Aktieinkomster
Likes
786
Antal inlägg
1320
Följare
66
Medaljer
0
Om användaren
Jag är en investerare, entreprenör och företagare med ett stort intresse för investeringar och ekonomi. På min blogg här kommer ni att få följa min resa och min utveckling gällande just mina olika investeringar och mitt företagande. Skrivandet är en stor del av min vardag så ni kommer nästan kunna följa mig och mitt företag i realtid, varje dag.
Kontakt email

RSS

RSS feed

Blogg

Preferensaktier

Preferensaktier är ett speciellt aktieslag om man kan uttrycka sig på det sättet. Preferensaktier förekommer mer i t.ex. USA samt många privata företag i Sverige, men det finns även en del preferensaktier noterade på den svenska börsen jag återkommer till det lite senare.

Hela syftet med en preferensaktie är att den får bättre tillgång till t.ex. företagets tillgångar, vinst och utdelning med mera.
Företagen själva kan utforma villkoren för preferensaktierna ganska så fritt i sin bolagsordning.
Två vanliga sätt att utforma dem på är att ge dem utdelningspreferens, då har dessa aktier förtur före de andra sorters aktier. Ett annat vanligt sätt är att ge preferensaktierna likvidationspreferens, då har dessa aktier bättre tillgång till bolagets tillgångar vid en eventuell likvidation av bolaget.
Som sagt så kan dessa villkor utformas ganska så fritt men de två exemplen ovan är bland de vanligaste.

Man kan för övrigt säga att en preferensaktie ligger mitt emellan aktier och obligationer. Anledningen till att ordet "aktie" finns med är för att kapitalet för varje preferensaktie ingår i företagens egna kapital.

I Sverige har vi ett fåtal olika preferensaktier noterade på börsen, här nedan kan ni se vilka samt villkoren för dessa.

Swedbank Pref: Preferensaktien ger rätt till utdelning om 4,80:- kronor eller lika mycket som för de vanliga aktierna om den summan överstiger beloppet. Preferensaktien ger också rätt till en röst per aktie.

Balder Pref: Om företaget bestämmer sig för att ställa in utdelningen så får preferensaktien företräde till nästa utdelning plus 14 % extra. Varje preferensaktie ger en tiondels röst. Företaget har möjlighet att lösa in vare preferensaktie för 350:- kronor men de är inte skyldiga att göra det.

Sagax Pref: Om utdelningen ställs in så har preferensaktierna förtur vid nästa utdelning plus 7 % över beloppet. Bolaget har också rätt till att lösa in varje preferensaktie för 35:- kronor men de är inte skyldiga att göra det. En preferensaktie är en tiondels röst.

Corem Pref: Om bolaget ställer in utdelningen så har preferensaktierna förtur vid nästa utdelning plus 7 % extra utöver beloppet. Från och med år 2015 har företaget rätt att lösa in varje preferensaktie för 350:- kronor men de är inte skyldiga att göra det. En preferensaktie innebär en tiondels röst.

Klövern Pref: Preferensaktien ger årlig rätt till totalt 10:- kronor i utdelning. Om utdelningen skulle ställas in eller bli mindre än det beloppet så läggs det som innestående till nästa utdelning plus 8 % extra.
Vid en eventuell likvidation har preferensaktierna förtur på inlösen för 150:- kronor plus eventuella innestående utdelningar. Bolaget har också rätt att lösa in preferensaktierna för 175:- kronor men de är inte tvingade att göra det. Varje preferensaktie ger en tiondels röst.

Det är viktigt att ha koll på de exakta villkoren för varje preferensaktie innan man gör en investering och köper på sig. Om det är något som är oklart eller om ni vill att jag kollar upp något speciellt så är det bara att ni hör av er till mig så ska jag se till att hjälpa er.

Då har vi kommit underfund lite med hur preferensaktier fungerar, vilka som finns på den svenska marknaden med mera. Men vad finns det för fördelar och nackdelar?
Jo fördelarna är i princip sådana dels att man bättre får tillgång till bolagets tillgångar, vinster och utdelningar med mera som jag pratat om tidigare. Men också att de i princip inte följer med nedåt vid börsras och så vidare. Det beror på att preferensaktierna på stockholmsbörsen i princip bara värderas efter utdelningen eftersom att det är huvudvillkoret för alla noterade preferensaktier.
Nackdelarna är ju då ungefär spegelvända att preferensaktien inte kommer följa med uppåt vid börsuppgångar samt att insättningsgarantin inte gäller.

Jag personligen har aldrig och jag tror aldrig att jag kommer investera i något slag av preferensaktier. Den ända gången jag kan tänka mig att använda mig av den sortens aktier är i mitt egna bolag, men det är inte aktuellt just nu så det tar vi någon annan gång om så blir fallet.
Men det är många som frågar mig varför jag inte innehar några preferensaktier i min utdelningsportfölj då villkoren för utdelningar är väldigt bra. Mitt svar är väldigt enkelt och det är att visst min utdelningsportfölj går mest ut på att jaga utdelningar och skapa inkomster på det sättet. Men jag vill också kombinera det med få ta del av de långsiktiga kursuppgångarna för att maximera värdeökningen för min portfölj. Så om man tror att aktierna i sin portfölj stiger i längden så tycker jag inte att preferensaktier är något bra alternativ, för då går man miste om hela värdeutvecklingen för aktien. Jag återinvesterar dessutom väldigt mycket av mina utdelningar och då skulle det nästan vara lönlöst eftersom att jag i längden i princip inte tjänar något på värdeutvecklingen för aktien. Visst jag får ju mer utdelningar ju mer aktier jag äger men jag vill kombinera utdelningar med värdeökning för aktierna och det är därför jag inte investerar i preferensaktier.

Hoppas att ni har en bra kväll, just nu ser jag på fotboll och skriver en analys av företaget Svolder, den kommer publiceras under morgondagen.

David

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2017 (143)
Sep (11)

Taggar