Spartacus
Likes
156
Antal inlägg
558
Följare
45
Medaljer
0
Om användaren
Tankar, noteringar och funderingar om aktier och investeringar.

RSS

RSS feed

Blogg

Intervju med Kvalitetsaktiepodden

Lucia har kommit för att bringa ljus i mörkret denna dag. Traditionsenligt så kommer även denna blogg ha en ljusbringare på intervju. Förra året så var det Alexander Gustafsson. I år så har en ny lysande stjärna i aktiemedie-sfären pulsat igenom snön ända till vår lilla stuga vid skogskanten.  

Ljusbringare, tillika intervjuoffer, för år 2017 är Ola på Kvalitetsaktiepodden.

Vi slår oss ned framför den öppna spisen med varsin hemlagad, varm, dryck av okänt innehåll i nävarna(*)

 

Välkommen Ola och jättekul att du kunde komma. Jag har lyssnat på er podd och fann den väldigt intressant redan från början. Skulle du kunna börja med att berätta lite kort om dig själv och hur intresset för aktier egentligen kom till?

Jag är född i Östergötland under andra halvan av 70-talet, och i Östergötland har jag blivit kvar. Claes lärde jag känna på universitet i Linköping där vi båda gick utbildningen Industriell Ekonomi.

Intresset för aktier kom nog i samband med IT-haussen vid millennieskiftet. Jag var med på både uppgången och nedgången. Jag köpte aktier på samma sätt som de flesta andra gjorde, på chans, utan att räkna. Som tur var så hade jag knappt några pengar när jag startade, så jag kunde liksom inte förlora något. Vet i alla fall att jag och min tjej (nuvarande fru) köpte en resa till New York för pengarna, innan raset.

Ingenjör som jag är började jag några år senare fundera på om man inte kunde investera ”på rätt sätt”. Läste i den vevan en bok om Warren Buffett och blev frälst. Sedan dess har jag varit värdeinvesterare.

 

Ingenjör, värdeinvesterare och bakgrund i en stad som börjar på L. Hmmm låter bekant på något sätt... men varför en podd? Vad är bakgrunden till att ni ville starta en podd?

 

Jag och Claes blev i våras partners i ett investeringsbolag som jag startade för 15 år sedan. Från bolaget gör vi investeringar i noterade och onoterade företag. Claes har inte jobbat med aktieinvesteringar förut så det har varit väldigt mycket snack om investeringsfilosofi, Buffett, Lynch och vilka böcker han bör läsa. När vi började prata om aktiepoddar med fokus på bolagsanalys och värdeinvestering så kände vi att det var ganska tomt där. Vi saknade något. Så vi beslöt oss helt enkelt för att fylla tomrummet själva.

 

Ah, jag förstår. Ja själv är bäste dräng sägs det ju. Mer varm dryck? Inte? Ok. En pepparkaka? Jag har förstått att ni har en förkärlek till vad ni kallar kvalitetsbolag. Vad utmärker kvalitetsbolag och varför är de bra investeringar?

 

Ett kvalitetsbolag är ett bolag som över tid levererar en bra omsättningstillväxt med stabila eller ökande marginaler. Finanserna skall vara i gott skick och ledningen ska vara ärliga, långsiktiga och helst äga mycket aktier i bolaget.

Dessa bolag är bra investeringar av framförallt två skäl. För det första så har de ju bra vinsttillväxt (minst 10% per år i snitt) vilket är den faktor som över tid korrelerar mest med utvecklingen av aktiens pris. Sedan ska du lägga ett par procents utdelning på det. Dessutom brukar P/E-talet med tiden krypa uppåt i dessa bolag, pga att marknaden uppskattar stabiliteten mer och mer. Detta gör att totalavkastningen nog kan landa på ca 15% per år över tid. Det är fantastiskt bra i om att man i stort sett kan vara helt passiv. För det andra så sover man gott som ägare till kvalitetsbolag. Den psykologiska aspekten ska inte underskattas. Det är lättare att vara lugn och trygg, även när det stormar, om man äger kvalitetsbolag. Sannolikheten är därför lägre att du gör något dumt p.g.a. oro/panik.

 

Ok, då fick vi en hint om vad man ska leta efter, men vilka ”fällor” ska man akta sig för då det gäller aktier?

 

Man ska akta sig för att investera i bolag man inte förstår och som det är väldigt svårt att uppskatta ett rimligt värde på. Sedan är det viktigt att fatta sina egna beslut, att inte dras med av kollektivet.

 

Låter klokt. Kan du delge något kring dina egna investeringsmisstag?

 

De gånger jag gjort dåliga investeringar är när jag inte riktigt förstått, inte varit tillräckligt noggrann. I de fallen har jag framförallt investerat pga att aktien ser billig ut. Men man måste ju verkligen fundera på anledningen till att en aktie är billig. Vissa aktier ska ju vara billiga.

 

Mmmm värdefällor. Sedan kan ju aktier vara billiga väldigt länge också vilket kan skapa så kallade oppertunity costs. Vad säger ni om passiv vs aktiv investeringsstrategi då? Hur aktiv behöver man vara för att det ska vara någon mening med att anamma en aktiv investeringsstrategi?

 

Ska man vara aktiv och framgångsrik över tid så tror jag att man mer eller mindre behöver jobba med sina investeringar på heltid. Gör man inte det så tror jag att buy and hold i kvalitetsbolag är det bästa. Det enda du då behöver göra är att återinvestera utdelningarna och hålla koll på om något av bolagen du äger inte längre är ett kvalitetsbolag. Vi tänkte ge förslag på en ”buy and hold”-portfölj i vårat nästa poddavsnitt.

 

Låter intressant. Ser fram emot att lyssna på det avsnittet. Vad har ni för råd till de som vill förkovra sig på egen hand inom ämnet aktier och investeringar? Några bra boktips?

 

”The intelligent investor”, ”One up on Wall Street”, ”Stocks for the long run” och ”The Warren Buffett Way”. Det räcker långt. Per H Börjessons böcker är också bra.

 

Låter som bekanta titlar om man känner att värdeinvestering är ens grej. Några nuvarande aktietips som ni kan delge läsarna?

 

Vi snackade om BTS Group i senaste podden (avsnitt 5). Det är ett förstklassigt kvalitetsbolag till ett rimligt pris.

 

Ah BTS Group. Konsult- och utbildningsföretaget. Låt oss ta en titt.

*Slår upp BTS Group på Börsdata på iPaden*

En årlig omsättningstillväxt på ca 8% över en 10-års period. PE ca 20 och EV/EBIT ca 12-13. Soliditet på 61%. Ja jag kan ana hur den kan passa in som kvalitetsbolag.

*Slår upp antalet ägare på Avanza*

Bara 616 ägare på Avanza! Ingenting jämfört med 34 000 för småspararfavoriten Fingerprint. BTS ser ju ut som en nästan bortglömd aktie att äga i jämförelse.

För att gå vidare. Vilka planer har ni för podden framöver?

 

Vi hoppas att vi ska kunna släppa en podd i veckan så småningom. Kanske redan till våren.

 

Missionen är ju att fler människor ska få upp ögonen för sunda aktieinvesteringar och att man verkligen ska lära sig något av podden. Sedan så tycker vi det är kul också, det är väl det viktigaste.

 

Ja, tätare släpp av avsnittet hoppas jag också på. Ser fram emot det! Sista frågan. Hur ska en bra julledighet se ut enligt dig och vad hoppas du att du får i julklapp?

 

En bra julledighet ska vara tillsammans med familjen, i lugn och ro, och inte för mycket flängande. God mat och dryck hör också till. Min fru och jag har precis beställt högtalare från Sonos. Det blir vår julklapp till oss själva. Jag älskar musik och det gör min familj också, så det blir perfekt.

 

Det låter mycket trevligt och tack så mycket för intervjun. Jag hoppas du får en riktig skön julledighet tillsammans med familjen! Appropå musik. Har du sett min vinlyskivsamling? Inte? Följ med här så ska vi kika...

* Med de orden reser sig sällskapet från fåtöljerna. Aktiepratet är avslutat och har övergått till en diskussion av mindre finansiell karraktär*

(*)Intervjun har genomförts via moderna kommunikationsmedel så ingen har tvingats smaka på någon hemlagade dryck

 

 

Taggar (blogg): 
Kommentera som anonym eller registrera dig/logga in
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Blog Archive

Blog Archive
2018 (3)

Taggar