ni? Har ni andra rekomendationer inom samma genre? 

 

 

 

Taggar (blogg): 

Blog Archive

Blog Archive
2018 (8)

Taggar